Yasemin Yalçın: Siyasetçilerin komedisini yapmak artık zorlaştı
‘İnce İnce Yasemince’deki rolleriyle hafızalarda yer edinen Yasemin Yalçın ile eşi İlyas İlbey 12 yıl sonra yeniden tiyatro sahnesine çıkmaya hazırlanıyor.
Önceden siyasetçilerin bile komedisinin yapıldığı ile ilgili soruya Yasemin Yalçın, "Artık o da zorlaştı. Keşke yine yapılabilse. O mizah bile toplumu rahatlatan, yüz güldüren, güldürürken düşündüren ama şimdiki gibi rencide etmeyen bir mizahtı" yanıtını verdi.
Yalçın ve İlbey, Alev Gürsoy Cimin'in sorularını yanıtladı. Çiftin, Posta'da yer alan söyleşisinin bir bölümü şöyle:
ALINGAN BİR MİLLETİZ
Önceden siyasetçilerin bile komedisi yapılırdı...
Y.Y.:Artık o da zorlaştı. Keşke yine yapılabilse. O mizah bile toplumu rahatlatan, yüz güldüren, güldürürken düşündüren ama şimdiki gibi rencide etmeyen bir mizahtı.
Peki, bugün fırsat verilse yine aynı şeyleri yapabilir misiniz?
Y.Y.: Sanırım artık zor. Rencide etmeden hiciv yapılabilir. Ama "Yaptırırlar mı?" sorusunun yanıtı önemli.
Mesela hangi siyasiyi taklit etmek, oynamak isterdiniz?
Y.Y.: Hepsini. Bu dönemde eleştirilecek kim var; hükümet ve muhalefet... Yapabilseydik çok güzel olurdu.
Son dönemde sanat camiasında da bir siyasileşme, kutuplaşma söz konusu.
İ.İ.: Mizah her zaman muhaliftir. Muhalif olmak zorundadır. Ama sadece en tepedekine değil en alttakine de muhalif olmalıdır.
Sanatın topluma ışık olmak gibi bir görevi de var değil mi?
İ.İ.: Kesinlikle! Sanat dünyası aslında topluma ayna olma görevini unuttu. Sanatın bu kadar kutuplaşması kimseye hayır getirmez. En kötüsü de sanatın sloganlaştırılması. A ve B diye ayrıldık. Ne kötü!
KENDİ YAPTIKLARI ESPRİLERE KENDİLERİ GÜLÜYORLAR
Şimdiki komedi unsuru içeren yapımları nasıl buluyorsunuz?
İ.İ.: Türkiye’de maalesef mizah anlayışı değişti. Bazı meslektaşlarım kendi yaptıklarına önce kendileri gülerek bir algı oluşturdu. Bu seyirciyi şartlamaktır. İzleyici de şartlandı. Başka bir algı, kültür, ucuzluk var artık. Yani mizah eski mizah değil.
Mizah yapmak giderek zorlaşıyor mu?
İ.İ.: Bu ülkede mizah yapmak hep kolay. Ama anlaşılabilmek, mecraya çıkarmak zor. Yıllar önce Yasemin Hanım’a, "Mizah nedir?" diye sordular. Yasemin Hanım da en sevdiğim sözlerinden birini söyledi: "Mizah, benim kılıcım, kalkanımdır" dedi. Mizah gerektiği yerde saldırı, gerektiği yerde savunmadır. (KÜLTÜR- SANAT SERVİSİ)