Mariupol’de tahliyeler durdu

Mariupol’de tahliyeler durdu
Mariupol'de saat 10:00 ile 21:00 arasında ateşkes rejimi uygulanacağı ve sivillerin tahliye edileceği duyuruldu. Ancak tahliyeler birkaç saat sonra durdu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaş 11'inci gününde. Rus ordu birlikleri Kiev de dâhil olmak üzere tüm Ukrayna'da işgalini sürdürüyor.

Rusya ile Ukrayna arasında Belarus'un Brest kentinde yapılan müzakerelerin ikinci turu perşembe günü yapılmıştı. Ukrayna-Rusya görüşmesinde, taraflar, sivillerin tahliyesi için ortak insani koridor oluşturulması konusunda mutabakata varılmıştı. 3. tur müzakere yapılmasına da karar verilmişti. Taraflar arasındaki 3. Tur görüşmenin pazartesi günü yapılacağı kararlaştırıldı.

Müzakereler devam ederken çatışmaların da sürdüğü işgalde, Zelenskiy, ABD'li senatörler ve Temsilciler Meclisi üyeleriyle görüştü. ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin video konferans yoluyla ABD'li senatörler ve Temsilciler Meclisi üyeleriyle görüştüğünü açıkladı.

Schumer'in Amerikan medyasına yaptığı açıklamaya göre, Zelenskiy ülkesinin Rusya'ya karşı savunmasını güçlendirebilmek için şiddetle uçağa ihtiyacı olduğunu ve bu konuda ABD'nin yardım etmesini beklediklerini söyledi.

Dün Mariupol ve Volnovaha’da yapılması planlanan sivil halk tahliyesi, daha sonra durduruldu. Rusya ve Ukrayna, tahliye operasyonunun durdurulması nedeniyle birbirlerini suçladı. Yine dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO üyesi ülkelere "Ukrayna'nın NATO'ya kabul edilmesi durumunda tüm NATO örgütüyle savaşmak zorunda kalacağız" mesajı verdi.

Savaşın 11'inci gününün ilk saatlerinde ise, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in Ukrayna-Polonya sınırında Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile görüştüğü bildirildi.

6 Mart'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden gelişmeler şöyle:


CANLI BLOG


23.10: VEREŞUK: RUSYA, İNSANİ YARDIM KORİDORUNUN AÇILMASINI ENGELLEDİ

Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonundan Sorumlu Bakan ve Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, "Rusya, insani koridorun açılmasını engelledi" dedi. Rusya’nın yine, çatışmaların sürdüğü Mariupol’da insanların tahliyesi için insani koridorun açılmasını engellediğini belirtti.

Vereşuk, yaptığı açıklamada, dün tarafların Mariupol'da tahliye koridorunu açma konusunda anlaştığını, ancak sabah saatlerinde saldırıların başladığını ve tahliyenin yapılamadığını kaydetti.

22.40: TİKTOK, RUSYA'DAKİ KULLANICILARIN İÇERİK ÜRETİMİNİ DURDURDU

Video paylaşımı ve canlı yayın uygulaması TikTok, Rusya'daki kullanıcılarının 'sahte haber paylaşımını' suç sayan yasasını gerekçe göstererek, canlı yayın ve yeni içerik üretimini durdurduğunu açıkladı. 

Şirketin açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

"En yüksek önceliğimiz çalışanlarımızın ve kullanıcılarımızın güvenliğidir ve Rusya'nın yeni ‘sahte haber’ yasası ışığında, bunun güvenliğe yönelik etkilerini incelerken video servisimizde canlı yayınları ve yeni içerikleri askıya almaktan başka seçeneğimiz yok. Mesajlaşma hizmetimiz etkilenmeyecek" 

22.30: AMERİCAN EXPRESS RUSYA VE BELARUS'TAKİ FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALDI

ABD merkezli finansal hizmetler şirketi Visa ve Mastercard'ın ardından ABD’li kredi kartı ve turizm şirketi American Express de Rusya ve Belarus’taki faaliyetlerini askıya aldı. Söz konusu kararın ardından American Express kartlarının artık Rusya'daki işletmelerde veya ATM'lerde çalışmayacağı ve Rus bankaları tarafından Rusya'daki müşterilere verilen kredi kartlarının da American Express küresel ağından çıkarıldığı ve yurtdışında çalışmayacağı aktarıldı.

