Roterdam kriterleri

AK Parti iktidarı döneminde, polis ve güvenlik güçlerine sistematik olarak verilen yetkilerle Türkiye Polis Devleti"ne dönüşürken Haziran 2007'de, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nda (PVSK) yapılan değişiklikle, Mart 2015'te yasalaşan "İç Güvenlik Paketi" arasında geçen sürede resmi kayıtlara göre 183 kişi polis şiddetiyle hayatını kaybetti.

Nazım ALPMAN

AKP'nin son dönemlerdeki en fiyakalı propaganda malzemesi olan "Vizesiz Avrupa Hayali" Ahmet Davutoğlu ile birlikte tarihe gömüldü. Zaten kimsenin böylesi bir umudu yoktu. Ama derler ya:

-Hayali cihana değer!..

Bir süre AKP'yi idare etti.

Ancak 11 Mart 2017 günü ve onu takip eden 12 Mart gece yarısında Hollanda'nın Roterdam şehrinde öyle büyük bir skandal yaşandı ki, artık hiçbir AKP'li böylesi "uçuk projeleri" şaka yollu da olsa dile getiremez.

Sıralamaya gerek yok. Bütün dünya biliyor. AKP'li iki bakanından birinin uçağına iniş izni verilmedi, diğeri polis gözetiminde sınır dışı edildi.

Diplomasi dünyasında böylesine büyük bir başka skandalın yaşanmadığını emekli büyükelçiler ifade ediyorlar.

Hollanda yönetimi "Evet" propagandası için kendi ülkelerinde toplantı yapılmasına izin vermeyeceğini söyledi.

İnsan hakları alanında Avrupa'nın da bir hayli önde Hollanda'nın bu tavrı AKP ve yandaş medyada son derece "haklı" ve sert eleştiriye uğradı. Bir dizi insan hakları temalı açıklamalar yapıldı.

Çok güzeldi hepsi…

Amaaa… Küçük bir sorun vardı. Mağdur vaziyette olan siyasi partinin yönettiği ülkede de bir şeyler oluyordu.

Roterdam artık bir kriter olacaksa o zaman gelin hep birlikte okuyalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Şenal Sarıhan imzalı kısa bir rapor geldi.

6-12 Mart aralığında Türkiye'deki hak ihlalleri sıralanıyor:

