Haberleri yan yana koyduğunuzda
Bırakın rahip meselesini falan, SPK bu tür işlerle beraber anılıyor ise, doların kaç paraya çıktığına hiç şaşmamak lazım çünkü yabancı her türlü yatırımcı artık o ülkeye güvenemez.
Artık arşivcilik de kolaylaştı, internetten gazeteleri okuyorsunuz, ilginç yazıları indirip bir folder’a koyuyorsunuz.
Aynı şeyi twitter’da da, ilginç tweet’ler üzerinden yapmak mümkün.
Bazen de, yazı yazmak için analiz yapmaya bile gerek kalmıyor, bu haberleri yan yana koyuyorsunuz, karşınıza çok ilginç ülke manzaraları çıkıyor.
Bugün de böyle bir işe soyunacağım.
1- Cumhuriyet gazetesinde klasik bir Çiğdem Toker yazısı; Haziran ayında yayınlanan bir torba yasa (7143 sayılı kanun) ve bu yasayı izleyen tebliğlerle Türkiye’ye yurt dışından kaynağı belli olmayan paranın, miktarı ne olursa olsun, getirilme izni çıktı.
Ne kaynak sorulacak ne de vergi alınacak.
Meselenin iki boyutu var.
Birinci boyut Türkiye’nin bir kara para aklama ülkesi haline gelme ihtimali.
Bu boyut kendi başına zaten çok sevimsiz ama ikinci boyut daha da sevimsiz, adı bu tür operasyonlarla anılan bir ülke dünya sistemi içinde artık yatırımcı için güvenilir bir ülke olamıyor.
2- İkinci konu yine Cumhuriyet’ten ve "Uğur Gürses Hürriyet’ten neden ayrıldı?" başlıklı bir haber. Aşağıda haberin bir bölümünü aktarıyorum.
"3 Temmuz Cuma günü Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) "içeriden öğrenenlerin ticaretini" süreli olarak serbest bırakma kararı aldı ve sosyal medyadaki tepkiler üzerine 15 Temmuz Pazar günü bu kararını iptal ettti.
Ben de 16 Temmuz pazartesi bu kararı eleştiren bir yazı yazdım ve yazı günümde (17 Temmuz) yayımlanmak üzere Hürriyet gazetesine yolladım.
Gazete yönetimi bana bu yazıyı basamayacaklarını söyledi. Ben de yazmayı bıraktım.
Bana söylenen gerekçe "biz halka açık bir kurumuz, SPK denetimine tabiyiz". Bunun anlamı "SPK ile işimiz var" demekti.
Gazeteyi kamu bankalarından aldığı borçla satın alan Demirören Grubu’nun SPK ile 'işinin' ne olduğunu Cumhuriyet’in bugünkü haberinden 'şıppandanak' anlıyoruz: 'SPK’den Demirören’e 264 milyonluk kur muafiyeti'
Özetle şöyle olmuş: Demirörenlerin halka açık olan Hürriyet Gazetecilik şirketini Doğan Grubu’ndan satın aldıklarında borsada işlem gören halka açık kısım için de çağrı yaparak satın alma teklifi yapması yasal bir zorunluluktu. SPK Demirörenlere muafiyet getirmiş. Böylece 264 milyon TL’lik bir 'kıyak' yapılmış. Demirörenler çağrı yaparak bu kadar bedeli ödemekten kurtulmuş.
'İnsider trading' iznini normalmiş gibi topluma sunan SPK, asıl işi küçük yatırımcıyı korumak iken 'büyük yatırımcıya' şimdi de bu muafiyeti sağlamış. Hiçbir gerekçeyi de kararına iliştirmemiş. Muafiyet koşulları belli."
Gelelim benim (E.K.) yorumuma: Çağımız ekonomilerinde, dışa açık piyasa ekonomileri, SPK’nın (Sermaye Piyasası Kurulu) saydamlığı ve güvenilirliği hayatidir. Bırakın rahip meselesini falan, SPK bu tür işlerle beraber anılıyor ise, doların kaç paraya çıktığına hiç şaşmamak lazım çünkü yabancı her türlü yatırımcı artık o ülkeye güvenemez.
3- 24 Haziran seçimleri öncesi Urfa Suruç’da bir saldırı oldu, insanlar öldü, ölenlerin bir kısmı da hastanede, herkesin gözü önünde saldırıya uğradılar ve öldürüldüler.
Hastanede yaşanan bu saldırının failleri yakalanamıyor ise hala, Türkiye için nasıl bir yorum yaparsınız acaba?
4- Yüzölçümü Türkiye’nin 23’de biri kadar olan Hollanda dünyanın ABD’den sonra ikinci tarım ürünleri ihracatçısı, tarım ürünleri ihracatı Hollanda’nın 92 milyar dolar, Türkiye’nin toplam ihracatının yarısından fazla.
Türkiye ise senede ortalama toplam yetmiş beş milyar dolarlık tarım ürünü üretebiliyor, ihracatı ise çok düşük, 15 milyar doları daha yeni yakaladı.
5- Ağustos başında Van’ın bir ilçesinde, Özalp ilçesi, tam 450 kilo eroin ele geçirildi, dünya standartlarında çok büyük bir eroin miktarı.
Ancak, hiç birimiz, bu eroinin nereden gelip nereye gittiğini öğrenemiyoruz, bağlantılar hep gizli, sanki operasyonlar hiç sonuçlanmıyor, sadece gözaltına alınan gariban şoförleri biliyoruz.
Bütün okurların Bayramını kutluyorum ve bu Bayram gününü daha da karartmamak için listeyi uzatmıyorum.
Mesela, eklemek istediğim Şanghay üniversiteler sıralaması ve Türkiye’nin ama aynı zamanda kavgalı olduğumuz ABD’nin, yanaşmak istediğimiz Rusya ve Çin’in bu sıralamadaki yerleri konusu var ama bu konuyu başka bir yazıya saklamak istiyorum.