DİSK asgari ücret talebini açıkladı

DİSK asgari ücret talebini açıkladı
DİSK Başkanı Arzu Çerkez Çerkezoğlu net asgari ücret talebini açıkladı.

ARTI GERÇEK- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde yaptığı basın açıklamasıyla 2021 yılı net asgari ücret talebini açıkladı.

İşçi konfederasyonları içerisinde asgari ücret talebini açıklayan ilk konfederasyon DİSK oldu.

Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu ve yönetim kurulu üyeleri net asgari ücretin 3800 TL olmasını istediklerini açıkladı.

DİSK Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Çerkezoğlu, "Kriz ve salgın emekçi sınıfların gelirlerini ve alım güçlerini düşürdü, emekçi sınıfları yoksullaştırdı. Salgın ve ekonomik krizin yarattığı yoksullaşmaya karşı asgari ücretin insanca yaşayacak bir düzeye yükseltilmesi yaşamsal önem taşıyor.

Asgari ücret tespit süreci hepimizin bildiği gibi Türkiye'nin en büyük ücret pazarlığıdır. Asgari ücret birçok Avrupa ülkesinde sembolik bir ücrettir. Ama Türkiye'de milyonların meselesidir ve bir ortalama ücret haline gelmiştir. İşçi sınıfının neredeyse tamamına yakını doğrudan ilgilendirmekte" ifadelerini kullandı.

PATRONLARIN GELİRİ ARTARKEN İŞÇİLERİN Kİ AZALDI

Çerkezoğlu'nun asgari ücret ve pandemi de işçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Pandemi sürecinde işçilerin yaşadığı gelir kaybı gelir dağılımını daha da bozmuştur. Asgari ücret gelir dağılımındaki bu eşitsizliği gidermenin de en etkili aracıdır. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla verilerine göre iş gücü ödemelerinin katma değer içerisindeki oranı yaklaşık yüzde 33’ten 30’a gerilemiştir. Ama patronların gelirleri yüzde 50’den yüzde 55’e çıkmıştır. Yani pandemi sürecinde işçiler, emekçiler; halk yoksullaşmıştır. İşçilerin milli gelirden aldığı pay daha da düşmüştür. Ama patronların karları daha fazla artmıştır. Asgari ücret o nedenle gelir dağılımındaki adaletsizliği ortadan kaldırmak için son derece önemli.

'BİN 168 LİRA İLE GEÇİNEN 2 MİLYONDAN FAZLA ARKADAŞIMIZ VAR'

Çerkezoğlu Coronavirus salgını ile birlikte işçilerin maruz kaldığı gelir kaybının arttığını belirterek, "Asgari ücretin altında, asgari ücret ve asgari ücretin sadece yüzde yirmi fazlası ücret ile çalışanların sayısı 10 milyon. Bütün ücretli çalışanların yüzde 50’sine tekabül ediyor. Tüm ücretli çalışanların yüzde 64’ü ise asgari ücretin 6 veya bir buçuk katı fazlasına çalışıyor.

Salgın çok ciddi bir yoksullaşma yarattı. Pandemi ile birlikte ücretlerde önemli kayıplar yaşandı. Salgın nedeniyle kısa çalışma ödeneğinden yararlanan milyonlarca işçi arkadaşımız, işverenlere tek taraflı olarak verilen işçileri ücretsiz izne çıkarma hakkı sonucu sonucu Bin 168 lira nakit ücret desteği ile yaşamak zorunda kalan 2 milyondan fazla arkadaşımız var. Kayıtdışı çalışanların işini ve gelirini kaybettiğini düşündüğümüzde pandemi koşullarında asgari ücrete bile ulaşamayanların sayısının çok ciddi bir biçimde arttığını görüyoruz" şeklinde açıkladı.

