Türkiye Fed'in kapısını çaldı: 'Şimdilik' IMF'ye başvuruda bulunmadı
ARTI GERÇEK - Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından tüm ekonomiler olumsuz etkilenirken, hükümetler, ulusal ve uluslararası finansal kuruluşlar aldıkları bir dizi önlemle ekonomik etkileri aza indirmeye çalışıyor.
Devletler özellikle yurttaşlarının geçimini sağlayabilmek için art arda ekonomik destek paketleri açıklıyor. ABD, Japonya ve Almanya trilyonluk destek paketleriyle ön sıralarda.
Türkiye'de hem çalışanları hem de işverenleri ilgilendiren önlemler paketinin yetersizlikleri tartışılmaya devam ederken, Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) herhangi bir kredi talebinde bulunup bulunmayacağı da merak edilen konuların başında geliyor.
Bloomberg haber ajansında yer alan bir habere göre, koronavirüs salgını nedeniyle IMF'ye kredi başvurusunda bulunan 90 ülke arasına dahil olmayan Türkiye, dolar ihtiyacı için ABD Merkez Bankası'na (Fed) başvuruda bulundu.
IMF, gelişmekte olan ülkelere dolar likiditesi sağlamak için önümüzdeki günlerde 1 trilyon dolarlık bir imkan yaratacağını açıklamıştı.
Şartları henüz netleşmemiş olan mekanizmaya şimdiden 90 ülke başvurdu. Geçtiğimiz günlerde, IMF tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ve Rusya'nın, IMF'ye kredi için başvuran 90 ülke içinde olmadığı açıklandı.
Hükümet, IMF'nin kapısının çalınmasına sıcak bakmıyor. Türkiye ekonomisinin yüksek döviz borcu nedeniyle 2018 yılında yaşanan kur krizinde ve sonrasında IMF ile yeniden anlaşılacağı yönündeki haberler her defasında Cumhurbaşkanı Erdoğan yalanlamıştı. Son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, koronavirüs salgını sonrası IMF’nin gelişmekte olan ülkeler için açtığı likidite programına başvurmayacaklarını açıklamıştı.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Türkiye dahil tüm üye ülkelerle yapıcı temasları olduğunu, yapıcı temasların gelecek hafta başlayacak olan bahar toplantılarda da sürdürüleceğini söyledi.
Bloomberg'de yer alan haberde ise, koronavirüs salgını sonrası Fed'in, artan küresel dolar talebini karşılamak üzere 14 ülke ile kurduğu swap hattına Türkiye’nin de hatta dahil olmak için resmi başvuru yaptığı ifade edildi.
Bloomberg’ün konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) da takas hattına dahil edilmesi resmi olarak Ankara tarafından talep edildi. Ancak, Fed henüz Türkiye’yi hatta dahil etmedi.
Fed ilk olarak Avrupa, Japonya, Kanada, İsviçre ve İngiltere merkez bankarıyla swap hattı kurmuş, daha sonra Singapur, Güney Kore, Brezilya, İsveç, Avustralya, Yeni Zelanda, Meksika, Norveç ve Danimarka merkez bankalarını da hatta dahil etmişti.
Kaynaklara göre, 31 Mart’ta ABD Başkanı Donald Trump ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fed’in swap kanalının Türkiye dahil edecek şekilde genişletilmesi fikrini paylaştı.
Cumhurbaşkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası temsilcileri ile Beyaz Saray, Fed konuya ilişkin yorum yapmadı. Kaynaklar, Türk yetkililerin o tarihten bu yana diğer G20 ülkeleri merkez bankalarıyla swap mekanizmalarını görüştüğünü belirtti.
Fed, daha sonra takas hattında bulunmayan ülkeler için de bir adım daha atarak, yabancı merkez bankalarının ellerindeki ABD Hazine tahvilleri karşılığında dolar alabilmesine imkan tanımıştı.
Türkiye elindeki ABD tahvili miktarını Washington ile ilişkilerin gerilmesi üzerine 77 milyar dolar seviyesinden 2,8 milyar dolara kadar düşürdüğü için bu imkandan sınırlı şekilde yararlanabiliyor.
İçinde Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalar ise salgının yol açtığı "belirsizliğe" yüksek döviz ihtiyacı, yetersiz döviz rezervleri, ciddi bütçe açıkları ve çoğunlukla özel sektörün yüksek döviz borçlarıyla yakalanmıştı.