Mehveş Evin
Böyle güzellik olmaz olsun Yves Rocher
Türkiye’nin 38 şehrinde, 140 şubesi var. İstanbul’un her yerinde kolayca ulaşılabilen bir kozmetik markası Yves Rocher. Hem markanın Fransız olması, hem ürünlerin muadillerine göre uygun fiyatta satılması bir avantaj. Doğa-kadın dostu imaj çalışmaları da var.
Bu özellikleriyle ben dahil, şehirli pek çok kadının tercih ettiği bir marka (idi). Ancak şirketin yüzde 51’ine sahip olduğu Flormar’da aylardır süren direnişe karşı tutunduğu tavır, kabul edilebilir gibi değil. Satış için türlü kampanyalar, indirimler yapan, her yere büyük hızla satış noktaları açan Yves Rocher’nin şemsiyesi altındaki Flormar, işçilerin hak, sağlık ve güvenlik arayışlarına karşı son derecede sert, hatta acımasız bir tutum aldı.
Yves Rocher Genel Müdürü Elif Berker’in geçen sene bir magazin dergisine verdiği röportaja göre, markanın 2020 yılındaki hedefi 300 mağazaya ulaşmak. Şöyle demiş Berker: "Markamızın kurucusu Yves Rocher’nin sıkı bir prensibi var. Bu markayı kurarken amacı güzelliği demoratikleştirmek yani güzelliği bütün kadınlara ulaşılabilir kılmaktı. Ve biz de bu prensibin arkasından gidiyoruz."
GÜZELLİĞİ DEMOKRATİKLEŞTİRMEK!
Vay vay vay! Güzelliği demokratikleşmekten anlayış, daha çok kozmetik ürün satmak. Ama demokratikleşirken nasıl oluyorsa en temel işçi haklarını ayaklar altına almak, kadın işçileri ezmek serbest!
Almayayım, kalsın Yves Rocher... Oje süreceksem Flormar değil, işçiye adil davranan bir marka seçerim. Krem alacaksam Yves Rocher değil, başkasını seçerim. Daha fazla satmak ve daha fazla kazanmak uğruna bir avuç işçinin sendikalaşma hakkını yok sayıyorsan, kalsın demokratik güzelliğin!
Devam edelim... Yves Rocher’in müdürü, Türkiye’deki kozmetik pazarının 2.5 milyar avro değerinde olduğunu, Holding’in toplam cirosunun da 2.5 milyar avroyu bulduğunu övünerek anlatıyor.
Övünsün tabii, ama şunu açıklasın: Neden işçilerinizin haklarını çiğniyor, hak talep edeni işten çıkarıyorsunuz? İyi, iddialı bir marka olma iddiasındaysanız önce kendi çalışanınıza sahip çıksanıza?
Ayrıca Yves Rocher, Flormar’dan ayrı bir marka olduğunu iddia ederek Flormar’da yaşanan skandaldan uzak durmaya çalıştı. Oysa Yves Rocher, 2012’de Kosan Kozmetik’e ait Flormar’ın yüzde 51 hissesini satın aldı. Yani Flormar, o tarihten bu yana Group Rocher'nin markalarından biri.
Kosan Kozmetik'in çoğunluk hissesine sahip olan grup, şirketin yönetim kurulunu da belirledi. Flormar'ı üreten Kosan Kozmetik şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Bris Rocher oldu. Yves Rocher'nin torunu olan Bris Rocher, aynı zamanda Yves Rocher şirketinin de CEO'su.
UYUMASINLAR DİYE SOĞUK ODADA ÇALIŞTIRILDILAR
Peki Mayıs’tan beri süren Flormar direnişi neden çıktı? Bianet’in haberine göre, sorunlar 2017’de çığrından çıktı. Flormar’da çalışan kadın işçiler ayrımcılığa uğradıkları, erkeklerden daha düşük ücretlere çalıştırıldıkları için en doğal hakları olan sendikalaşmayı konuşmaya başladı.
Derken işçilere kötü davranışlar arttı: Bir işçiye beş kişilik iş yüklüyor, iş sırasında konuşmayı yasaklıyor, en ufacık bir hatada işçileri azarlıyor, özellikle kadınlar izin istediğinde şehre inmek için araç verilmiyor. İşçiler "uyumasın" diye 16-18 derecelik soğuk odalarda çalıştırılıyor, hastalananlara ağrı kesicilerle işbaşına yollanıyor, en fenası, kimyasal maddelerin açığa çıktığı bölüm denetimden muaf tutuluyor...
Tam bir modern köle düzeni!
Şikayet ve taleplerin yok sayılması üzerine sendikalaşma başlıyor ve yüzde 51’i bulunca Petrol İş devreye giriyor. Bu sefer üst düzey yöneticiler, "yüksek maaş verelim sendikalaşmayın" diye devreye giriyor!
Çoğu işçi, yıllardır çözülmeyen sorunları anlatarak sendikalı olmakta ısrar edince, ilk etapta 20 işçi çıkarılıyor: İşyerine çevik kuvvet çağırılarak, fabrikanın yangın çıkış kapısından çıkarılıp özel eşyalarını bile alamadan!
Bu süreçte arkadaşlarına destek oldukları için de işten çıkarılan çoğu kadın işçinin toplam sayısı 132’ye ulaştı. İşten çıkartılma gerekçeleri, en az işçilere yaptıkları muamele kadar utanç verici: Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller!
Flormar direnişi, aylardır, her gün Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde sürüyor. Dayanışmak, destek olmak için yapılacak şey basit: Yves Rocher ve Flormar ürünlerine boykot.