Rus uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu yörüngesinden oynattı

Rus uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu yörüngesinden oynattı
NASA ve Roscosmos olaya ilişkin açıklama yaparken, iki ajans da uzay istasyonunun yerinden ne kadar hareket ettiği veya bu durumun ne kadar sürdüğü hakkında bilgi vermedi.

Foto: NASA / Rus mürettebatı taşıyan Soyuz MS-19 uzay aracı 


Rus uzay aracı Soyuz'un, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu (UUİ) yerinden iterek burada bulunan astronotların acil durum moduna geçmesine neden olduğu bildirildi. Olay, temmuz ayından bu yana bir Rus aracının sebebiyet verdiği ikinci olay olarak kayıtlara geçti.

Euronews’in aktardığı habere göre, Kozmonot Oleg Novitsky'nin Uluslararası Uzay İstasyonu'na kilitlenen Soyuz uzay aracının motor testleri yaptığı, bu sırada aracı yöneten idare roketini agresif bir şekilde ateşlediği iddia edildi. Bu durumun da istasyonu normal yönünün dışına çıkardığı kaydedildi.

NASA’DAN ACİL DURUM PROSODÜRLERİNİ İZLEME TALİMATI

Olaya neyin sebep olduğu henüz kesin olarak belirlenemezken, Houston'daki NASA misyon kontrol merkezinin, kendi astronotlarına istasyonun yön kontrolünü kaybettiği için acil durum prosedürlerini izlemeleri talimatını verdiği bildirildi.

Uluslararası Uzay İstasyonu

ROSCOSMOS’TAN AÇIKLAMA

Rus uzay ajansı Roscosmos ise daha sonra, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yönünün 'geçici olarak değiştiği' ancak 'hızlı bir şekilde düzeldiği' ve istasyondaki kimsenin tehlikede olmadığı açıklamasında bulundu.

Her iki uzay ajansı da uzay istasyonunun yerinden ne kadar hareket ettiği veya bu durumun ne kadar sürdüğü hakkında bilgi vermedi.

Öne Çıkanlar