İHA'nın aktardığı American Express açıklamasında, "Şirket değerlerimizden biri 'Doğru olanı yapmaktır’. Bu ilke, bu zor kriz boyunca bize rehberlik etti ve bu krize barışçıl bir çözüm bulma umuduyla meslektaşlarımızın, müşterilerimizin ve uluslararası toplumun yanında yer alırken, bunu yapmaya devam edeceğiz" denildi.

Çevrim içi ödeme platformu PayPal da Rusya'daki servislerini askıya aldığını açıklamıştı.

21.20: ULUSLARARASI ATOM ENERJİSİ AJANSI: ZAPORİJYA SANTRALİ TESİS YÖNETİMİ RUS KUVVETLERİNİN ELİNDE

Rusya’nın Ukrayna’da bulunan Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırısının ardından Ukrayna, santralde kontrolün sağlandığını açıklamıştı. Ancak bugün Uluslararası Atom Enerji Ajansı Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi konuya ilişkin açıklama yaparak, "Düzenli personel Zaporijya Nükleer Santrali’ni işletmeye devam ediyor. Ancak tesis yönetimi şu anda sitenin kontrolünü geçen hafta kontrol eden Rus Kuvvetleri komutanının emri altında" ifadelerini kullandı.

20.56: İNGİLTERE BAŞBAKANI BORİS JOHNSON İLE UKRAYNA DEVLET BAŞKANI VOLODİMİR ZELENSKİY TELEFONLA GÖRÜŞTÜ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Johnson'ın, Ukrayna'ya daha fazla savunma ekipmanı sağlamak için ortaklarla birlikte çalışmayı taahhüt ettiği bildirildi. Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Liderler, Rusya'nın barbar saldırılarının Ukraynalı sivillere yönelik artan tehdidini ele aldı ve Başbakan Johnson, İngiltere'nin Putin'in başarısız olmasını sağlama kararlılığının altını çizdi. Johnson, İngiltere'nin Ukrayna'yı desteklemek için attığı adımları özetledi ve iki lider, Johnson'ın 6 maddelik uluslararası eylem planını ele aldı. Liderler, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin acil ihtiyaçlarını gündeme getirdi ve Johnson, daha fazla savunma ekipmanı sağlamak için ortaklarla birlikte çalışmayı taahhüt etti."

20.50: UKRAYNA'DA RUSYA PROTESTOLARI SÜRÜYOR

Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonunun 11. gününde birçok kentte halk, Rus ordusunu protesto etmeye devam ediyor. Ukraynalılar, Herson’a bağlı Nova Kakhovka ve Geniçeks’te sokağa inerek Rus ordusunu protesto etti.

20.40: İrpin Belediye Başkanı: Tahliyeler sırasında sivillerin üzerine açılan ateş sonucu 8 kişi hayatını kaybetti.

20.10: UKRAYNA'YA YARDIM EDEN ÜLKELERE TEHDİT

Rusya Savunma Bakanlığı, Vinnıtsya şehrinde Ukrayna askeri havaalanının uzun menzilli hassas silahlarla devre dışı bırakıldığını bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna askeri uçaklarının sınır ülkelerdeki havaalanlarını kullanmasının bu ülkelerin silahlı çatışmaya dahil olması olarak kabul edileceğini bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna’daki savunma tesislerini yüksek hassas silahlarla vuracağını belirtti.

19.37: BİR RUS UÇAĞININ VURULDUĞU ANLAR

Gazeteci Gülsüm Khalilova, bir Rus savaş uçağının vurulduğu anların görüntüsünü paylaştı.

