Çin uluslararası seyahatlerde 'karekodlu' küresel izleme mekanizması önerdi

Çin uluslararası seyahatlerde 'karekodlu' küresel izleme mekanizması önerdi
Çin Devlet Başkanı Jinping, uluslararası seyahatlerin yeniden başlayabilmesi için karekodların (QR kodu) kullanılacağı küresel bir izleme mekanizmasının kurulması çağrısında bulundu.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, uluslararası seyahatlerin yeniden başlayabilmesi için karekodların yolcuların sağlık durumunun tespiti için kullanılabileceğini söyledi. Şi, "Politikalarımızı ve standartlarımızı uyumlu hale getirmemiz ve düzenli insan akışını kolaylaştıracak yöntemler belirlememiz gerekiyor" dedi.

Çin lideri bu açıklamasını hafta sonunda Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde internet üzerinden gerçekleştirilen G20 zirvesinde yaptı.

BBC Türkçe'nin Şinhua Haber Ajansı'ndan aktardığı habere göre Şi, kare kodların "nükleik asit testi sonuçlarına göre düzenlenmiş sağlık sertifikaları" olacağını belirterek "Daha fazla ülkenin bu mekanizmaya katılmasını umuyoruz" dedi. Karekodlar, cep telefonlarıyla okunabiliyor.

Şi, konuşmasında ayrıca 'küresel ve endüstriyel tedarik zincirlerinin yeniden tesisi" ve "temel sağlık malzemelerinin ticaretinin serbest bırakılması" dahil, küresel ekonomin yeniden işlemeye başlaması gerektiğini söyledi.

Coronavirus vakalarındaki artış, birçok ülke için seyahat sınırlamalarının kaldırılmasını zorlaştırıyor.

ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ UYARDI

Çin, karekodların yolcuların sağlık durumunun tespiti için kullanılabileceğini söylüyor. Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (Human Rights Watch) Başkanı Kenneth Roth, Şi'nin önerisine şüpheyle yaklaşarak sağlık için başlatılacak bu uygulamanın "siyasi izleme ve dışlama için" bir "Truva Atı"na dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Karekodlar, Çin'de Şubat'tan beri Covid-19'un yayılmasını önlemek için yaygın olarak kullanılıyor.

Yeşil kodlar, bir kişinin serbestçe seyahat edebilmesine izin veriyor. Turuncu ve kırmızı kodlar, bu kişilerin iki haftaya kadar karantinaya alınmasını gerektiriyor.

 

Öne Çıkanlar