'ASGARİ ÜCRETLİ BİR YILIN 122 GÜNÜ VERGİLER İÇİN ÇALIŞIYOR'

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu asgari ücretten alınan vergilere dikkat çekerek, "Asgari ücret kişi başına milli gelire göre yüzde 40’tan fazla geriledi: 1978’de kişi başına milli gelirin yüzde 3,4 üzerinde olan asgari ücret, aradan geçen 42 yılda kişi başına milli gelirin yüzde 40 altına düştü.

Asgari ücretli bir işçi bir yılın 122 günü vergiler için çalışıyor: Brüt asgari ücretin dolaylı-dolaysız vergi ve kesintilerini dikkate aldığımızda yüzde 33,4’ü vergi ve kesintilere gidiyor. İşçinin eline AGİ brüt asgari ücretin sadece yüzde 66,6’sı geçiyor" bilgilerini paylaştı.

Asgari ücretten vergi kesintilerinin kaldırılması gerektiğini belirten Çerkezoğlu, "Asgari ücret farklı hesaplanmalıdır. Vergi ve kesinti kesinlikle ortadan kaldırılmalı. Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir.  2021 asgari ücreti, Covid-19 salgınının hanelere getirdiği gelir kaybı ve yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır.  Bütçeden pandemi sürecinde özellikle, asgari ücrete nakit desteği mutlaka sağlanmalıdır.  Bu sosyal devletin bir gereğidir.  Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır. Bütün ücretlerin asgari ücret düzeyinde miktarı da vergiden muaf olmalıdır. Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primi bütçeden karşılanmalı.

2008 yılından beri bu ülkede işverenlerin bütün ücretler için SGK primleri için 5 puanlık destek veriliyor. 12 yıldır işverenlere verilen bu destek bugün işçiler için neden verilmemekte? Bugün değilse ne zaman verilecektir? 2010 yılından beri yaklaşık 150 milyar lira işverenlere SGK prim desteği olarak hazineden ödemektedir. 2020 yılında yaklaşık 24 milyar tutarında işverenlere yapılan bu destek.

Asgari ücret hesaplamalarında uluslararası standartlara uyum içerisinde, sadece kendisi değil ailesiyle dikkate alınmalıdır. Asgari ücret bir geçim ücreti olmalıdır. Asgari ücretin tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı mutlaka dikkate alınmalıdır. Asgari ücret milli gelir artışından payını almalıdır. 2021 yılının asgari ücreti net 3800 TL olmalıdır." dedi.
 

‘ASGARİ ÜCRETİN BELİRLENMESİ SÜRECİ SADECE BİR MASA BAŞI PAZARLIĞI DEĞİLDİR’

Ücret belirlemesinin masabaşına sıkıştırılamayacağını belirten Çerkezoğlu, "Asgari ücretin belirlenmesi süreci sadece bir masa başı pazarlığı değildir. DİSK asgari ücretin belirlenmesi sürecini önemli bir paylaşım mücadelesi olarak görmektedir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu masasında olmasakta, DİSK olarak sürecin bir tarafı ve muhatabız" dedi.

Çerkezoğlu, sendikalı olsa da olmasa da bütün işçilerin asgari ücret için birlikte mücadele etmeye davet ederek, "Bu nedenle DİSK olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da bütün işçi örgütleri, konfederasyonlar, bütün demokrasi güçleri  ve emekten yana siyasi partilerle birlikte bu ülkede ürettiğimiz değerin hakça paylaşıldığı, emeğin hak ettiği değeri gördüğü ve bu anlamda eşitliğin ve adaletin sağlandığı, hele ki bu Covid 19 koşullarında, ekonomik kriz koşullarında daha da önem kazanan insan onuruna yakışır, bir asgari ücret için omuz omuza mücadeleyi son derece önemsiyoruz.

O nedenle, herkesin; sendikalı sendikasız bütün işçi arkadaşlarımızı insan onuruna yaraşır bir asgari ücret mücadelesi için omuz omuza olmaya ve bu mücadeleyi hep birlikte yükseltmeye çağırıyoruz" şeklinde seslendi.

Öne Çıkanlar