19.00: UKRAYNALI YETKİLİ: NATO BİZİ 5-10 YIL ALMAYACAK

Rus medya organı RIA’nın aktardığına göre, Rusya ile yürütülen müzakerelerde Ukrayna heyetinde yer alan David Arakhamia, "NATO önümüzdeki 5-10 yıl içinde Ukrayna'nın katılımını tartışmaya hazır değil, üyelik başvurusu için mücadele etmeyeceğiz" dedi.

18.55: THY, UKRAYNA SEFERLERİNİ 21 MART'A KADAR YAPMAYACAK

24 Şubat'ta Ukrayna seferlerini iptal eden Türk Hava Yolları (THY) bu süreyi 21 Mart'a kadar uzattığını açıkladı. Konuyla ilgili olarak THY resmi internet sitesinden yapılan duyuruda, "24 Şubat-21 Mart 2022 (dahil) tarihleri arasındaki Ukrayna varış ve çıkışlı tüm uçuşlarımız iptal edilmiştir. 24 Şubat 2022 ve öncesinde biletlenmiş, 24 Şubat-21 Mart 2022 tarihleri arasında Ukrayna varışlı veya çıkışlı uçuşu bulunan yolcularımıza değişiklik ve iade hakları tanımlanmıştır" denildi. Havayolu şirketi Kişinev (Moldova) uçuşlarını 21 Mart'a, Rostov (Rusya) uçuşlarını da 20 Mart'a kadar iptal ettiğini de bildirdi.

18.10: 'UKRAYNALILARLA YAN YANA SAVAŞMAK İÇİN 52 ÜLKEDEN GÖNÜLLÜLER GELDİ'

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukraynalılarla yan yana savaşmak için 52 ülkeden gönüllünün geldiğini söyledi.

Kuleba, çevrim içi düzenlenen basın toplantısında, bugün tüm dünyanın Ukrayna’nın yanında olduğunu söyleyerek Ukrayna’yı savunmak için yabancılardan gelen toplam başvuru sayısının 20 bine yaklaştığını bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in ülkesindeki Rus ordusuna karşı yabancıların da savaşabilmeleri için fırsat yarattığını anımsatan Kuleba, "Gelen talepler değerlendiriliyor. Dünyanın özgür insanlarının harekete geçmesi şaşırtıcı. Şu anda 52 ülkeden deneyimli gaziler ve gönüllüler bize geliyor. Bu onların arzusudur. Biz onları tutmadık ve hiçbir şekilde teşvik etmiyoruz. Bu sadece iyiliğin yanında savaşmak isteyenlerin istekleri." ifadelerini kullandı.

17.50: KİEV SICAK ÇATIŞMALARA HAZIRLANIYOR

Ukrayna’nın başkenti Kiev, sıcak çatışmalara hazırlanıyor. Rusya saldırılarının devam ettiği Kiev’de, sivillerin tahliyesine yönelik çalışmalar devam ederken bir taraftan da şehrin giriş noktalarına barikatlar kuruluyor. Tuzaklama çivileri ve demir barikatlarla kapatılan yollar, kum çuvallarıyla da tahkim edilmeye başlandı.

17.38: PUTİN, MACRON İLE GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, 1 saat 45 dakika süren görüşmede Ukrayna'daki son gelişmeler ele alındı.

17.24: Rusya'daki savaş karşıtı protestolarda tutuklananların sayısı 3 bin 500'ü geçti.

16.50: SİVİLLERİN TAHLİYELERİ DURDURULDU

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Ukrayna'nın Mariupol kentinde sivillerin tahliyelerinin durdurulduğunu bildirdi. İki taraf da birbirini ateşkesi ihlal etmekle suçladı.

16.30: ALMANYA'DAN İNSANİ YARDIM

Almanya Kalkınma Bakanı Svenja Schulze, Ukrayna'ya 38 milyon 500 bin euroluk hızlı insani yardım göndermeyi planladıklarını söyledi. 

15.40: BLİNKEN: UKRAYNA'YA JET TEDARİK ETMEK İÇİN AKTİF ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ

Moldova’ya ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Washington'ın Polonya ile birlikte Ukrayna'ya jet tedarik etmeye yönelik anlaşma üzerinde 'aktif olarak çalıştığını' söyledi. Blinken, anlaşmanın ne zaman yapılacağına dair soruya ise "Bir takvim veremem ama konuyla çok aktif olarak ilgilendiğimizi söyleyebilirim" yanıtını verdi.

