Keloğlan Felemenkçe'den sonra Kürtçe’de

Keloğlan Felemenkçe'den sonra Kürtçe’de
Yönetmen Celil Toksöz oyunu anlatırken, 'Belki de gülmek çocuklardan başlayacak. Biz büyükler, onu üzerimize alacağız ve onlarla birlikte güleceğiz' diyor.

Bahar KILIÇGEDİK


ARTI GERÇEK- Hollanda’da Felemenkçe sahnelenen "Kereltje" (Keloğlan) çocuk oyunu Kürtçe 'Keçelok' adıyla Amed Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenecek. Hollanda’da yaşayan yönetmen Celil Toksöz, 'Keçelok' oyununu farklı bir versiyonla aktarıyor.

Prensesi güldürmeye çalışan Keçelok’un mücadelesini anlatan oyunu, yönetmen ve oyuncularla konuştuk.

Yöneten Celil Toksöz, tiyatro oyununu Kürtçe olarak Diyarbakır’da sahneleme hikâyesini, "Çevirisini Kawa Nemir’in yaptığı "Kereltje" (Keçelok/Keloğlan) adlı çocuk oyunu Hollanda’da Felemenkçe oynandı. 2015 ve 2017 yıllarında 250’nin üzerinde sahnelendi. Çok iyi tepkiler aldık. Hollanda Tiyatro Festivali’ne seçildi. İki sezon üst üste sahnelendi, başarı elde etti. Hollanda Konsolosluğu’ndan gelen teklif üzerine oyunu Türkiye’de de sahnelemeye karar verdik. Amed Şehir Tiyatrosu ile uzun yıllardır beraber çalışıyoruz.  Böyle bir teklif gelince Keçelok’u, Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularıyla birlikte yaptık. Oyunu Kawa Nemir çevirdi. Burada Kürtçe sahnelenecek. Dekor Hollanda’dan geldi" sözleri ile anlatıyor.

‘VURDULU KIRDILI DEĞİL, SAFLIK VE İNANMA UMUDU VERİYOR’

Keloğlan tiplemesinden yola çıkan yönetmen Toksöz, oyunun farkını ise şu sözlerle anlatıyor:

"Oyun, zenginlikler içinde yaşayan ama her şeye rağmen gülmeyi unutan prensesi anlatıyor. Keçelok ise naif saf annesi ile birlikte dağların arkasında yaşayan bir çocuk. Prensesi güldürme mücadelesini, arkadaşlığı konu olan bir oyun. Farkı şu aslında saflığın ve temizliğin en sonunda galip geleceği umudunu veriyor, insanlara… Belki biraz da insanların, çocukların buna ihtiyacı var. Çizgi filmlerdeki vurdulu, kırdılı sahneler arasında birazcık temizlik, birazcık saflık, belki de insanlara inanabilme ya da temiz olanın kazanabileceği umudunu veren değişik  bir oyun."

BÖYLE GİDERSE GÜLMEYİ UNUTACAĞIZ

Gülmeyen prensesten yola çıkarak toplumdaki mutsuzluk halini de sorduğumuz Toksöz, "Diyarbakır’dayım ve bulunduğum, gördüğüm ortam sanki bizi güldürecek bir şeylerin olması gerektiği üzerine. Birilerinin gelmesi lazım. Hakikaten böyle giderse, gülmeyi unutacağız yoksa. Gülmenin ne olacağını soracağız. Onun için belki de tesadüf tam da böyle bir güne ve zaman dilimine rastladı. Her şeyden önce özgür olunca gülebilir insan. Ağlayabilir de tabi, özgür olduktan sonra… İnsanlar yaşamları boyunca özgürlüğü, mutluluğu ve gülmeyi arıyorlar aslında… Şu da var; bu oyun umudumuzu yitirmemek anlamında bir mesaj veriyor. Belki de bize gülmek unutturulmak isteniyor. Ama belki de gülmek çocuklardan başlayacak. Biz büyükler, onu üzerimize alacağız ve onlarla birlikte güleceğiz. Amed Şehir Tiyatrosu’ndaki oyuncuların, müzisyenlerin gözlerinin içine bakınca bu umudum çoğalıyor ve diyorum ki güleceğiz biz. Hem oyunlarla güleceğiz, hem de bu gülüşlerimizle sahneden taşıp sokaklarda güleceğiz. Belki bir gün Sur’la da güleceğiz. Umudum bu…" diyor.

Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları ise Keçelok’un Kürtçe oynanmasından duydukları mutluluğu dile getiriyor. Kentte çocuk oyunun çok oynanmadığını da belirten tiyatro oyuncuları, sadece çocukların değil, büyüklerin de bu oyunu izleyebileceğini belirtiyor. 

Keçelok, 8 Nisan Pazar günü saat 12.00’de Amed Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenecek. Ardından Diyarbakır’ın Ergani ilçesi ile Van, Batman ve Gaziantep’te çocuklarla buluşacak.

Öne Çıkanlar