Adana'nın son kalaycısı: 4 bin liraya çırak bulamıyoruz
Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunan Ali Münif Yeğenağa Caddesi'nde 51 yıldır kalaycılık yapan Hulusi Deveci, Kışın ayda 6-7 bin yazın ise 15 bin lira civarı kazanıyorum. Kazancı iyi ama şimdi ki gençler elim yüzüm kara olur ben bu işi yapmam diyor" şeklinde yakınıyor.
Son iki ustanında dükkanlarını kapattığını ifade eden Deveci, her gün Kozan ilçesinde bulunan evinden, 80 kilometre yol yaparak dükkanını açıyor. Halk Eğitim Merkezi'nde mesleğin ölmemesi için söz aldığını fakat herhangi bir gelişmenin olmadığını söyleyen Deveci,
Dört kuşaktır kalaycılık mesleğini sürdürdüklerini söyleyen Deveci, "4 kuşaktan bu yana kalaycılık yapıyoruz. Kozan’da oturuyorum. Günlük gidiş geliş yapıyorum. Yaklaşık 51 seneden bu yana babamın ve dedemin mesleği olan bu kalaycılığı sürdürüyorum" dedi.
'MARAŞ'TA 5 BİN BAKIR CEZVE VE TAVA ÜRETİLİYOR'
Oğlunu okula gitmediği için yanında çalıştırdığını aktaran Deveci, mesleğinin devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Gençleri yetiştiriyoruz. Okumadılar ve kalaycı oldular. Ben de okumadım kalaycı oldum. Devam etmesi gereken bir meslek. Kahramanmaraş’ta günlük 5 bin bakır cezve ve tava üretiliyor. Bunlar kalaylanacak. Yapanlar hep 75-80 yaşın üzerinde. Türkiye genelinde 60 tane kalaycı var. Mecbur arkası gelecek. Şuan Adana’da ben varım başka yok. Önceden 2 dükkan vardı. Onlar bıraktılar. Belli bir zaman gelince bizde bırakacağız. Daha yaşımız 58. Şu an iyiyiz Allah’a şükür" ifadelerini kullandı.
Mesleğini sevdiğini ve mutlu olduğunu ifade eden Deveci, "Kışın ayda 6-7 bin lira arasında kazanıyorum yazın ise 15 bin lira civarı alıyorum. Kazancı iyi ama şimdi ki gençler elim yüzüm kara olur bu işi yapmam diyor. Ben şimdi giyinip kuşanacağım, elimde cep telefonu olacak gezeceğim, çalışmayacağım diyorlar. Burada bir çırağın yevmiyesi 120 ile 150 lira arasında değişiyor. Ama adam yok. Kendi çocuklarımızı çalıştırıyoruz. Bir çırak gelse yanımıza yemesi içmesi de bize ait olacak" dedi.
(HABER MERKEZİ)