15.33: RUSYA'DA YÜZLERCE GÖZALTI

Rusya'nın 44 şehrinde savaş karşıtı protestolarda 1754'ten fazla kişi gözaltına alındı.

15.15: ZELENSKİY: RUSYA ODESSA’YI BOMBALAMAYA HAZIRLANIYOR

Esir alınan Rus askerlerinin ifadelerinin alındığını açıklayan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "Askerlerimiz tarafından esir alınan Rus askerleri konuşturuluyor. Bunların arasında şehirlerimizi bombalayan uçakların pilotları da var. Onların anlattıklarını duyuyoruz. Bu planlar dün yapılmadı. Bu doğaçlama bir plan değil. Bu işgale zalimce, alaycı bir şekilde hazırlandılar. Odessa'yı bombalamaya hazırlanıyorlar. Odessa’yı ve tüm kentlerimizi savunmaya devam edeceğiz" dedi.

14.50: PUTİN: MÜZAKERECİLER DAHA YAPICI OLMALI

Putin, Ukraynalı müzakerecilerin daha yapıcı bir yaklaşım benimsemelerini ve gerçeği hesaba katmalarını umduğunu söyledi

13.22: BM: 2. DÜNYA SAVAŞI’NDAN BU YANA AVRUPA’NIN EN HIZLI BÜYÜYEN MÜLTECİ KRİZİ

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna'dan 1,5 milyondan fazla kişinin komşu ülkelere geçtiğini açıkladı. Twitter hesabından bir açıklama yapan Grandi, yaşananların 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın en hızlı büyüyen mülteci krizi olduğunu belirtti.

12.57: DHC: MARİUPOL’DEN 300’DEN FAZLA KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Donetsk Halk Cumhuriyeti, Mariupol ve dış mahallelerinden 300’den fazla kişinin Novoazovskiy bölgesine tahliyesini gerçekleştirdiklerini duyurdu.

12.00: MARİUPOL KENT KONSEYİ: 10.00-21.00 ARASI ATEŞKES REJİMİ UYGULANACAK

Sputnik'in aktardığı bilgiye göre Mariupol’deki Ukrayna yönetimi, bugün kentten insani koridor üzerinden tahliyenin başlayacağını duyurdu. Tahliye faaliyeti, otobüslerle üç nokta üzerinden gerçekleştirilecek. Ayrıca siviller özel araçlarla da kentten ayrılabilecek.

Foto: AP / Mariupol

Mariupol Kent Konseyi’nin Telegram hesabından yapılan açıklamada, "Koordinasyon Merkezi’nden edinilen bilgiye göre, Donetsk Bölge İdaresi Başkanı Pavel Kirilenko’nun yönetimi ile 6 Mart’ta saat 10:00 ile 21:00 arasında ateşkes rejimi uygulanacak. Sivillerin tahliyesi 12:00’de başlayacak" ifadeleri kullanıldı.

Böylelikle Rusya ile müzakereler için kararlaştırılan tarihten bir gün sonra tahliye kararı açıklanmış oldu.

11.25: FSB: DONETSK VE LUGANSK’TAN BİNLERCE KİŞİ RUSYA’YA GEÇTİ

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Rostov Bölge İdaresi’nden yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerinden 6 bin 500’den fazla göçmen Rusya’ya geçiş yaptı.

UKRAYNA SAVUNMA BAKANLIĞI: 24 ŞUBAT'TAN BUGÜNE 11 BİN RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ukrayna ordusu ise işgalin başladığı 24 Şubat'tan bu yana en az 11 bin Rus askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, dün sabah saatlerinde Mariupol ve Volnovaha'dan sivillerin çıkabilmesi için geçici ateşkes uygulayacaklarını duyurmuştu.

