Ermeni Patrikliği’ne bağlı kiliseler Vartavar Yortusu nedeniyle açıldı
Türkiye Ermeni Patrikliği’ne bağlı kiliseler, 16 Mart'tan bu yana Coronavirus salgını nedeniyle kapalıydı. Patriklik, kiliselerin 19 Temmuz’daki Vartavar Yortusu’nda açılacağını duyurmuştu.
Vartavar ise Ermenice iki kelimenin birleşiminden oluşuyor. 'Vart' sözcüğü gül anlamına ggelirken, 'var' sözcüğü ise parıltı anlamına geliyor.
Beş bin yıllık tarihi olan bayram Nuh Tufanı'na dayanıyor. "Su bayramı" da denen Vartavar Yortusu'ndaki su serpme geleneği Nuf Tufanı'nı anlatıyor.
Hristiyanlık öncesi pagan inançlarından kaynağını alan yortu, Aziz Krikor Lusavoriç'in Kayseri'den episkopos olarak Muş'a giderken yanına Surp Garabet'in (Hovannes Mıgırdiç) kemiklerini alarak, oradaki manastıra bırakmasıyla tesis edildi.
Vartavar’ı bir önceki Patrik Episkopos Sahak Maşalyan Agos’a, "Vartavar, Ermenilerin beş önemli yortusundan biri. İsa Mesih’in hayatında çok önemli bir olayı anlatıyor. Mesih çarmıha gerilmeden birkaç hafta önce üç öğrencisini yanına alır ve Galile yakınlarındaki Tabor Dağı’na dua etmeye çıkar."
"İsa Mesih onların gözünün önünde biçim değiştirir, ışık saçmaya başlar ve birden bire öğrencileri görür ki, bir yanında Musa, diğer yanında İlya var. Petrus bunun üzerine ‘Buraya üç tane çardak yapalım. Biri sana, biri Musa’ya, biri İlya’ya’ der. Tam o sırada, vaftizindeki gibi, gökyüzünü ışıktan bir bulut kaplar ve bir ses ‘Benim sevgili oğlum budur, ondan razıyım’ der."
Tufandan kendisini ve ailesini kurtaran Tanrı’ya şükranlarını sunmak üzere Nuh’un kurban kesip güvercin uçurduğu günü de simgeleyen bu yortuda Ermeniler yağmuru anımsamak için birbirinin üzerine su atarak ıslatırlar ya da birbirlerini göl veya akarsulara iterler.(HABER MERKEZİ)