Uzmanlar faiz kararına isyan etti | Yalçın Karatepe: Kafamıza doğrudan sıksaydınız

Uzmanlar faiz kararına isyan etti | Yalçın Karatepe: Kafamıza doğrudan sıksaydınız
Merkez Bankası'nın politika faizini 200 baz puan indirimle yüzde 16'ya çekmesiyle dolar, euro, altın ve CDS rekor kırarken, uzmanlar alınan karara yönelik eleştirilerini paylaştı.

ARTI GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bugünkü toplantısında politika faizini yüzde 18’den yüzde 16’ya çekmesiyle döviz kurlarında sert yükseliş görüldü. Karar öncesinde 9,28 seviyesinde olan dolar/TL’de 9,48’lik yeni zirve görüldü. Euro/TL’de de 11,05’lik rekor kaydedildi. 

Güne 528 TL seviyesinden başlayan gram altının fiyatı da TL'deki düşüşe paralel olarak arttı. Gram altın, Türk Lirası karşısında yüzde 2,4 değer kazanarak 540 TL seviyesini aşarak tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

Piyasada beklenti faiz indiriminin 50 ile 100 baz puan arasında olması yönündeydi. TCMB, politika faizindeki aşağı yönlü düzeltme için "yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığını" açıklarken, kararın açıklanmasının ardından dolar/TL tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Çeyrek altın 872 TL satış ve 893 TL satış fiyatına ulaşırken Cumhuriyet altını 3 bin 481 alış ve 3 bin 557 satış fiyatı ile işlem görüyor.

Karar öncesi 443 seviyesinde yer alan Türkiye'nin beş yıllık CDS'i, 455 seviyesine yükselerek altı ayın zirvesine çıktı.

10 yıllık tahvil faizi yüzde 20,40 seviyesine tırmandı. Eylülden bu yana tahvil faizinde 350 baz puan yükseliş kaydedilmiş oldu.

Gram altın, yüzde 3'e yakın primle 543 liraya ulaşarak yeni rekoru kırdı. Gram altın 2020'nin Kasım ayında 540 TL'yi görmüştü.

Borsa İstanbul yüzde 0,5 düşüşle 1417 puana kadar indi.

EYLÜL AYININ BAŞINDA DOLAR/TL 8,27 SEVİYESİNDEYDİ

Mart ayında TCMB Başkanı olarak atanan Şahap Kavcıoğlu, eylül ayı başına kadar "beklenen ve gerçekleşen enflasyonun üzerinde faiz vereceğiz" sözünü vermiş ancak ağustos ayı tüketici enflasyonunun yüzde 19’luk politika faizini aşması sonrasında çark etmişti.

Eylül ayı başında söylem değiştirerek odağına manşet enflasyon yerine çekirdek enflasyonu alan TCMB, faiz indirimi sinyali vermiş, 23 Eylül’de de indirim gelmişti.

Eylül başında 8,27 olan dolar/TL kuru, TCMB’nin bu adımları ve dolarda küresel değerlenmeyle birlikte önceki gün 9,37’lik rekoru görmüştü. Kurda bugün de 9,48’lik rekor görüldü.

Uzmanların Merkez Bankası'nın bugünkü kararına ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

Ekonomist Murat Kubilay, "Kararın rasyonalitesini çözmek zor, şüphesiz Erdoğan'ın etkisi aşikar. Fakat bu seferki 'faiz sebep enflasyon netice' inancının da ötesinde, Kılıçdaroğlu'na nazire yapmak şeklinde. Bu karar sonucu piyasa faiz ve kurlarını kestirmek güç; net olan iktidarın yolun sonuna geldiği" dedi.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu da, "Kılıçdaroğlu Merkez Bankası’nı bir ziyaret etti,inadına faizi yüzde 2 indirdiniz! Gelecek ay da Akşener bankaya gelse faizi yüzde 5 daha mı indireceksiniz" diye sordu.

Ekonomist, Uğur Gürses, Ciddi ciddi PPK metni üzerine yorum yapıp, bu kararda rasyonel bir tutamak arayanlar, şaşkınlıktan uyanın..." dedi.

Gürses "Bloomberg International’dan şahane başlık…" paylaşımını yaptı.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, "Kafamıza doğrudan sıksaydınız. Merkez Bankası faizlerde 200 puan indirim yaptı. Kur fırladı 9.50. Bilerek ve isteyerek inatlaşıyorlar..." yorumunda bulundu.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, "Bir ülkede insanlar merkez bankasının alacağı karar üzerine iddia oynuyorsa o ülkede para politikası değil politika parası vardır" dedi.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Tam bir saçmalık! Bunlar ekonominin e’sinden anlamıyor" eleştirisinde bulundu.

Merkez Bankası eski Başkanı ve siyasetçi Durmuş Yılmaz, "Kredi maliyeti yükselecek, büyüyemeyeceğiz, işsizlik artacak, hayat pahalılaşacak, fakirleşeceğiz, ileride daha yüksek faizimiz daha değersiz paramız olacak. Son birkaç yıldır oynaya geldiğimiz saklambacı oynamaya devam edeceğiz "Orta gelir kapanı" değerlendirmesi yaptı.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, "Dibin de dibi varmış" dedi.

[tweet id="1451143446471839750"]

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, "Merkez Bankası, bugünkü kararıyla enflasyonu önemsemediğini ve dikkate almadığını ortaya koydu" şeklinde yorum yaptı.

Günlerdir "Merkez Bankası faizi sabit tutacak" iddiasını dile getiren altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş ilk tepki olarak, "Yazık oldu, çok yazık" notunu paylaştıktan sonra "Bu süreci, dış etkenlere bağlayanların niyetini sorgularım. Bu süreci, iç siyasete bağlayanların niyetini sorgularım. Bu süreçte MB’nın bağımsız olduğunu söyleyenlerin niyetini sorgularım. Bu süreçte, her şey güzel olacak diyenlerin niyetini sorgularım. Geçici bir enflasyon yok" diye isyan etti.

DOLAR KURU 2022 BEKLENTİSİNİ ŞİMDİDEN AŞTI

Enflasyon artarken Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirmesi dolar/TL'de yükselişi hızlandırırken, resmi belgelerdeki tüm öngörüler de birer birer geçersiz hale geliyor.

Dolar/TL'de bugün 9, 40'lık yeni zirve görülürken, 5 Eylül 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı onayıyla açıklanan Hazine ve Maliye Bakanlığı imzalı Orta Vadeli Program'da (OVP) 2022 yılı için öngörülen ortalama 9,27'lik beklenti de şimdiden aşılmış oldu.

Hükümet ve TCMB bir politika değişikliğine gidip TL'deki mevcut değer kaybı eğilimini tersine çevirmezse, 2022'de 9,27'lik ortalama kura ulaşmak zor görünüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar