Amude Sineması'ndan Rojava'ya
Gamze KAFAR
ARTI GERÇEK- Rojava Film Komünü tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen 'Rojava Film Festivali' ödül töreniyle sona erdi. 13-17 Kasım tarihleri arasında yapılan ve yakın zamanda Rakka'da yaşamını yitiren yönetmen Mehmet Aksoy'a adanan festival büyük ilgi gördü.
Farklı ülkelerden 77 filmin gösterildiği festivalin birincisi 'Resistance is Life-Yaşamak Direnmektir' isimli film oldu. Festivalde ödüller 27 Eylül'de Rakka'daki IŞID saldırısında yaşamını yitiren gazeteci-yönetmen Mehmet Aksoy'a adandı.
EN TRAJİK FİLM!
Bölgede yaşayan Kürtler sinemayı 13 Kasım 1960’da Amude’de tanıdı. Amude eski bir Kürt yerleşim yeri. 13 Kasım 1960 tarihinde, Suriye’deki Baas Rejimi’ne bağlı Amude okulunun müdürü bir talimat verir. Mısır yapımı, Cezayir bağımsızlık savaşının anlatıldığı Cerimet Nifis El-Leyl (Gece Yarısı Suçlaması) filmini izlemek zorunludur. Verilen bu talimatla birlikte öğrenciler kent sinemasının yolunu tutar. 120 kapasiteli sinema salonuna 500 öğrenci sığmıştır. Ne var ki filmle birlikte perdenin yanmaya başlaması bir olur. Ahşap binadaki çocuklar iki giriş kapısı olan sinema salonundan çıkamaz. Çünkü kapıları bekleyen Suriye askerlerinin görevi öğrencilerin dışarı çıkmasını engellemektir. İçeride mahsur kalan çocuklar yanarak hayatını kaybeder.
JÜRİ ÜYELERİ KENDİ ÜLKELERİNDE İZLEDİLER
Rojava Film Festivali işte bu katliamı unutturmamak için 13 Kasım'da başlıyor. Çeşitli ülkelerden sinema insanlarının yer aldığı jüri üyeleri arasında ünlü yönetmen Fatih Akın da vardı. Jüri üyeleri Rojava'nın uluslarası statüye kavuşmaması ve dolayısıyla sınır kapılarında yaşanan sorunlar nereniyle filmleri bulundukları yerlerden izlediler. Beş gün süren festivalde 35’i kısa film olmak üzere 77 film gösterildi. Filmlerin çoğunda ortak tema Kürtlerin direniş mücadelesiydi. Bu yüzden zaman zaman hüzünlü ve öfkeli anlar yaşansa da filmler yeni umut tohumlarının yeşermesine de aracı oldu.
ÖDÜL ALAN FİLMLER
Dün düzenlenen ödül töreninde konuşan Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Kurucu Meclisi Eş Başkanı Hediye Yusuf, festivalin 13 Kasım’da başlamasının anlamı üzerinde durdu ve Amude Katliamı'nı kınadı. Yusuf organize edilen etkinliğin bir süreci de yansıttığını ve Kuzey Suriyeli halklar açısından büyük bir önem arz ettiğini söyledi.
Konuşmanın ardından ödüller sahiplerini buldu. Kobani direnişi esnasında savaştan kaçarak ailesiyle birlikte Suruç’taki Arin Mirkan Kampı’na yerleşen kız çocuğunun yaşamını anlatan Resistance is Life-Yaşamak Direnmektir isimli film festivalin en iyisi seçildi. Türkiye'de yaşayan ve bu yüzden ödülünü almaya gelemeyen yönetmen Apo Bazidi hazırladığı video aracılığıyla festivale katıldı. Ödül alan diğer sinemacılar da aynı yönteme başvurdu.
Belgesel film dalında Hadi Ahmedi'nin 'Dada Saltaneh' filmi ikinci oldu. Kısa film dalında birincilik ödülü Salem Salavati'nin 'Pale Miror', ikincilik ödülü ise Mohammadi Razini'nin "Lafav Iraj" adlı filmi oldu.