Ressam Ali Zülfikar, Almanya’da Erdoğan resminin sansürlenmesini mahkemeye taşıdı
Ressam Ali Zülfikar, iki yıl önce Almanya Linz’de açtığı sergide AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirel bir şekilde tasvir ettiği "Made in Turkey" eserinin Linz Belediye Başkanı Hans Georg Faust tarafından sansürlenmesini mahkemeye taşıdı. Linz’de 2018’in Kasım ayında açılan sergide yer alan eserle ilgili Türkiye’nin "sansür" talebi önce Linz Belediyesi tarafından karşılanmış ancak sanatçının protestosu üzerine resme dönük sansür kaldırılmıştı. Önce yasaklanan sonra gelen tepkiler üzerine izin verilen tabloda, Erdoğan gözlüklü resmedilmiş. Sol tarafta savaşın dramatik durumu, içinde çığlıklar atan bir çocuk; sağ gözde Selahattin Demirtaş’ın hapishanedeki hali yansıtılıyor. Altında ise "Erdo-Bananen Rebuplik" (Erdo Muz Cumhuriyeti) yazısı olan bir damga var.
'ÖZGÜRLÜĞE SALDIRI'
Yeni Yaşam'ın haberine göre; iki yıl önce yaşadığı bu haksızlığı, bu durumla ilgilenecek avukat bulamadığı için ancak yargıya taşıyabildiğini belirten Ali Zülfikar, "Sansüre uğrayıp, bu konuda açılan davalar var mı diye baktığımda çok az örnek bulabildim. Bu durumun toplum vicdanı ve sanatçı onurunu rencide eden, anayasanın temel dayanaklarına bir politikacının müdahelesiydi. Bu konuda yaşananlara duyarsız kalamazdım" diye belirtti. Zülfikar, avukatı aracılığıyla dava başvurusunda bulunduklarını ve talebin kabul edildiğini söyledi. Dava Alman Yasası’nın 5. maddesi 3. bendine göre ‘sanat ve fikir özgürlüğüne saldırı’ gerekçesiyle açıldı.
'TÜRKİYE'DEN BAĞIMSIZ DEĞİL'
Sansür kararının Belediye Başkanı Faust’un kendi kararı olduğunu ancak Türkiye’den bağımsız olmadığını belirten Zülfikar, "Belediye başkanı açıklamasında, ‘Ben, Kürtler ve Erdoğan taraftarlarının karşı karşıya gelmesinden çekindiğim için bu resme sansür uyguladım’ demişti" diye aktardı. Bu kararın sadece kendisine karşı alınmış bir karar olmadığını kaydeden Ali Zülfikar, "Sergiye gelip sansürlenen eseri görmek isteyen sanatseverleri ‘ya bu eseri tekrardan ters çevirirsiniz ya da burayı terk edersiniz’ diyerek tehdit etmişti" hatırlatmasında da bulundu.
'ÖZÜR DİLEMELİ'
Belediye başkanının o dönem kendisinden özür dilediğini belirten Zülfikar, "Belediye Başkanı Dr. Faust beni telefonla arayarak özür diledi ve resmi sergilememize izin verdi. Ancak bana telefonda söyledikleri gibi kamuoyundan basın önünde özür dilemedi. Sayın Belediye Başkanı Faust anayasayı çiğneyerek eserimi sansürleyerek vicdanımı ve sanatsal kariyerimi zedelemiştir" diye konuştu.
'POLİTİKACILAR MÜDAHELE ETMESİN'
"Bir sanatçı için ‘sansür’ kabul edilemez bir durumdur, sanatçının ruhunu derinden yaralar. O yüzden sanatçılar kendi anayasal haklarını kullanmaktan çekinmemelidir" diyen Zülfikar şöyle devam etti: "Yasalar nettir, bunu iyi bilmeli ve bu haklarımızı yaşatarak hayat bulabiliriz. Biz sanatçılar herhangi bir kaygı gütmeden, korkmadan eserlerimizi özgürce üretmeliyiz. Politikacıların duygusuzca hareket ettiğini fark ediyorum. Maalesef siyasetin doğa ve insanlık tarihine olan tahribatlarının ardı arkası kesilmiyor. Her geçen gün politikacılar sanatçılara müdahale ediyor, sanatın özgürlüğü tartışılır hale geliyor. Bu yüzden bu davayı açtım. Bu davadan nasıl bir karar çıkar bilemiyorum ama Alman Anayasası bu konuda nettir, umarım bu karar Anayasa ve sanatın özgürlüğü için milat olur."
'DAVAYI GERİ ÇEKMEYECEĞİM'
Koblenz İdare Mahkemesi’nde açtığı davaya karşı tarafın itiraz ettiğini belirten sanatçı Ali Zülfikar, "İkinci ayın 5’ine kadar bize süre verilmiş durumda. Davayı geri çekmeyeceğim" dedi. Üç nedenden ötürü davasında ısrarlı olduğunu ifade eden Ali Zülfikar, "Birincisi işim sansüre uğradı, ikincisi serginin açılışında yer alanlar belediye tarafından tehdit edildi, üçüncüsü ise serginin kamuoyuna duyurusu engellendi, gazetecilerin işini yapması engellendi. Dolayısıyla belediye başkanının anayasanın temel maddelerini ihlal ettiği, görevini kötüye kullandığı sabit. Tüm bu nedenlerden dolayı davamı geri çekmeyeceğim. Dr. Faust kamuoyu önünde sansür nedeniyle özür dilemelidir" diye konuştu.