Ragıp Zarakolu
Mahsur kalan kitaplar ve müzik
Yalnız Türkiye’de mi kitap ve müzik yasaklanır sanıyorsunuz? Televizyon kanalları kapatılır sanıyorsuz.
NATO uğruna Danimarka yıllar önce bunu yaptı ve Kürt kanalı ROJ TV’yi kapattı.
Ve ne yazık ki, Alman hükümetinin popülist kanadı bunu Mezapotamya Yayın ve Dağıtım şirketini ve Mir Müziği kapatarak ve stoklarına el koyarak yaptı.
Hükümetin CDU kanadından İçişleri Bakanı'nın açıklaması ne kadar Türkiye’dekileri andırıyor: Terör örgütü ile bağlantı!
Açıklaması da ne kadar Türkiye’deki açıklamaları andırıyor.
"Düşünce özgürlüğü kisvesi altında terörizme izin veremeyiz".
İltica hakkı konusunda, mülteciler konusunda kendi başbakanı Merkel ile bile anlaşmazlık içinde olan bir siyasetçiden beklenebilecek bir şey.
AfD, yani Almanya’da sağ popülizmin temsilcisi sayılan Almanya için Alternatif’in yaklaşımının siyasal arenada, hükümet uygulamaları içinde yansıdığının bir göstergesi Mezopotamya Yayınevi'nin ve Mir Müzik'in kapatılması.
Hadi, dünya edebiyatını, felsefe ve ekonomi kitaplarını, Kürt ve dünya müziğini bir yana koyalım. 1933 yılından beri ilk defa Alman edebiyatının ve felsefesinin ürünlerine, "terörizmle bağlantı" gerekçesi ile el konuluyor.
Bunun Türkiye’de, 2017 yılında Dünya Yayıncılar Birliği'nin Yayınlama Özgürlüğü Ödülü'nü alan Evrensel Yayıncılık'a el konulması, Hayat TV’nin kapatılması, Evrensel Kültür dergisinin kapatılması ile ne farkı var?
"Terörizmle bağlantı!"
Mezopotamya Yayınları uzun yıllar boyu Frankfurt Kitap Fuarı'na katıldı, konferanslar, imza günleri düzenledi.
O zaman terörizm ile bağlantı keşfedilmedi de şimdi mi keşfedildi?
Peki, el konan kitaplar arasında mesela, Alman edebiyatı ve felsefesinin hangi ürünleri var?
Theodor W. Adorno Ahlak Felsefesinin Sorunları Metis Y. Theodor W. Adorno Kültür Endüstrisi/Kültür Yönetimi İletişim Y. Theodor W. Adorno Edebiyat Yazıları Metis Y. Theodor W. Adorno Minima Morelia Metis Y. Hannah Arendt Devrim Üzerine İletişim Y. Hannah Arendt Geçmişle Gelecek Arasında İletişim Y. Hannah Arendt İnsanlık Durumu İletişim Y. Hannah Arendt Şiddet Üzerine İletişim Y. Hannah Arendt Totaliterizmin Kaynakları İletişim Y. Walter Benjamin Parıltılar Belge Y. Friedrich Engels İngiltere’de Emekçi Sınıfların Durumu, Friedrich Engels Tarihte Zorun Rolü, Friedrich Engels Almanya’da Devrim ve Karşı Devrim, Friedrich Engels Köylü Savaşı, Friedrich Engels Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni. Sigmund Freud Totem ve Tabu, Sigmund Freud Musa ve Tek Tanrıcılık. Erich Fromm Sahip Olmak ya da Olmak, Raymond Geus Eleştirel Teori/Habermas ve Frankfurt Okulu. Hermann Hesse Sidharta. Max Horkheimer Akıl Tutulması. Franz Kafka Amerika. Franz Kafka Babaya Mektup, Franz Kafka Dava, Franz Kafka Şato. Wolfgang Günther Lerch Hallac-ı Mansur. Rosa Luxemburg Seçme Yazılar. Rosa Luxemburg Milliyetler Sorunu ve Özerklik. Thomas Mann Lotte Waimar’da. Thomas Mann Venedikte Ölüm. Karl Marx Demokritos ve Epiküros’un Doğa Felsefeleri. Karl Marx Felsefe’nin Sefaleti. Karl Marx Fransa’da İç Savaş, Karl Marx Hegel’in Hukuk Felsefesinin Eleştirisi, Karl Marx Kapital, Karl Marx Louis Bonapart’ın 18 Brumaire’i, Karl Marx Türkiye Üzerine/Şark Meselesi, Karl Marx Yabancılaşma. Friedrich Nietzsche Putların Alacakaranlığı Say Y., Friedrich Nietzsche İyinin ve Kötünün Ötesinde Say Y., Friedrich Nietzsche Ahlakın Soykütüğü Üstüne Say Y., Friedrich Nietzsche Ecce Homo Say Y., Friedrich Nietzsche Tarihin Yaşam İçin Yararı ve Yararsızlığı Üzerine Say Y., Friedrich Nietzsche Deccal Say Y., Friedrich Nietzsche Tan Kızıllığı Say Y., Friedrich Nietzsche Şen Bilim Say Y., Friedrich Nietzsche Gezgin ve Gölgesi Say Y., Friedrich Nietzsche İnsanca Pek İnsanca Say Y,. Friedrich Nietzsche Wagner Olayı Say Y., Anna Marie Schimmel İslamın Mistik Boyutları. Thomas Schmindinger Suriye Kürdistanında Savaş ve Devrim. Gerhard Schweppenhaeser Eleştirel Teoriye Giriş. Franz Werfel Musa Dağ’da 40 Gün Belge Y. Stefan Zweig Hayatın Mucizeleri, Stefan Zweig Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar, Stefan Zweig Kendileriyle Savaşanlar, Stefan Zweig Macellan/Bir İnsan Bir Yaşam, Stefan Zweig Olağanüstü Bir Gece, Stefan Zweig Satranç, Stefan Zweig Üç Büyük Usta, Stefan Zweig Yarının Tarihi, Stefan Zweig Montaigne, Stefan Zweig Marie Antoniette.
Bu arada bazı biyografiler ve incelemeler: Aydın Büke Beethoven Can Y., Aydın Büke Mozart Can Y., Pierre Macherey Hegel ve/veya Spinoza.
Ve el konan kitaplar listesinde Türkiye’nin en önemli yayınevlerinin isimlerinin yer aldığını görüyorsunuz:
Aram, Avesta, Ayrıntı, Belge, Can, Everest, İletişim, İnkılap, İş Bankası, Metis, Remzi, Say, Sel, Sol, Su, Yapı Kredi vb.
(Devam edecek)