'Kitapçılar Seher'i çok satanlar rafına koymuyor'

'Kitapçılar Seher'i çok satanlar rafına koymuyor'
Demirtaş'ın cezaevinde kaleme aldığı ama cezaevine girişi yasaklanan öykülerinden oluşan 'Seher'i, yayıncısı Dipnot Yayınevi'nin Yayın Yönetmeni Emir Ali Türkmen’e sorduk.

Emre ÜNSALLI


ARTI GERÇEK - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Edirne F Tipi Cezaevi’nde kaleme aldığı kitap 10. baskı ve 100 bin satış rakamına ulaşarak önemli bir başarıya imza attı. ‘Seher’ sadece Demirtaşseverler ya da kitapseverler tarafından değil edebiyat çevreleri tarafından da beğeniyle karşılanıyor.

Müzik, sinema ve edebiyat dünyasının önemli isimlerinden Zülfü Livaneli, ‘Seher’den ve Demirtaş’tan şöyle söz ederken şunları söylüyor: "Siyaset ve sanat disiplinleri birbirine benzemez. Siyaset; doğru zamanda siyasi açıdan doğru olanı söylemek ve gerçek düşünceleri saklamak ilkesine sahipken, sanatçı deyim yerindeyse yüreğini kazıyarak en gizli duygularını, en büyük kitleyle paylaşmaya koşullanmıştır. Bu açıdan Selahattin Demirtaş’ın değerli öykülerini özel bir yere koymamız gerekir diye düşünüyorum. Acılar karşısında duyarlı bir yüreğin çığlığını yansıtan bu öyküler, siyasetten çok daha derin bir insani damara dokunuyor."

Yine edebiyatımızın önemli isimlerinden Oya Baydar, ‘Seher’i sadece bir edebiyatçı değil aynı zamanda bir sosyolog gözüyle de değerlendiriyor:

"Demirtaş’ın hikâyelerini okuyunca, keşke halkına, ülkesine, dünyaya karşı duyduğu sorumluluk ağır basmasaydı da yazar olsaydı diye hayıflandım. Sonra, edebiyat-sanat damarımın bencilliğinden utandım: O zaman, edebiyat bir yazar kazanacak ama Türkiye, Demirtaş kalibresinde bir siyasetçiden, geleceğin önemli bir liderinden, barış ve özgürlük umudundan yoksun kalacaktı."

Edebiyatçıların bu sözlerle tarif ettiği Selahattin Demirtaş’ın ‘Seher’i, devlet tarafından etkisinden korkulan, hatta yasaklanan bir kitap haline geldi.

'Seher'in ‘ders kitabı’ olmadığı hatta şifreli ve kontrolsüz haberleşmeye yol açabileceği gerekçesiyle Diyarbakır Cezaevi'ne girişi yasaklandı.

Yazarı cezaevinde olan ama kendisinin cezaevine girişi yasaklanan ‘Seher’i yayımlayan Dipnot Yayınları’nın Yayın Yönetmeni Emir Ali Türkmen’le konuştuk.

- Cezaevlerine girişi yasaklanan ‘Seher’ nasıl bir serüven yaşıyor?

Yayınlama sürecinde başına özel bir şey gelmedi. Yayınlandıktan sonra ilk başta kitabevleri biraz mesafeli yaklaştı. Ancak okurun ilgisi yüksek olunca kitabevlerinin endişesi ortadan kalktı. Bazı kitabevleri 'Seher' çok satanların en üst sıralarında olmasına rağmen çok satan raflarına koymuyor. Edirne Cezaevi'nden 'görülmüştür' damgasıyla çıkan öyküler Diyarbakır Cezaevi'ne giriş yasağıyla karşılaştı.

- Seher’e gösterilen ilgi hala devam ediyor mu?

İlgi çok yüksek. Türkiye’nin farklı kentlerindeki kitabevlerinin çalışanları okurun kitabı birden fazla kitap aldıklarını söylüyor. Okur, arkadaşlarına, yakınlarına hediye olarak 'Seher' alıyor. Yurtdışından da kitabı almak için yoğun bir ilgi var. Kitap 10 baskı yaptı. 10 baskının toplam baskı rakamı 120 bindir. Seher şimdi 11. baskıya gidiyor.

- Edebiyat çevrelerinden ne tür eleştiriler, tepkiler alıyorsunuz?

Şimdiye kadar hakkında çıkan yazılar öykülerin çok başarılı olduğu yönünde. Şu an edebiyat çevrelerinde ve sosyal medyada kitaba ilişkin onu olumlayan tartışmalar sürüyor. Önümüzdeki dönem de kitap üzerine tartışmaların artarak süreceğini düşünüyoruz.

- Selahattin Demirtaş'ın yeni bir kitap hazırlığı var mı?

Demirtaş daha önce basına verdiği röportajlarda bir roman yazmak arzusunda olduğunu söylemişti. Ama somut olarak böyle bir çalışma yapıp yapmadığı konusunda bizim bir bilgimiz yok.

Öne Çıkanlar