  • Kanun Hükmünde Kararnameler ile işinden edilen akademisyen Nuriye Gülmen, öğretmenler Semih Özakça, Esra Özakça, Acun Karadağ, hemşire Saniye Erenler Öztürk ve sosyolog Veli Saçılık ile birilikte TBMM'de bir basın toplantısı düzenledik.
  • CHP milletvekilleri Utku Çakırözer, Zülfikar İnönü Tümer'in da katıldığı açıklamada, KHK mağdurlarının hak arama mücadesinde sonuç alamadıklarından ötürü açlık grevine başlayacaklarını ve bunun önüne geçilmesi için mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi gerektiğini duyurduk.
  • İnsanların işlerine mal olan KHK'ların şimdi geldiğimiz aşamada yaşamlarına mal olmasının önüne geçmek için yapılacak bir şey yok mudur? Açlık grevi son çare mi olmalıdır? Bireylerin hak aramak için bedenlerini ölüme sürmeleri neyi göstermektedir? Adalete ulaşmanın tüm kanalları kapanmış mıdır? iktidar, adaleti sağlamak için artık bir adım atmayacak mıdır? İntiharlarda olduğu gibi açlık grevlerinde de ölümlerin vebali onun omuzlarında olmayacak mıdır?" şeklindeki sorularımıza cevap gecikmedi!
  • Aynı gün Nuriye Gülmen, Semih Özakça ve Acun Karadağ gözaltına alındı. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça 11 Mart'ta başlayacaklarını duyurdukları açlık grevine gözaltına başladılar.
  • İstanbul Küçükarmutlu'daki evinde 18 Ekim 2015 günü polis kurşunuyla katledilen 25 yaşındaki Dilek Doğan'ın öldürülmesine ilişkin, Emniyet'in iki yıldır sakladığı görüntüler ortaya çıktı. Yeni görüntüler ‘Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi' suçundan 26,5 yıla kadar hapis cezası istenen ve tutuksuz yargılanan polis memuru Y.M.'nin "Ben vurmadım" ifadesini de yalanlıyor.
  • 8 Mart'ta İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada mütalaasını açıklayan savcılık, Y.M'nin "taksirle öldürme" suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasına karar verilmesini talep etti.
  • AK Parti iktidarı döneminde, polis ve güvenlik güçlerine sistematik olarak verilen yetkilerle Türkiye Polis Devleti"ne dönüşürken Haziran 2007'de, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nda (PVSK) yapılan değişiklikle, Mart 2015'te yasalaşan "İç Güvenlik Paketi" arasında geçen sürede resmi kayıtlara göre 183 kişi polis şiddetiyle hayatını kaybetti.
  • Polis şiddetiyle hayatını kaybedenlere yönelik "cezasızlık" ya da "ödül gibi cezalar" ise Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Uğur Kaymaz ve daha birçok davada karşımıza çıkmıştı.
  • Tüm bunlara bir örnek de; 14 Ocak 2015'te Şırnak'ın Cizre ilçesinde, polis tarafından açılan ateş sonucunda hayatını kaybeden 12 yaşındaki Nihat Kazanhan davası ile ilgili yaşandı. Başbakanlık Bilgi İşlem Merkezi'nin (BİMER), Kazanhan'ın dava dosyasına kendisine gelen bir mektubu gönderdi. Sanık polisten övgüyle bahsedilen mektupta; "Özel Harekat polisimize sağken sahip çıkalım ki vatan sağ olsun, iri olsun, diri olsun… Sizden rica ediyoruz bu vatanın yiğit evlatlarına bu vatan için hak için millet için can veren M.N.G. gibi yiğitlerimize sahip çıkın ki karşımızda hiçbir hain duramasın" ifadelerinin kullanıldığı ortaya çıktı. Mektupta bahsi geçen sanık polisin davasında , "haksız tahrik" ve "iyi hal" indirimi uygulanmış ve 13 yıl 4 ay hapis cezası verilmişti.
  • Üniversiteler üzerindeki baskılar bu hafta yeni bir boyuz kazandı. Üniversitelerde sıra, akademisyenlerden sonra öğrencilere geldi.
  • Ege Üniversitesi, Barış İçin Akademisyenler'e kitap okuyarak destek veren öğrencilere de ceza yağdırdı. Geçmişte başlatılan soruşturmaların son dönemde hızlıca sonuçlandırılarak öğrencilere ardı ardına cezalar verildiği kaydedildi. Ege Üniversitesi'nin cezalandırmasından mezun öğrenciler bile kurtulamadı.
  • Boğaziçi Üniversitesi'nde ilk kez Barış İçin Akademisyenler Bildirisi'ne imza atan bir akademisyenin Aralık 2016'ta yenilenen sözleşmesi 22 Şubat itibariyle iptal edilerek üniversiteden gönderildi. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Noemi Levy-Aksu'nun işine son verildi.
  • Aynur Özallı, Antalya'da, ,boşandığı eşi tarafından, boşandıkları gün olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde öldürüldü.
  • Giresun'da 17 yaşındaki zihinsel engelli M.K.'ya üç yıl boyunca tecavüz ettiği öne sürülen, yaşları 38 ile 55 arasında değişen dört kişiden üçü serbest bırakılırken sadece biri tutuklandı.
  • 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nde kadınların şiddete uğradığı bir olay da İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde yaşandı. Öğrencilerin düzenlediği 8 Mart etkinliğine tekbir sesleri ile bıçaklı saldırıda bulunuldu ve kadın öğrencilere tekmelendi. Olayın ardından gözaltına alınan 6 saldırgan ise kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.
  • Yurt dışında da manzara kadınlar açısından pek farklı değildi. AK Parti Kuzey Amerika Seçim Koordinasyon Merkezi tarafından 8 Mart gecesi düzenlenen ve Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı ve Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, bir grup kadın protestocu kadınlar linç edildi.
  • Kadınlar, Ramazanoğlu'nu, Ensar Vakfı'nda yaşanan çocuk tecavüzleri konusunda yetersiz kalmasını protesto ettikleri için tarafından tekme ve yumruklarla darp edilip salonun dışına çıkartıldı
  • Olağanüstü koşulların ve güvenlik önlemlerinin geçerli olduğu OHAL'in bir bölümünde , Ağustos'tan Şubat sonuna dek; 190 kadın öldürüldü, 117 çocuk cinsel istismara uğradı, 152 kadın cinsel şiddete maruz kaldı.
  • Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilere göre ise Şubat ayında 30 kadın öldürüldü, 14 çocuk istismar uygulandı, 19 kadın cinsel şiddete uğradı.
  • Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni" kampanyasına katılan gazetecilerin yargılandığı davalara bu hafta da devam edildi. Gazeteci Nadire Mater'e "propaganda" suçlamasıyla 1 yıl 3 ay hapis ve 6 bin TL para cezasına çarptırıldı. Yıldırım Türker'e ise 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. Yazar Murat Uyurkulak'a da "Örgüt propagandası" suçlamasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
  • Zonguldak'ta düzenledikleri basın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettikleri iddiasıyla tutuksuz yargılanan KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu) sekiz kişiye, 11 ay 20 günden bir yıl 11 aya kadar hapis cezaları verildi. Mahkeme, sekiz sanığa verilen cezaların hükmünün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.