Libya: Lavrov ile Çavuşoğlu telefonda görüştü

Libya: Lavrov ile Çavuşoğlu telefonda görüştü
Rusya tarafından desteklenen General Halife Hafter güçleri, ülkedeki Türkiye hedeflerine karşı 'görülmedik şiddette' hava saldırıları başlatma tehdidinde bulunmuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Libya'da askeri faaliyetlerin derhal durdurulması ve BM himayesindeki siyasi sürecin yeniden başlatılması konusunda "hemfikir" olduğu belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Lavrov ve Çavuşoğlu arasındaki telefon görüşmesi hakkında bir açıklama yaptı.

Bakanlık, Lavrov ve Çavuşoğlu'nun Libya'daki krizin BM Güvenlik Konseyi kararıyla onaylanan Berlin Konferansı kararları temelinde çözülmesi amacıyla askeri faaliyetlerin derhal durdurulmasının ve Libyalı tüm tarafların mutlak katılımıyla BM himayesindeki siyasi sürecin yeniden başlatılmasının önemini vurguladığını kaydetti.

Suriye'deki durumu da ele alan Lavrov ve Çavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin kararı doğrultusunda uluslararası toplumun desteğiyle Suriye krizine kapsayıcı bir çözüm bulunması amacıyla işbirliğini pekiştirme niyetlerini dile getirdi.

Astana sürecinin garantör ülkeleri olan Rusya, Türkiye ve İran'ın liderleri arasında varılan mutabakatlara bağlılıklarını ifade eden ve Tahran'da yapılması planlanan yeni üçlü zirvenin hazırlanmasının önemine dikkat çeken taraflar, 5 Mart'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan İdlib gerilimi azaltma bölgesiyle ilgili ek protokolü uygulamaya yönelik çabaların sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

HAFTER TEHDİT ETMİŞTİ

Bloomberg haber ajansı, Libya'da Rusya tarafından desteklenen General Halife Hafter güçlerinin ülkedeki Türkiye hedeflerine karşı "görülmedik şiddette" hava saldırıları başlatma tehdidinde bulunduğunu duyurmuştu.

Ajans, bu gelişmenin Hafter güçlerinin Türkiye tarafından desteklenen Ulusal Mutabakat Hükümeti karşısında geçen hafta uğradığı yenilginin ardından gerilimi tırmandırabileceğine dikkat çekmişti.

Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Bloomberg'e Rusya'nın, Suriye'deki bir hava üssünden Libya'nın doğusuna Sovyet döneminden kalma en az sekiz savaş uçağı gönderdiğini açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar