İkiyüzlü sermaye

Ventilöter üretimine karar veren Arçelik, hazır talebi bulunan malını satabilecek, işçiler ölümüne çalışmaya devam edecek! Öyle mi?

Pandemi her geçen gün sınıflar arası ayrımı daha çıplak bir şekilde gözler önüne seriyor… Birileri keyiflerince evlerinde kalabilsinler diye, birileri ölümüne üretime, üretmeye, tükettirmeye zorlanıyor…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da üretime ara verecek lüksümüz yok diyerek, çalışanların üretime devam edeceğini söylüyor. DİSK gibi hala çalışanın hakkını savunma görevini yapmaya çalışan sendikaların tüm çağrılarına karşın, fabrikalar çalışanlarının canı pahasına üretime devam ediyor.

Bir yandan "Evde kal Türkiye’m" diyenlerin, diğer yandan sırf sermayenin çarkları dönsün diye insanları göz göre göre ölüme terk etme cüretini gösterenlerin ikiyüzlülüğü içindeyiz. Ve bu ikiyüzlülük kendini gizleme ihtiyacı duymaksızın tüm çıplaklığıyla her gün, daha rezilce karşımıza çıkıp duruyor.

Sermaye, hemen her gün "herkes daha iyi evde kalabilsin" diye, farklı farklı metotlar uyduruyor ve bu uydurmaların hepsinin altında her gün birileri daha fazla ölüme yakınlaşıyor.

Daha iyi evde kalalım diye misal; Koton isimli giyim markası herkes için pilates koleksiyonu hazırlıyor. Manken Ebru Şallı’yla "Balkonda Pilates Koleksiyonu" hazırlayıp, satışa sunuyor. Bu arada çok önemli değil ama Koton ürünlerinin paketlenip, internet alışverişlerine hazırlandığı Gebze Deposu’nda 3 işçinin testinin pozitif çıktığını öğreniyoruz. İşçilerin testleri pozitif çıkmasına karşın, Koton’un ne üretime ne de online siparişlerin karşılanmasına ara verdiğini biliyor musunuz?

Liste uzun…

Sağlık Bakanlığı’nın tüm dünyayı ayağa kaldıran Covid-19 salgını gelene kadar, ventilöter ihracatına izin verdiği, Türkiye’de ilk tanının konulduğu 11 Mart’tan sonra da üretici lobisinin ısrarıyla ihracata devam ettiği, ancak 18 Mart’ta zorunlu olarak yasak getirdiği ülkede; bugün fabrikalar büyük talep bulunan ventilöter üretimi için sıraya girdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yerli üretim çağrısıyla, Sağlık Bakanlığı’nın liderliğinde geliştirilen yerli ventilöteri Arçelik üretmeye başladı. Aldığı bu teşviklerle ventilöter üretiminde cebinden bir kuruş çıkmayacak olan Arçelik’in, işçilerinin Covid-19 testinin pozitif çıkmasına karşın, üretime devam kararı aldığını biliyor muydunuz? Sağlık Bakanlığı’nın işçilerin sağlığını korumaya yönelik önlemlerin alınması için fabrikalara yönelik herhangi bir denetim yaptığına dair bir bilgi ise tabii ki yok.

Arçelik LG’de ve Arçelik Çayırova Fabrikası’nda da 4 işçinin testi pozitif çıktı. Arçelik, teşvikini devletten aldığı talep sorunu olmayan malını satabilecek, bunları üretecek işçiler ise ölümüne çalışmaya devam edecek! Öyle mi?

Ağzı bantlı Mona Lisa resmiyle "evde kal Türkiye’m" diyen Tekfen’de de işçilerin testi pozitif çıktı, ama üretime devam edecekler.

Liste uzun…

Önce Evrensel Gazetesi ardından sendikalar tek tek listeleri açıklıyorlar.

Dün de Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, liste açıkladı. O listeye göre, POSCO, İNFORM, Çolakoğlu Metalurji Limanı, Polen Tekstil, Kormetal, Aytim Tekstil, Mata Otomotiv’de testleri pozitif çıkan işçiler var. Sadece Diler Demir Çelik’te 13 işçinin testi pozitif çıktı ama üretime devam ediyorlar.

HDP, işçilerinin testleri pozitif çıkmasına karşın üretime ara vermeyen, işçileri çalıştırmaya devam eden fabrikaları Meclis Kürsüsü’nden teşhir etti.

Listeler geldikçe bu fabrikalar teşhir edilecek.

Amaç bu insanların işsiz kalması değil. Özellikle işyerini yönetenlere ve işyerlerinin patronlarına bir çağrı:

Oluç, "İşçilerinizin arasında pozitif test çıkmasına rağmen, insanlık dışı bir durum söz konusu olmasına rağmen zorunlu olmamanız durumunda da bu üretimi devam ettirmeniz kesinlikle kabul edilebilir bir şey değildir. İsimlerinizi burada Meclisten dile getireceğiz, kürsüden söyleyeceğiz ta ki siz, sizin üretim birimlerinizde çalışan işçilerinizin yaşam ve sağlık hakkına saygı gösterene kadar; daha fazla para kazanmak için değil, insanların yaşam ve sağlık hakkına saygı göstermek için adım atana kadar teker teker bunları konuşmaya devam edeceğiz" diyor.

Biz de teşhir edeceğiz,

Ta ki "evde kalamayanların" yaşam hakları korunana kadar!

Fabrikalarda, güvensiz sağlıksız ortamlarda çalışmaya zorlanan, bu şartlarda grev hakları ellerinden alınan tüm işçiler; çalışma hakları korunarak ücretli izne çıkarılana; zorunlu ihtiyaçlar dışındaki tüm sektörlerde üretime ara verilene ve çalışanlar evlerinde sağlıkla kalana kadar teşhir süreci devam edecek.

Evde kalma lüksüne sahip nüfusun geri kalanının da bu listeyi takip etmesi ve bu firmaların ürünlerini boykot etmesi dileği ile...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sibel Hürtaş Arşivi