1961 Anayasası ilk düzenlemesinde, sendika kurma hakkını işçi memur ayrımı yapmaksızın çalışanlara tanımaktadır.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yerinde olmayan gerekçelerle zorlama şekilde bir karar kurma yöntemi izlediğini söylemek mümkündür.
Ne Anayasa'da, ne de 4688 ile 6356 sayılı kanunlarda emeklilerin sendika kurma haklarının bulunmadığına dair herhangi bir düzenleme yoktur.
Anayasa'nın 90. maddesine uygun bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul edilmiş olan, temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmeler, kanun hükmündedir.
Devletin temel niteliklerinden biri olarak hâlâ Anayasa'nın 2. Maddesi'nde yer alsa da, 'sosyal devlet' ilkesi terk edildi.
Anavatan Partisi'nin (ANAP) Genel Başkanı, Başbakan Turgut Özal, sosyal devletin öldüğünü ve devletin baba olmadığını söylemek suretiyle politikasını açıkça ortaya koymuştu.
Devletlerin üretim ve hizmet faaliyetlerinden çekilmeleri, kamunun istihdam olanaklarını da ortadan kaldırdı.
Sosyal devletin altın çağı, 1930’larda başlayan ve ikinci büyük emperyalist paylaşım savaşının (İkinci Dünya Savaşı) ardından 1970’li yılların ortalarına kadar geçen 40-45 yıllık süredir.
Almanya 1871 yılında İş Kazası Sigortası'nı, 1883 yılında Sağlık Sigortası'nı, 1889 yılında ise Emekli Maaşı Sigortası'nı uygulamaya koymuştur.
İnsanın değil iş yerinin kutsandığı, işin insan için olmadığı, insanın iş için olduğu bir anlayışla her şey üretime endeksli hale getirildi.
Emekliler, Türkiye’nin imzaladığı ve taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin tanıdığı sendika haklarını kullanmakta kararlılar.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2011 yılında hükümetin davaya karşı görüşleri ile sendikanın karşı görüşlerini almış olmasına rağmen, uzun süre dosyayla ilgili herhangi bir işlem yapmamış...
Yurttaşların seçtikleri temsilciler aracılığıyla ülkenin veya yaşadıkları kentlerin yönetimine katılmaları engelleniyor.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağlı Türkiye’nin ilk emekli sendikası Tüm Emekliler Sendikası, kurulduğu 12 Temmuz 1995 tarihinden itibaren hızla örgütlendi.
Türkiye gibi bir ülke de, kendisinden önceki diğer tüm örgütlenmeler gibi, emeklilerin örgütlenmesi de çok kolay kabul görmedi ve sürekli engellerle karşılaştı.
İktidar sözcülerinin zaman zaman asgari ücretin altında aylık alan emekli yok söylemlerinin aksine, 13,2 milyon emekli ve hak sahibinin 7,9 milyonu asgari ücretin altında gelire sahip.
'Çalışan herkesin, kendisi ve ailesi için insan onuruna yaraşır bir yaşam sağlayacak düzeyde, adil ve elverişli ücretlendirilmeye hakkı vardır.'
Türkiye’nin bir emeklilik / yaşlılık politikası yok. Yaşlı insanlar; kronik birçok sağlık probleminin yanı sıra psikolojik sıkıntılar yaşamaktadırlar.
Aslında 18 yıldır ülkeyi yöneten AKP, virüsle mücadele politikasında geçmiş yıllardaki sınıfsal tercihlerini tekrarladı.
AKP, iktidara geldikten sonra, Sağlık ve Sosyal Güvenlikte 'reform' yapacağı iddiası ile içinde emeklilerin de bulunduğu emekçi kesimleri hak kaybına uğratan bir dizi kanun çıkardı.
Bugün Emek ve Hayat programında yazar Onur Bütün ve Emre Gürcanlı konuk olurken, Erdal Doğan'ın programına EMEKLİ SEN'in Genel Başkanı Veli Beysülen konuk oluyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.