Eser Karakaş
OVP 2022-2024 ve düştüğümüz ligler
Orta Vadeli Programları (OVP) ciddiye almak lazım ama OVP’leri ciddiye alabilmek için öncelikle de bu programları yapanların hem OVP’leri hem de kendilerini ciddiye almaları şart.
Türkiye ekonomisini yakından izliyorsanız 2022-2024 OVP’sinin çok ciddiye alınacak bir yanı olmadığını üzülerek görüyorsunuz; bu durumda bu OVP’yi hazırlayanları da ciddiye almak çok zorlaşıyor.
2013 senesinde Erdoğan 2023 hedeflerini açıklamış idi, bilebildiğim kadarıyla o tarihten günümüze Türkiye’yi hep başında Erdoğan’ın olduğu hükümetler yönetti, sistem bile değiştirildi, Erdoğan, başkanlık sistemine geçelim, uçacağız falan da dedi galiba.
2013 hedeflerinde 2023 senesinde kişi başına gelirin 25 bin dolar, milli gelirin de 2 trilyon dolar olacağını söylemiş idi, 5 Eylül 2021 günü Resmi Gazetede yayınlanan 2022-2024 OVP’si (Cumhurbaşkanlığı kararı) 2023 kişi başına milli gelir tahminini (gerçekleşir ise, çok kuşkuluyum) 10713 ABD doları olarak açıkladı; başka bir ifade ile de 2013 tahmininin yarısı bile gerçekleşmeyecek.
İşte ben buna devlet ciddiyeti, Program yapma sanatı, bilgisi ve yetkinliği derim.
OVP’de yeşil dönüşüm diye de bir bölüm var, bu bölümü okuduğunuz zaman zaten OVP’nin yazılımına egemen olan ciddiyeti anlıyorsunuz.
Yeşil dönüşüm meselesi çok ciddi bir konu ve bu ciddiyetin en büyük göstergesi Paris Antlaşması’nın altına imza atıp atmamak.
Aşağıda bir alıntı ile Paris Çevre Antlaşması’na imza atsa bile onaylamayan ülkelerin listesi var.
Bu liste Türkiye’nin Erdoğan yönetimi tarafından itildiği çağdaşlık ligini de gösteriyor.
"21-23 Eylül 2019 arasında New York'ta gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Eylemi Zirvesi'nde listeye Rusya’nın da eklenmesi ile anlaşmayı onaylamayan tek G20 ülkesi Türkiye haline geldi.
Paris Anlaşması’nı onaylamayan ülkeler; Türkiye ile Angola, Eritre, İran, Irak, Kırgızistan, Lübnan, Libya, Güney Sudan ve Yemen olarak belirtiliyor."
Hemen aşağıda da geçen hafta yayınladığım bir yazıda sunduğum enflasyon oranı bizden yüksek ülkelerin listesi var. Bu liste de enflasyon oranlarının belirlediği başka bir ligi veriyor, maalesef her iki ligde de biz varız, bu gerçekten çok can sıkıcı bir durum; hele bir de aynı ligde oynadığımız ülkelere baktığınızda.
Enflasyonu bizden daha yüksek ülkeler şöyle: Venezuela, Sudan, Lübnan, Surinam, Suriye, Arjantin, Zimbabwe, İran, Etiyopya, Angola, Zambiya; hemen arkadan da biz geliyoruz.
Dikkat ederseniz, Paris Çevre Antlaşması’nı onaylamayan ülkelerle dünyanın en yüksek enflasyonlu ülkeleri birbirlerine çok benziyorlar, iki listede de ortak ülkeler var ama bizim için en önemlisi Türkiye’mizin her iki listede de bulunuyor oluşu.
Durum gerçekten çok vahim, kötü yönetim daha doğrusu yönetilmeme olgusu her yerden kendini gösteriyor.
OVP ağırlıklı olarak bütçelere yol gösterici olarak yapılıyor ama 2024’e kadar büyüme konusunda da bir fikir veriyor daha doğrusu bir niyet gösteriyor.
Niyet mutlaka iyidir ama OVP’nin herhangi bir yerinde hukuk devletinin iyileştirilmesi ve eğitimin daha nitelikli olması konusunda bir açıklama yok ve aklı başında herkes biliyor ki, evrensel standartlarda bir hukuk devleti ilkeler bütününe ve nitelikli, özgürlükçü bir eğitim sistemine geçilmedikçe sürdürülebilir büyüme imkansız.
Erdoğan ve AKP yönetimi de bu durumu hiç anlamıyor ya da anlıyor da işine gelmiyor.