Çavuşoğlu: Görüşmeden mucize beklenmemeli

Çavuşoğlu: Görüşmeden mucize beklenmemeli
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Antalya'daki görüşmesinin ardından açıklama yapıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Antalya'daki görüşmesinin ardından açıklama yapıyor.

Çavuşoğlu, sözlerine "Bu tür savaşların galibinin olmayacağının bilincindeyiz" diye başladı. Dışişleri Bakanı, her iki tarafın da toplantının Türkiye'de yapılmasını istediğini söyledi; "Ukrayna'da akan kanın, gözyaşının ve yıkımın bir an evvel durması için çaba sarf ediyoruz. Sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini savunuyoruz" dedi.

'İKİ TARAF DA TÜRKİYE'DE GÖRÜŞMEK İSTEDİ'

Dışişleri Bakanı, her iki tarafın da toplantının Türkiye'de yapılmasını istediğini söyledi; "İki taraf da Türkiye'nin toplantıda bulunmasını özellikle istediler. Biz bu görüşmede, Türkiye'nin ulusal pozisyonunu saklı tutmakla birlikte, kolaylaştırıcı rol üstlendik. Özellikle insani boyutun önceliğine dikkat çektik" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, iki tarafın da istemesi halinde Türkiye'nin yeni görüşmelere ev sahipliği yapacağını vurgulayarak, "Savaş ortasında kalan sivillerin de bir an önce kurtarılması gerektiğinin altını bir kere daha çizdik. Bunun için sürdürülebilir bir ateşkese ihtiyaç var. Sürdürülebilir ateşkesin tesisine kadar da insani ateşkesin sahada da işlemesi gerekiyor. İnsani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulması gerektiğini vurguladık. Sahada durumların farklı olduğunu, vatandaşlarımızı tahliye ederken sadece uzaktan görmedik yaşadık" dedi.

'SÜRDÜREBİLİR ATEŞKESE İHTİYAÇ VAR'

Öncelikle sürdürülebilir bir ateşkese ihtiyaç var. Özellikle insani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulması gerekiyor.

Öncelikle Mairupol'den bir insani koridora ihtiyaç var. Sonuç olarak bu toplantı çatışmaların başlamasından bu yana ilk üst düzey toplantı olma niteliğini taşıyor. Görüşmeden bir mucize beklenmemeli. Bu toplantının özellikle liderler düzeyinde yapılaması da gündeme geldi. Ukrayna tarafı Zelenski'nin böyle bir görüşmeye hazır olduğu, Putin'in de prensip olarak buna karşı olmadığı belirtildi.

'GERİLİM YAŞANMADI GÖRÜŞME MEDENİYDİ'

Dışişleri Bakanı, görüşmede taraflar arasında gerilim yaşanmadığını belirterek, "Son derece medeni bir görüşme gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim" diye konuştu.

'PUTİN-ZELENSKİY GÖRÜŞMESİ GÜNDEME GELDİ'

Çavuşoğlu, Antalya'daki Rusya-Türkiye-Ukrayna toplantısında, Putin ve Zelenskiy arasında görüşme gerçekleştirilmesinin de gündeme geldiğini söyledi.

'SON KARARI LİDERLER VERECEK'

Dışişleri bakanları düzeyinde çatışmalardan bu yana ilk toplantıydı. Böyle bir başlangıcın yapılması gerekiyordu. Son kararı liderler verecek.

Tarafların siyasi olarak bir araya gelmesi ve liderler düzeyinde bir görüşmeye engel olmaması halinde gelecekte bu tür toplantılar daha sık gerçekleşecektir.

NAT0'ya yönelik ya da belirli bir tarafa yönelik hissiyatlar belli. Rusya ile Ukrayna arasında tarafsızlık bir politka izlenmesine dair fikirler var. Ukrayna Türkiye'de dahil olmak üzere bazı ülkelerin garantör rol üstlenmelerini istedi. Kuleba da bunu bugün dile getirildi."

 

Öne Çıkanlar