İşxan Miroyev

İşxan Miroyev

Moskova ne zaman doğru adımı atacak?

Bu yaşanan gelişmeler Moskova’nın daha gerçekçi bir seçim yapması gerektiğine işaret ediyor.

Önce de belirtiğimiz gibi Ortadoğu’yu yeni entrikalar bekliyor. Türkiye-Irak-Suriye üçgeninde ciddi jeopolitik gelişmelere yol açabilecek olayalar oluyor. Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ankara’nın Suriye’nin İdlib bölgesinde yeni askeri operasyona başlamayı planladığını açıkladı. Buna gerekçe olarak da Türkiye güvenliğine içeride ve dışarıda tehdit oluşturan terör örgütleriyle mücadele gösteriliyor. İdlib konusunda Rusya ve Türkiye arasında devlet başkanları Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan tarafından sağlanan anlaşma var.

Şu ana kadar Suriye’nin bu bölgesinde stratejik önemi olan M4 yolu üzerinde Türkiye-Rusya devriyesi var. Bu M4 yolu etrafında "güvenli koridor" oluşturulmuş. Bundan dolayı da Ankara’nın bu yaklaşımı Moskova’ya karşı şantaj anlamına geliyor ve iki ülke arasındaki anlaşmaların bozulması ve Suriye çatışmasının tekrar alevlenmesi anlamını taşıyor.

Türkiye yönetimini böyle bir adım atmaya iten neden tam olarak bilinmese de, Türkiye’nin Rusya’ya karşı İdlib konusunda yeni şartlar koştuğu ve Rusya’nın bunları kabul etmediği gözüküyor.

Bu sonuca varmamıza neden olan şudur: Kısa zaman önce Türkiye Irak’ın Kuzeyinde PKK’ye karşı "Pençe-Kaplan" operasyonu başlattı. Türkiye bu tür operasyonları hep yapıyordu ama bu sefer İran da buna dahil oldu ve Kuzey Irak’a saldırılar düzenledi. Bu, İran ve Türkiye’nin bu konudaki politikalarını koordineli yürüttüğünü gösteriyor. İran ve Türkiye Rusya’yla beraber Astana sürecinin üyeleridirler ama PKK’ye karşı işbirliğini "yeni politika" olarak isimlendiriyorlar. Ama herkesin bildiği bir şey var; Türkiye, İran, Irak ve Suriye, Kürt Özgürlük Hareketine karşı hep birleşmişlerdir. Bu dört ülke söz konusu Kürtler olunca, aralarındaki çelişkileri bir kenara bırakarak Kürtlere karşı birleşiyorlar.

Suudi Arabistan, Türkiye ve İran’ın Irak’a karşı saldırılarını şiddetle kınadığını açıkladı ve "Arap ülkesinin işlerine karışmanın kabul edilemez olduğunu" belirtti. Diğer Arap ülkeleri de Ankara’nın Suriye ve Libya’daki politikalarını olumsuz olarak nitelediler. Arap Devletleri Birliği de buna benzer açıklamada bulundu. 

Bu çelişkiler Batı-İslam dünyası arasında değil de İslam dünyasının kendi içerisinde oluştu ve var olan krizin giderek büyük bölgesel çatışmaya dönüşmesine yol açıyor. Şimdilik Arap ülkeleri dikkatli davranmayı tercih ediyorlar. Türkiye ve İran ise Ortadoğu’daki dengeler üzerinde etkiyi artırıyorlar. Şimdiye kadar İran ve Ankara’nın, Suriye’de Rusya’yla birlikte bir cephe halinde hareket ettiğinden söz ediliyordu. Ama bu yaşanan gelişmeler Moskova’nın daha gerçekçi bir seçim yapması gerektiğine işaret ediyor.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İşxan Miroyev Arşivi