1950'li ve 60'lı yılların Türkiye ve Kürt siyasetine sembol isimlerinden Tarık Ziya Ekinci'nin TİP'ten DDKO'ya siyasi yaşamını, sonrasında sivil toplum çalışmalarını yakın çalışma arkadaşlarından Ruşen Arslan, Artı Gerçek'e anlattı.
Baskılar, toplulukta grup bilinci ortaya çıkana kadar sürdürülebilir. Bilinç ortaya çıktıktan sonra sürdürülecek baskılar, ki Kürtlük bilinci en azından 1960’ların başından beri çıkmıştır, sadece ve sadece bu bilincin kuvvetlenmesine yarar.
Devletin tüm olumsuz yaklaşımına rağmen Kürt toplumu, 1960’lı yıllar boyunca 'Kürt organik entelektüellerinin' yayımladıkları dergilerle kendini anlama ve kendi üzerinde düşünme fırsatı elde etti.
Olağanüstü arızalı bir iktidarın uygulamalarını konu aldığım bu yazıyı, elimdeki malzemenin yarısını kullanarak epey zor yazdım. Siz de, daha önce bildiğiniz bu hususları okurken zorlandınız belki. Hayırlısı, diyelim.
Onca peygamber çıkaran Ortadoğu iyi yönetici çıkaramıyor. Arada belki bir iki istisna bulunur ama genellikle hırsızlarla katillerin yönetici olduğu bir coğrafya burası.
Türkiye, ilk defa bir Kürt örgütünün emrinde savaşan, düzenli orduya sahip olan, bağımsız devlet kurmayı hedefleyen bir isyanla karşı karşıya kalmıştı. Devleti yönetenler isyanın yaygınlaşmasından ve ülkenin bölünmesinden endişe duymaya başlamışlardı.
Halay, sadece bir dans. Ama bazıları için, bu dansın ritmi bile bir tehdit unsuru. Halayın ritmine ayak uydurmak, bir dayanışma sembolü olarak algılandığında, işte o zaman bu ritmik hareketler bir tehdit oluveriyor.
Erdoğan yönetiminin iktidarını yeniden üretebilmek için sarıldığı milliyetçi cephenin desteğini almaya ihtiyaç duyduğu müddetçe, Kürt meselesindeki tutumun iç ve dış siyasette belirleyici rol oynamaya devam edeceğini yakın gelecek için varsayabiliriz.
CHP, ikisi de Kürd'e zulmetmiş Tayyip ile Esad'a çöpçatanlık yerine Kürt halkının temsilcileriyle gerçek bir Halk Cephesi oluşturma sorumluluğunu üstlenmelidir.
Bu yazıda, Kürt siyasetinin bütün parçaları ve partileriyle bir krizin içinde olduğunu iddia ederken, krizden çıkış için yeni siyasi bir anlayış ve iradenin ortaya konulmasının önemine işaret etmeye çalışacağım.
Tecrit, kayyım, savaş ve işgal politikaları bir bütün olarak kaynağını, Kürt’ü statüsüz, yurtsuz, kimliksiz kılmak isteyen resmi paradigmadan alıyor. Yani bu durumda Kürt inkarcılığına dayanan sistem, sorunun kaynağı; kayyım rejimi sistemin sonucu oluyor.
DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Kayseri’de mültecilere, Muğla’da Kürtlere yönelik ırkçı saldırılara ilişkin konuştu. Temelli, "Toplumda ekilmiş bu ayrımcılık tohumları insanlara yönelik linç saldırılarıyla karşımıza çıkıyor" dedi.
Türkiye devletinin Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş sürecine damgasını vuran ve bugün de devam eden temel sorunları arasında birinci sırayı 'kimlik sorunu' alır.
Darbeler, el koymalar, kayyımlar, hak gaspları, özgürlükler önündeki yasaklar, sürekli şiddet ve baskı Türkiye Cumhuriyeti’nin yönetim biçimidir. Tarihe, şehirlere, mallara, partilere, belediyelere el koyulur.
Paris'in batısında hayvanat bahçesinde koşu yapan bir kadın, kurt saldırısına uğraması sonucu ağır yaralandı. Kadının arabalara kapalı olması gereken, Mackenzie gri kurtları, çakallar, ayılar ve bir bizonun tutulduğu bölüme nasıl girdiği araştırılıyor.