07.24 SHELL: RUSYA'DAN BAZI ÜRÜNLERİ ALMAYA DEVAM EDİYORUZ

Çok uluslu enerji şirketi Shell, Rus petrolüyle ilgili birçok faaliyeti halihazırda durdurduğunu ancak rafineri ve kimyasal fabrikalarının ihtiyaçlarını temin etmek için Rusya'dan bazı ürünler almaya devam ettiğini açıkladı.

07.00: ABD’DEN VENEZUELA’YA ‘NABIZ ÖLÇME’ ZİYARETİ

Reuters ajansının haberine göre üst düzey ABD'li yetkililer Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetiyle görüşmek için dün bu ülkeye gitti. Ziyaretin amacının, Rusya'nın müttefiklerinden olan ve Donbass operasyonuna destek açıklayan Venezuela’nın tutumunda değişiklik olup olamayacağını görmek. ABD’nin söz konusu temasının, diplomatik ilişkilerin kesilmesinden bu yana en üst düzey ziyaret olma özelliği taşıdığı belirtildi.

06.00: RUSYA’NIN WASHİNGTON BÜYÜKELÇİSİ: SÖYLEMLER GİDEREK DAHA FAZLA PROVOKATİF OLMAYA BAŞLADI

Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, "Washington'da dile getirilen sloganlar giderek daha fazla sorumsuz, provokatif ve daha da önemlisi uluslararası güvenlik için oldukça riskli olmaya başladı" açıklamasında bulundu.

01.30: VİSA VE MASTERCARD, RUSYA OPERASYONLARINI ASKIYA ALIYOR

Visa, Rusya operasyonlarının tamamını askıya alacağını duyurdu. Visa’nın kararına göre Rusya’da çıkarılan Visa kartları ile gerçekleştirilen işlemler Rusya dışında geçerli olmayacak ve Rusya dışındaki finansal kurumlar tarafından çıkarılan Visa kartları ile Rusya Federasyonu’nda işlem yapılamayacak.

Visa’nın hemen ardından Mastercard da Rusya operasyonlarını durdurma kararı aldığını açıkladı. Mastercard yetkililerinin açıklamasına göre bu, Rus bankaları tarafından verilen kartların, Mastercard sistemi tarafından desteklenmeyeceği ve Rusya dışında verilen Mastercard kartlarının Rusya’da çalışmayacağı anlamına geliyor.

00.50: BLİNKEN, UKRAYNA-POLONYA SINIRINDA MEVKİDAŞI KULEBA İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Polonya'da Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile görüştü.

Ukrayna ile dayanışma göstermek için bölgede bulunan Blinken'in mevkidaşı Kuleba ile sınırda yoğun güvenlik önlemleri altında yaklaşık 45 dakika görüştüğü ve ikilinin, Kiev'e daha fazla silah yardımı ile Rusya üzerinde uluslararası baskıyı artırma konusunda konuştukları kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Blinken ayrıca Beyaz Saray'ın, Ukrayna'dan kaçanlara ve onları kabul eden ülkelere destek sağlamak için 2,75 milyar dolar bütçe ayırmaya hazırlandığını söyledi.

00.49: İSPANYOL HABER AJANSI EFE, RUSYA’DAKİ FAALİYETLERİNİ DURDURUYOR

İspanyol EFE haber ajansı, Rusya’daki gazetecilik faaliyetlerini durdurma kararı aldı. EFE haber ajansının açıklamasında, "Moskova’da kalıcı bir ofis açtığımız 1970 senesinden beri ilk defa kendimizi, Rusya’nın başkentindeki gazeteci personelimizin çalışmalarını askıya almak zorunda bırakılmış hissediyoruz" denildi.

00.30: UKRAYNA: SON 24 SAATTE RUSYA’YA AİT 2 UÇAK VE 5 HELİKOPTER DÜŞÜRÜLDÜ

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte ülkeye hava saldırısı gerçekleştiren 2 uçak düşürüldü. Açıklamaya göre uçaklardan atlayan pilotlardan 3'ü esir alındı, biri ölü ele geçirildi. Öte yandan Rusya ordusuna ait 5 helikopter ve bir insansız hava aracının da düşürüldüğü belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar