Gelinen yer çok endişe verici: Tarım haberlerine yasak

Bu öneri tarım sektörümüz için bir facia ama daha da fecisi yasaklama kültürünün her platformda nasıl yaygınlaştığı konusu.

Önce 8 Mayıs tarihli Cumhuriyet gazetesinden bir haber:

"Geçtiğimiz günlerde Ukrayna 38 ton domatesi insan sağlığına zararlı maddeler olduğu gerekçesiyle geri gönderdi. Daha önce de 29 ton domates benzeri gerekçelerle geri gönderilmişti. Rusya da 20 tonu aşkın çileği ‘Tehlikeli madde’ ve ‘zararlı haşere’ gerekçesiyle 2019 yılı içerisinde geri göndermişti. Geçtiğimiz yıl da başta Rusya olmak üzere ihraç edilen domatesler benzeri gerekçelerle Türkiye’ye iade edilmişti.

Art arda gelen iade haberlerinin ardından harekete geçen İYİ Parti, söz konusu iadelerin gerekçelerinin ve nedenlerinin araştırılması için Meclis’e araştırma önergesi verdi. İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu’nun imzasını taşıyan önergede, 'İhracattan geri dönen tarım ürünlerimizin geri gönderilmesinin nedenleri ve sonuçlarının araştırılarak aynı sorunların tekrarlanmaması için gerekli önlemlerin alınması ve iade edilen tarım ürünlerinin ne yapıldığının kamuoyu ile paylaşılması amacıyla Anayasa’nın 98, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz' denildi."

Şimdi de Ahvalde yayınlanan bir haber, konu yine Rusyadan dönen yaş meyve ve sebze:

"Konuyu Tarım Dünyası'ndaki yazısında ele alan gazeteci Ali Ekber Yıldırım, yeni pazar arayışlarında çözüm bekleyen önemli sorunlar olduğunu ifade etti ve ekledi:

'Uzakdoğu’ya Yaş Meyve Sebze İhracatını Geliştirme Komitesi bu konuda uzun bir süredir çalışmalarını sürdürüyor. Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren komitenin daha efektif çalışması için ayda en az bir kez Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, ihracatçı birliklerinden katılacak temsilcilerle toplanılması kararlaştırıldı.

Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Çalıştayı'nda dile getirilen sorunlar ve talepler ise şöyle:

— Özellikle Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatlarda geri dönen ürünlere, ürünlerin tekrar ihracata gönderilebilmesi için sürecin hızlandırılarak bitki sağlık sertifikaları çıkarılması gerekliğinin kaldırılması veya sertifikaların ürünün geri döndüğü gümrüğün bulunduğu ilden çıkarılabilmesi,

— Çin’e kiraz ihracatı izninin genişletilerek soğuk hava uygulamasının kaldırılması için prosedürlerin değişmesi,

— Taze meyve sebze ihracatçılarının hale kayıt ve ticaret borsasına bildirim zorunluluğunun kaldırılması,

— Taze meyve sebze üreticisi ve ihracatçıları için önemli bir problem haline gelen, medyada son zamanlarda yayınlanan meyve sebze ürünleri hakkındaki olumsuz haber ve propagandaların denetlenmesi ve önüne geçilmesi, gerekirse bu haberleri uygulayan kuruluşlara ceza uygulanması,...

Yukarıdaki öneriler Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan bir komitenin getirdiği önerilerden bir bölümü, bu tür komitelerin resmî bir yanı yok ama her şeye rağmen unutmayalım bir bakanlığın şapkası altında getirilen öneriler.

Öneriler listesi çok daha uzun, tam listeye Tarım Dünyası sitesinden ulaşabilirsiniz ama ben bu yazıma seçtiğim bazı önerileri aldım.

Bendeniz çok uzun süredir, yaklaşık yirmi sene, ihracata konu olan ama Rusya’dan AB ülkelerinden kamu sağlığı açısından zararlı görüldüğü için geri çevrilen yaş meyve ve sebzenin akıbetini merak ediyorum, yetkililerden bu çileklere, domateslere ne olduklarının nafile açıklanmasını talep ediyorum.

Anlaşılan, bizler, çocuklarımız, torunlarımız Rusların, Avrupalıların kendi çocuklarına yedirmedikleri bu yaş ve meyve sebzeyi kemal-i afiyetle yiyoruz.

Bu komite işi biraz ileri de götürmüş, benim gibi bu konuya kafa takanlar hakkında işlem yapılmasını bile istiyor, aynı cümleyi (Komite önerisi) bir kez daha yazıyorum: "Taze meyve sebze üreticisi ve ihracatçıları için önemli bir problem haline gelen, medyada son zamanlarda yayınlanan meyve sebze ürünleri hakkındaki olumsuz haber ve propagandaların denetlenmesi ve önüne geçilmesi, gerekirse bu haberleri uygulayan kuruluşlara ceza uygulanması."

Bu öneri tarım sektörümüz için bir facia ama daha da fecisi yasaklama kültürünün her platformda nasıl yaygınlaştığı konusu; bu öneriler demetine, bu yasaklama önerisine, Ticaret Bakanlığı yetkilileri de anlaşılan bir şey dememişler.

Bu konuyu "Tarım Dünyası" sitesine taşıyan gazeteci Ali Ekber Yıldırım da bu anormal yasaklama önerisine bir eleştiri getirmemiş yazısında.

Anlaşılan tarımcılar daha etkin, kamu sağlığına daha uygun üretim yapma yerine, mesela bitki sağlık sertifikası zorunluluğunu kaldırtarak, yayınları yasaklayarak ya da ürünlerini standartların çok daha düşük olduğu (Çin gibi) ülkelere kaydırarak iç piyasada zararlı yaş meyve ve sebze pazarlamasını sürdürmek istiyorlar.

Bakalım İYİ Parti'nin bu konuda verdiği Meclis Araştırma önergesinin sonucu ne olacak?

Benim sorum da biraz anlamsız galiba değil mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Eser Karakaş Arşivi