İran'da Jîna Mahsa Amini'nin uygun örtünmediği gerekçesiyle gözaltındayken ölmesinin yol açtığı protestoları destekleyen Kürt rapçi Tumac Salihi'nin ikinci kez idamdan döndüğü belirtildi.
İkili devlet kuramı, devletin işleyişini anlamaya çalışmaktadır. Bu temelden yola çıkan kuram ciddi bir boşluğu üstlenmiştir. Ancak bu yazıda 'genel cevaplayıcı şablonlar' üretmeye meyleden kuramın eleştirel bir değerlendirmesi hedeflenmektedir.
Serdar Ortaç, Ahmet Kaya'nın linç girişimine maruz bırakıldığı gecede yaptıklarından dolayı bir kez daha pişman olduğunu söyledi. Ortaç, “1970’te Kürtçe selam veremezdik, annem Urfalı bize Kürtçe öğretirdi ve konuşmazdık" dedi.
Demirtaş dışındaki Kürt siyasetçileri ve DEM Parti’yi geleceğin dışına itekleyen Rawest, aslında Kürtlerden ziyade “Türk kesimlere” bir sunum yapıyor, onun ezberini kuvvetlendiriyor, vardığı sonuçları beklentilerini karşılayacak bir limana demirliyor.
Rawest'in araştırmasına göre, Kürtler en itibarlı siyasetçiler olarak Demirtaş, İmamoğlu ve Zana'yı görüyor. Yerel seçim sonuçlarına ihtiyatlı bakan Kürtler, Türkiyelileşme siyasetinin sürmesinden yana. Seçim sonuçlarından memnuniyet batıda daha yüksek.
Kürtçe müziğin önde gelen seslerinden Ciwan Haco, kendisi gibi Avrupa'da yaşayan Kürtleri eleştirdi. Kürtlerin siyaseti önemsediklerini ama kültürel alanda ilerleyemediklerini savunan Haco, "Kürtler partizanlığı bırakıp esas meseleye odaklanmalı" dedi.
Ankara'da düzenlenen 'Kürtler Ne İstiyor' başlıklı çalıştaya katılan eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner, Kürtlerin geleceği konusunda HDP'yi muhatap almadıklarını ancak yeni biz çözüm sürecini zorunlu gördüklerini söyledi.
3 gündür gözaltında tutulan gazeteciler, ev baskınıyla başlayan polis şiddetinin gözaltı sürecinde de devam etmesine karşı emniyette ifade vermeyi reddetti. Gazeteciler, yarın savcılıkta ifade verecek.
AKP'li Abdurrahman Kurt, Erdoğan'ın "PKK 10-15 çocuk yapıyor" sözlerini böyle savundu: "En fazla Kürtlerden çocuğu olanlar AKP'lilerdir. Dolayısıyla bunu Kürtlere söylemiş olması mümkün değil. Kürt halkından çok çocuk yapmalarını önemle rica ediyoruz."
Erdoğan’ın üç çocuk isteği malum. Dört, beş dediği de vaki. Fakat Çelebi’ye rozet taktığı törende çocuk talebini dinsel “Çoğalın” emri ile değil doğrudan PKK ile gerekçelendirdi.
Devlet sürekli öldürerek ve öldüreceğini/öldürdüğünü sürekli dirilterek var olabilir. Bu da devlete içkin zor ya da şiddetin sürekliliğini işaret eder zaten.
Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş genel Başkanı Mithat Sancar, "Kürt sorununda çözüm, müzakeredir, mutabakattır, siyaset zeminidir" dedi. Sancar, Erdoğan'ın açıkladığı cemevi açılımını da "Alevilere kayyım atamak" olarak nitelendirdi.
Esenyurt’taki düğünde sarı, kırmızı ve yeşil şal taktıkları için tutuklanan damat ile 9 kişi, haklarında açılan davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.
Bu ülkede kardeşliği korumamız gerekiyor diyen CHP'li Tekin, ‘AK Parti'nin kapatılmaması için beyanı verince demokratım, söz konusu Kürtlere gelince antidemokrat mı olacağız?’ dedi.
HDP,Amini’nin katledilmesinin ardından başlayan eylemlerle dayanışma amacıyla yarın örgütlü olduğu her yerde alanlara çıkacağını belirtti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.