Kılıçdaroğlu'nun 'Kobanê' paylaşımı tepki çekti: 'Anayasa'ya aykırı ama evet' dediğiniz gün hukuku katlettiniz

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kobanê Davası kararlarına tepki gösterdiği paylaşımına sosyal medyada tepki yağdı. Kılıçdaroğlu'na 2016'da dokunulmazlıkların kaldırılması teklifine "Anayasa'ya aykırı ama evet" demesi hatırlatıldı: O gün hukuku katletmiştiniz

Kılıçdaroğlu'nun 'Kobanê' paylaşımı tepki çekti: 'Anayasa'ya aykırı ama evet' dediğiniz gün hukuku katlettiniz

Artı Gerçek - Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Kobanê Davası'nda verilen ağır cezaların ardından attığı tweette "Bugün verilen bütün kararların geçerliliği otoriter hükümetin iktidar süresi kadardır. Vicdanlarda ve milletimiz nezdinde bu kararların hiçbir hükmü yoktur" demesiyle tepkilerin odağına yerleşti.

Sosyal medyada dava ile ilgili paylaşım yapan Kılıçdaroğlu'nun tweeti pek çok tepki yorumu aldı. CHP Genel Başkanı olduğu dönemde AKP'nin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili teklifi hakkında "Anayasa'ya aykırı ama evet diyeceğiz" sözleri hatırlatılan Kılıçdaroğlu, "Anayasaya aykırı ama evet deyince adaletin terazisi kırılmamış mıydı??" tepkisiyle karşılaştı.

Kılıçdaroğlu'nun paylaşımına gelen tepkiler şöyle:

KILIÇDAROĞLU NE DEDİ?

Kılıçdaroğlu'nun tepki çeken paylaşımında şu ifadeler yer alıyor:

"Adalet terazisi bugün bir kez daha kırıldı…

Yasama, yürütme ve yargının tek bir adama teslim edildiği her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de maalesef hak arama kapısı haklıya ve mazluma kapalı, diktatörlerin çıkarlarına ve yakınlarına hizmet eder hale geldi.

Hiç kimse unutmasın, bugün verilen bütün kararların geçerliliği otoriter hükümetin iktidar süresi kadardır. Vicdanlarda ve milletimiz nezdinde bu kararların hiç bir hükmü yoktur.

Bunun içindir ki dikta rejimleriyle el sıkışılmaz ve sistemin aparatı olunmaz!

Bütün bu olanlar normal değildir, vicdani de ahlaki de değildir. Otoriter yönetimle mücadele etmek bu yoldaki tek seçeneğimizdir. Bütün demokratların bu gerçeği görmesi gerekir. "

2016'DA NE OLDU?

Dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’li 316 milletvekilinin imzasıyla TBMM başkanlığına sunulan dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifine ‘Anayasa’ya aykırı’ olmasına rağmen ‘Evet’ diyeceklerini söylemişti:

“Bağımsız olmayan yargı, yazarı hapse atıyor; biz de atılmayı göze aldık. Biz dokunulmazlık zırhının ardına asla saklanmak istemiyoruz. Bakanların da dokunulmazlıkları kalksın, mevcut ya da eski bakanlar hangisi olursa. Hiç kimsenin olmayacak. Başbakan dahil. Eğer bunlar yürekliyse, bakanların da dokunulmazlığını kaldırıyoruz derler”

'HDP'DE EVET DEMELİ'

Dokunulmazlık zırhı ardında saklanmak istemediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, 'HDP'de evet demeli" demişti:

“Anayasa’ya aykırı, halkı kandırmaya yönelik bir düzenleme geliyor. Dokunulmazlık kalktıktan sonra bizi hapse atacaklarlarsa atsınlar. Gerçek demokrasiyi bu ülkeye getirmek için, gereken tüm bedeli ödemeye hazırız. Ciddi bir karar almalı ve herşeyi göze almalıyız. HDP de ‘Evet’ demeli.”

Baştan beri dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı olan HDP ise, bunu bir “saray darbesi” olarak değerlendirdi ve sürece teklifle dahil olmadı.

Kılıçdaroğlu dokunulmazlık oylamasında “evet” diyeceklerini açıklamasına rağmen CHP’li vekiller ilk oylamada büyük ölçüde HDP ile birlikte hareket ederek “hayır” oyu verdi.

ERDOĞAN'IN TALİMATIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ

Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması süreci Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla gündeme gelmişti. HDP’nin eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın ‘özerklik’ açıklamalarının ‘anayasa suçu’ olduğunu savunan Erdoğan, “Dokunulmazlıklarının kaldırılması suretiyle başlayacak süreç, terörle mücadele açısından ülkemizdeki havayı da olumlu yönde etkileyecektir” demişti.

8 HAZİRAN 2016'DA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının önünü açan yasa değişikliği Kılıçdaroğlu'nun da desteğiyle 8 Haziran 2016'da yürürlüğe girdi. (HABER MERKEZİ)

tepki dokunulmazlık kemal kılıçdaroğlu kobane