Demirtaş'ın önerdiği taktik beceri gerçekleşmedi
Sol oyların seçime ayrı ayrı katılan 6 partiye dağılımı nedeniyle bazı seçim bölgelerinde hiç sol milletvekili çıkartılamaması, güçlü olunan bazı bölgelerde ise beklenenden daha az sayıda sol milletvekili çıkartılması muhtemeldir.
Yıllardır Tayyip'in zindanında bulunan HDP'nin onursal eş başkanı Selahattin Demirtaş, 17 Nisan 2023'te Diken’de yayınlanan yazısında Emek ve Özgürlük İttifakı'nın iki bileşeni TİP ve Yeşil Sol’a, en yüksek sayıda milletvekili çıkarabilmek amacıyla bazı iller için taktik önermişti.
Demirtaş, illere örnek de vererek şunları kaydetmişti: “Halen zaman varken bazı kritik seçim bölgelerinde partilerimiz birbirlerinin lehine adaylarını geri çekecek taktik bir beceri gösterebilmeli ve bu kırgınlıkları da giderecek yoldaşça tutum alabilmeliler. Mesela Ankara, Antalya, Hatay, İzmir gibi yerlerde, bu şehirlerin bazı bölgelerinde yeni taktikler için geç değil.”
Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs 2023'te yapılacak milletvekili seçiminde kullanılacak kesin aday listesini yayınladı. Buna göre seçime 24 siyasi parti ve 151 bağımsız aday giriyor.
OY PUSULALARINDA 6 SOL PARTİ BULUNUYOR
Seçime katılma hakkı tanınan 6 sol partiden 5'i 87 seçim çevresinin tümünde, 1'i de 54 seçim çevresinde oylamaya katılıyor. Yurt dışındaki oy pusulalarında ise 6 sol partinin hepsi birden yer alıyor.
Demirtaş'ın uyarı ve önerilerine rağmen, Ankara 1. bölge dışında hiçbir seçim bölgesinde aday geri çekme gerçekleşemedi.
2018 seçimlerine sol parti olarak sadece HDP katılmış ve oyların yüzde 11,70'ini alarak 67 milletvekili çıkartmışken, Emek ve Özgürlük İttifakı’na umut bağlayan sol seçmenler önümüzdeki seçimde gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında YSP ve TİP arasında tercih yapmak zorunda kalacaklar.
Genelinde de, sol oyların seçime ayrı ayrı katılan 6 partiye dağılımı nedeniyle bazı seçim bölgelerinde hiç sol milletvekili çıkartılamaması, güçlü olunan bazı bölgelerde ise beklenenden daha az sayıda sol milletvekili çıkartılması muhtemeldir.
Doğan Özgüden: 1952’den itibaren İzmir’de Ege Güneşi, Sabah Postası, Milliyet, Öncü gazetelerinde çalıştı, 60’larda İstanbul’da Gece Postası ve Akşam Gazetesi genel yayın yönetmenliği yaptı. 1967’den itibaren eşi İnci Tuğsavul, Yaşar Kemal ve Fethi Naci ile birlikte sosyalist Ant Dergisi’ni yayınladı. Gazeteciler Sendikası, Gazeteciler Cemiyeti, Basın Şeref Divanı ve Türkiye İşçi Partisi yönetimlerinde bulundu. 12 Mart 1971 darbesinden sonra Türkiye’den ayrılarak yurt dışında Demokratik Direniş Örgütü, İnfo-Türk Haber Ajansı ve Güneş Atölyeleri, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Demokrasi İçin Birlik örgütü kurucuları arasında yer aldı. Evren Cuntası tarafından 1982’de eşiyle birlikte Türk vatandaşlığından çıkartıldı. 12 Mart rejimine karşı Türkiye Dosyası, 12 Eylül rejimine karşı Kara Kitap adlı İngilizce, Türkiye’deki ve sürgündeki yaşamını ve mücadelelerini anlatan iki ciltlik “Vatansız” Gazeteci ve beş ciltlik Sürgün Yazıları adlı Türkçe ve Fransızca kitapları bulunuyor. Kurulduğu tarihten beri Artı Gerçek'e yazıyor. (https://www.info-turk.be/ozguden-tugsavul-T.htm)