İşxan Miroyev

İşxan Miroyev

Ankara kendi çıkarlarını öne sürüyor

Arap dünyasının büyük kısmı açık açık Türkiye’yi sevemez duruma gelmiş. Çünkü Türkiye ilk fırsatta bu ülkelerdeki İslami hareketleri destekleyerek bu ülkelerin içinde kargaşa yaratma peşinde

Her insan olumlu olduğu kadar olumsuz özeliklere de sahip. Türkiye Cumhurbaşakanı Recep Tayyip Erdoğan sadece müttefikleri olan NATO ülkeleriyle sınırlı kalmayıp en yakın komşuları olan ülkelerle de kavgalı olma gibi bir özeliğe sahip.

Arap dünyasının büyük kısmı açık açık Türkiye’yi sevemez duruma gelmiş. Çünkü Türkiye ilk fırsatta bu ülkelerdeki İslami hareketleri destekleyerek bu ülkelerin içinde kargaşa yaratma peşinde. Mesela Suriye'de görüldüği gibi hem Suriye’yi parçalamak hem de Başar Esad’ı devirmek için. Türkiye’nin AB’yle de ilişkileri pek iyi değil. Avrupalılar, Osmanlı torunlarını sevmiyorlar ama onların Avrupa’ya giden yolları mültecilere açmasını da istemiyorlar. Avrupa asimile olmayan yeni yoksul mültecileri istemiyor bundan dolayı da Türkiye’ye milyarlarca avro para veriyorlar. Tabii ki Türkiye bununla yetinmiyor. Erdoğan Osmanlıyı imparatorluğunu yeniden diriltmek istiyor ki onun bu isteği ülkeyi dış politikada izolasyon sınırına getirmiş. Bir de çok zamansız bir şekilde diğer ülkeler gibi Türkiye'de pandemi (korona virüs) döneminden çok etkilendi.

Birkaç diğer mesele de komşu ülkelerin topraklarını işgal sorunu. Mesela Idlib (Suriye’nin Kuzeybatısı) burada Türkiye kendi devlet yönetim organlarını kurdu ve SSCB ülkeleri olan Orta Asya ülkelerine göz dikti. Dağlık Karabağ’a müdahil oldu ve Rusya’yı bu bölgeden çıkarmak için her türlü çabayı gösteriyorr.

Türkiye tüm bunları yaparken en ilginç olanı ise Türkiye'nin her fırsatta Rusya’yı yayılmacılık politikası uygulamakla suçlaması. 2008'de Rusya ve Gürcistan arasındaki Güney Osetya sorunu, 2014'de Kırım'ın Rusya’ya katılımı ve ayrıca Donbass sorunundan dolayı Türkiye, Rusya’yı yayılmacı politikayla suçlamakta.

Tabii ki tarihi rakibi olan Rusya, Türkiye’yi çok rahatsız ediyor. Bundan dolayı da Erdoğan, Biden şahsında tekrar ABD’yle ilişkileri düzeltmeye başladı ki NATO müttefikidirler. Erdoğan Biden'a Afganistan’da yardım etmeyi önerdi ve bunu Taliban'ın istememesine rağmen yaptı. Şu anda Türkiye, Rusya ve Batı arasındaki çelişkiler üzerinde oynuyor. Ama er veya geç bu durum bozulacak ve Türkiye bir seçim yapma mecburiyetinde kalacak. Her ne olursa da Türkiye’nin Rusya’dan yana taraf olacağı beklenemez çünkü kendisini hiçbir zaman AB’den ve ABD’den bağımsız düşünemez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İşxan Miroyev Arşivi