Böyle başa böyle traş

Fen bilimleri ve teknoloji öğretmenleri ortalama 11 soruyu doğru cevaplayabilirken, kimya öğretmenleri kendi branşlarına ilişkin 50 sorudan 14’üne doğru cevap verebildi.

Kur, çapraz kur, faiz falan derken ülkenin çok temel meseleleri dönem dönem ikinci planda kalıyor.

Geçtiğimiz günlerde üniversite giriş sınavları sonuçları ve sonuçlara ilişkin temel istatistikler ve aynı zamanda da başka bir sınavın, öğretmenlerin kendi branşlarından girdiği bir sınavın sonuçları açıklandı.

İki sınavın sonuçları arasında oldukça önemli bir tutarlılık var, her iki cephe de dökülüyor, yazının başlığına çektiğim "Böyle başa böyle traş" ifadesi de oradan geliyor.

Aşağıda basından doğrudan yaptığım alıntılar var:

"Açıklanan üniversite sonuçlarına göre; 1 milyon 877 bin 568 adayın ortalama doğru cevap sayısı şöyle:

Matematik 40 soruda ortalama 3,923 
Fizik 14 soruda 0,467
Kimya 13 soruda 1,109
Biyoloji 13 soruda 1,669

Bedava denilen ama her mesai günü tam 450,000,000 lira vergi gönderdiğiniz eğitim sisteminin karşılığı,12 yıl devlet eğitimi almış 40,000 öğrencinin 0, yazıyla "sıfır", çekmesiyle milletimize geri dönmüştür"

Gelelim meselenin öğretmen tarafına;

"Yeni mezun öğretmenler fen, fizik, kimya, matematik gibi temel bilimlerde 50 sorudan ortalamada 10’unu doğru yaptı. Testlerde en başarılılar rehber öğretmenler, en başarısızlar ise fen bilimleri/fen ve teknoloji öğretmenleri oldu.

ÖSYM Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi Değerlendirme Raporu yayımlandı. Rapora göre, öğretmen olarak atanan genç mezunların kendi branşlarından gelen soruların ancak yarısını doğru cevaplayabildi.

Hürriyet’ten Gamze Kolcu’nun haberine göre, 2013 yılından bu yana öğretmen adayları Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) dışında Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) adını taşıyan bir başka sınava daha giriyor.

ÖSYM’nin Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi Değerlendirme Raporu, üniversite sınavlarında olduğu gibi öğretmenlerin sayısal testlerde başarısız olduklarını gözler önüne serdi. Sınava, 308 bin 125 aday başvurdu. 179 bin 519’u kadın, 81 bin 286’sı erkek olmak üzere toplam 260 bin 805’inin sınavı geçerli sayıldı.

Rapora göre, en başarılı branş psikolojik danışma ve rehberlik oldu. Rehber öğretmenler 50 sorunun 34’üne doğru cevap verdi. 11 bin 872 rehber öğretmen adayının yarıştığı sınavda, 34.88 ortalama elde edildi. Psikolojik danışma ve rehberlik branşını Türkçe takip etti. İki sorunun iptal edildiği Türkçe öğretmenliği alan bilgisi testinde, 15 bin 864 aday ortalama 29 soruya doğru yanıt verdi. En başarılı olanlardan üçüncü branş ise din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği oldu. 29 bin 259 öğretmenin ter döktüğü bu sınavda test ortalaması 29.49’a ulaştı. Rehberlik, Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi branşlarını ise okul öncesi öğretmenliği takip etti. Okul öncesi öğretmenleri 50 sorudan yarısından fazlasına cevap vererek ortalamanın üstüne çıktı.

Fen bilimleri ve teknoloji öğretmenleri ortalama 11 soruyu doğru cevaplayabilirken, kimya öğretmenleri kendi branşlarına ilişkin 50 sorudan 14’üne doğru cevap verebildi. Fizik öğretmenleri de 16 doğruyla başarısızlar grubuna girdi.

İlköğretim matematik, lise matematik, Türk dili ve edebiyatı öğretmenleri de branşlarına ilişkin sorularına ancak üçte bir oranında doğru cevap verebildi. Fen bilimleri/fen ve teknoloji öğretmenliğinde test ortalaması 11.82; fizik öğretmenliğinde ortalama 16.25; kimya öğretmenliğinde 14.14; matematik öğretmenliği (lise) testinde ortalama 11.97 olarak rapora yansıdı.

Durum budur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Eser Karakaş Arşivi