Alçakça cinayetin asıl sorumlularından asla hesap sorulmadı
12 Eylül döneminin iki kara 7 Kasım'ı var. İlki İlhan Erdost'un Mamak Askeri Cezaevi'nde öldürülmesi. İkincisi 7 Kasım 1982 tarihinde baskı altında ve hileli yöntemlerle yapılan referandumla faşist diktatör Kenan Evren'in cumhurbaşkanı seçilmesi.
7 Kasım, 12 Eylül faşist cunta döneminin sayısız cinayetlerinden birinin, yayıncı İlhan Erdost'un Mamak Askeri Cezaevi'nde öldürülmesinin yıldönümü.
Sevgili İlhan’ın nasıl alçakça katledildiğini o dönem Demokrasi İçin Birlik adına yayınladığımız Tek Cephe Gazetesi’nde ayrıntılı olarak belgelemiş,
İnfo-Türk’ün Ingilizce, Fransızca ve Flamanca bültenlerinde de yabancı dillerde yayınlamıştık.
Bu siyasal cinayetin asıl sorumluları ise 12 Eylül Cuntası'nın başı Orgeneral Kenan Evren ve tüm siyasal tutuklulara cehennem hayatı yaşatan Mamak Cezaevi Müdürü Raci Tetik’ti.
12 Eylül işkenceleriyle ilgili soruşturma kapsamında mağdur sıfatıyla ifade veren dönemin Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Sekreter Yardımcısı Yaşar Okuyan da İlhan Erdost’u başına vura vura öldürenler arasında Raci Tetik’in de bulunduğunu söylemiştir.
Ama Kenan Evren'e de, Raci Tetik'e de daha sonraki sivil iktidarlar döneminde dokunan olmamıştır.
1982 REFERANDUMUNDA SADECE KÜRT İLLERİNDE "HAYIR" OYU ÇIKMIŞTI...
Tam 41 yıl önceydi...Binlerce devrimci ve demokratı tutuklatıp işkenceden geçirten, idam ve ağır hapis cezalarına mahkûm ettiren 12 Eylül faşist cuntasının dayattığı yeni anayasa 7 Kasım 1982 tarihinde baskı altında ve hileli yöntemlerle yapılmıştı. Halkoylaması sonucunda 1.626.431 "red" (yüzde 8,63) oyuna karşılık, 17.215.559 "kabul" (yüzde 91,37) oyu çıkmış, yeni anayasa kabul edilmiş ve üstelik faşist diktatör Kenan Evren aynı oy oranıyla cumhurbaşkanı seçilmişti.
Tüm hilelere ve baskılara rağmen Bingöl (yüzde 23,5), Diyarbakır (yüzde 19,7), Tunceli (yüzde 17,4), Hakkari (yüzde 17,2) başta olmak üzere Kürt illeri, Batı illerinin iki mislini aşan "hayır" oylarıyla faşizmin anayasasına ve Evren'in cumhurbaşkanlığına karşı çıkmıştı.
Doğan Özgüden: 1952’den itibaren İzmir’de Ege Güneşi, Sabah Postası, Milliyet, Öncü gazetelerinde çalıştı, 60’larda İstanbul’da Gece Postası ve Akşam Gazetesi genel yayın yönetmenliği yaptı. 1967’den itibaren eşi İnci Tuğsavul, Yaşar Kemal ve Fethi Naci ile birlikte sosyalist Ant Dergisi’ni yayınladı. Gazeteciler Sendikası, Gazeteciler Cemiyeti, Basın Şeref Divanı ve Türkiye İşçi Partisi yönetimlerinde bulundu. 12 Mart 1971 darbesinden sonra Türkiye’den ayrılarak yurt dışında Demokratik Direniş Örgütü, İnfo-Türk Haber Ajansı ve Güneş Atölyeleri, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Demokrasi İçin Birlik örgütü kurucuları arasında yer aldı. Evren Cuntası tarafından 1982’de eşiyle birlikte Türk vatandaşlığından çıkartıldı. 12 Mart rejimine karşı Türkiye Dosyası, 12 Eylül rejimine karşı Kara Kitap adlı İngilizce, Türkiye’deki ve sürgündeki yaşamını ve mücadelelerini anlatan iki ciltlik “Vatansız” Gazeteci ve altı ciltlik Sürgün Yazıları adlı Türkçe ve Fransızca kitapları bulunuyor. Kurulduğu tarihten beri Artı Gerçek'e yazıyor. (https://www.info-turk.be/ozguden-tugsavul-T.htm)