İmamoğlu acaba bu araştırmaları izliyor mu?

Geleceğin ekonomisini büyük şehirler yaratacaklar, bunu unutmayalım.

Bugün de biraz günlük siyasetin dışına çıkalım çünkü çok fazla günlük siyaset, insanı ülkemizde boğabiliyor, verimsizleştirebiliyor.

Bugün konum büyük kentler ve İstanbul olacak.

İstanbul sadece Türkiye için değil dünya için de çok önemli bir şehir.

İstanbul tarihte üç büyük imparatorluğun, Doğu Roma, Bizans ve Osmanlı, başkentliğini yapmış bir kent.

Araştırmalar İstanbul’un bütün 17. yüzyıl boyunca dünyanın en büyük kenti olduğunu ortaya koyuyor; o tarihte doğal olarak şehirlerin büyüklüğü sadece nüfus bazında mukayese ediliyor.

Sayın İmamoğlu bu müstesna şehre belediye başkanı olma onurunu, üstelik çok meşakkatli bir süreçle elde etmiş bir siyasetçi.

Bizlerin de, bu şehirde doğup büyüyen bizlerin, son senelerde gidemesek de bu şehrin geleceği konusunda Sayın İmamoğlu ile bazı konuları paylaşma hakkımızın olduğunu düşünüyorum.

"Visual Capitalist" isimli önemli bir medya web sitesi var, dünya şehirleriyle ilgili çok önemli araştırmalar yayınlıyorlar; bu araştırmaların metodolojisine itirazlarınız olabilir ama bu itirazları yapabilmek için de önce bu araştırmaları izlemek gerekiyor.

18 Ekim 2019 tarihinde yani daha dört gün önce bu web sitesinde görevli ve şehirlerle ilgili araştırmalar yapan Iman Ghosh isimli bir kadının "2035'de dünya şehirleri" çerçevesinde bir araştırması yayınlandı.

Araştırma üç farklı kriter çerçevesinde 2035 senesinde dünyanın en büyük on kentini ortaya çıkarıyor; farklı kriterlere göre de doğal olarak farklı sıralamalar, farklı on şehir ortaya çıkıyor.

Araştırmada kullanılan üç kriter şunlar:
1-Şehirlerin geliri (2035)
2-Şehirlerin nüfusu (2035)
3-Şehirlerin toplam gelirinin artış oranları (2035)

Bu üç kriter çerçevesinde ortaya üç farklı "ilk on" çıkıyor ve maalesef İstanbul’umuz bu üç sıralamada da yok.

Şunu unutmayalım, daha doğrusu iyi araştıralım, gelecekte ülke ekonomilerinin lokomotifi büyük şehirler olacak.

2035’de dünyanın en zengin şehirlerinin şu sıralamada olması bekleniyor:

New York ABD 2.5 trilyon $
Tokyo Japonya 1.9 trilyon $
Los Angeles ABD 1.5 trilyon $
Londra Birleşik Krallık 1.3 trilyon $
Şanghay Çin 1.3 trilyon $
Beijing Çin 1.1 trilyon $
Paris Fransa 1.1 trilyon $
Şikago ABD 1.0 trilyon $
Guangzhou Çin 0.9 trilyon $
Shenzhen Çin 0.9 trilyon $

Bugün için Türkiye’nin milli geliri yedi yüz milyar ABD doları dolayında ama kentlerin ve İstanbul’un şehir gelirini tam bilemiyoruz, bildiğimiz İstanbul’un vergi gelirleri içindeki payı ama buradan da kalkarak şehir geliri hesaplamak zor çünkü üretiminin başka yerde yapıldığı, merkezin (vergi geliri) İstanbul olduğu çok şirket mevcut.

Sayın İmamoğlu’ndan bir İstanbullu olarak beklentim bu konuda da araştırmaları desteklemesi ama daha da önemli olmak üzere 2035 için nasıl, hangi büyüklükte bir İstanbul hayal ettiğini İstanbullularla paylaşması.

Nüfusa göre ilk onda ise bambaşka şehirler var, yukarıdaki listeden sadece Tokyo ve Şanghay bu nüfus sıralamasında ilk ondalar, 2035’in en kalabalık iki şehri ise Jakarta (38 milyon) ve Tokyo (37.5 milyon).

2035 senesinde şehir gelirleri en hızlı artan şehirler ise daha değişik olacak, Hindistan ve Çin şehirleri ilk onda ağırlıklı olarak yer alıyorlar.

Yukarıda da belirttiğim üç farklı "ilk onda" 2035 senesinde İstanbul yok.

Geleceğin ekonomisini ise büyük şehirler yaratacaklar, bunu unutmayalım.

Türkiye’ye, İstanbul’a ve özellikle de bugünkü konjonktürde İmamoğlu’na bu konuda görevler düşüyor galiba.

İstanbul