Türkiye'nin Yaşlanmayan 3 Şehri; Araştırmanın sonuçlarını gören birbirine gönderiyor

Türkiye'nin Yaşlanmayan 3 Şehri; Araştırmanın sonuçlarını gören birbirine gönderiyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin "İstatistiklerle Yaşlılar" çalışmasının sonuçlarını paylaştı. Araştırmadan çıkan sonuç çok şaşırttı

TÜİK'in verilerine göre, Türkiye genelinde 65 yaş ve üzeri nüfus son beş yılda %21,4 artarak toplamda 8 milyon 277 bin 806 kişiye ulaştı.

Bu verilere göre, yaşlı nüfusun %44,5'ini erkekler ve %55,5'ini kadınlar oluşturuyor.Yaş gruplarına göre incelendiğinde, %64'ü 65-74 yaş grubunda, %28,1'i 75-84 yaş grubunda ve %7,9'u ise 85 ve üzeri yaş grubunda yer alıyor.

Yaşlı nüfusun en az olduğu şehirler ise:

-Şırnak: %3,5

Şırnak, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Şırnak ilinin merkezi olan şehirdir.

-Hakkari: %4

Hakkâri, Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan bir ildir. Nüfusu 2021 sonu itibarıyla 278.218'dir. Hakkâri, 1 belde, 36 köy ve 22 mahallesiyle birlikte şehir merkezinde 59.465 kişi, kırsal kesimde ise 19.051 kişi yaşamaktadır.

-Şanlıurfa: %4,2

Şanlıurfa, halk arasındaki kısa adıyla Urfa veya eski çağlarda bilinen adıyla Edessa, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin merkezi olan şehirdir.

ORTALAMA İNSAN ÖMRÜ NE KADAR?

Ortalama insan ömrü, birçok faktöre bağlı olarak değişebilmekle birlikte dünya genelinde yaklaşık olarak ortalama 72-75 yıl arasındadır. Sağlık koşulları, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları ve genetik faktörler gibi etmenler bu süreyi etkileyebilmektedir. Gelişen tıp teknolojisi ve sağlık hizmetlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte insan ömrü giderek uzamaktadır. Ancak bireyin kendi yaşam tarzı ve sağlık alışkanlıkları da önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve düzenli sağlık kontrolleri gibi faktörler insan ömrünü olumlu yönde etkileyebilmektedir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar