Murat Aksoy
Sabancı mı, Tekin mi, İnce mi?
Bugün biraz farklılık yapıp bir siyasi kulis yazalım.
Her zaman erkene alınma ihtimali olan yerel seçimlere tüm partiler güçleri oranında hazırlık yapıyor.
AK Parti ve MHP, 24 Haziran’da kurdukları ‘Cumhur İttifakı’nı yerel seçimlerde sürdürme konusunda ilke kararı almış olsalar da, bunu her yerde uygulamaları kolay görünmüyor.
Özellikle iki partinin de güçlü olduğu illerde bu ittifakın nasıl sürdürüleceği hala belirsiz.
Buna karşı ‘Millet İttifakı’nın yerel seçimlerde sürdürüleceği konusunda çok işaret yok. Bu partiler arasında açık ittifaktan çok, belli bölgelerde adaylaşma süreci ve sandık başı ittifakları göreceğiz gibi. Ancak bu süreçte CHP, hazırlık konusunda diğer partilerden biraz daha önde görünüyor.
Ama sonuç olarak her seçim çevresinde yüzde 50+1 kuralı ya da en çok oyu alma başarı kriteri olarak ortada.
ANKARA ADAYI YAVAŞ MI?
Elbette yerel seçimlerde en çok merak edilen İstanbul, Ankara ve İzmir’de kimlerin aday olacağı. Kulislerde çok isim dolaşıyor. Bu yazıda daha çok CHP’de konuşulan isimleri paylaşacağım. Ama bunları yazarken son dakikada her şeyi olabileceği ihtimalini de göz önünde tutmakta fayda car.
AK Parti, İstanbul ve Ankara dışında İzmir’i de almak isterken; CHP İzmir’i korumanın dışında Ankara ve İstanbul’u da almak istiyor.
İki parti de bu illeri alabilecek aday çıkarmak için çaba harcıyor. Anketler, eğilim yoklamaları yapıyor.
Ankara’da AK Partili Melih Gökçek’in tekrar aday olma çabası sonuçsuz kalmış olduğu dile getiriliyor.
Mevcut Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın geçtiğimiz haftalarda dolaylı olarak halefi Melih Gökçek’i hedef alan açıklamalarda bulunması adaylık şansını azaltmış görünüyor.
Parti kulislerinde adaylık için partili kimliği kadar son yıllarda Cumhurbaşkanına yakın bir bakan ya da bürokrat aday olabileceği konuşuluyor.
CHP’nin ise Ankara için 2014 seçimlerini az bir farkla kaybeden Mansur Yavaş’ı tekrar aday gösterebileceği konuşuluyor. Ancak Yavaş’ın çevresi şu ana kadar partiden kimsenin kendisiyle bu amaçla bir görüşme yapmadığını ifade ediyor.
Ankara’da, Yenimahalle ve Çankaya Belediye Başkanı Fethi Yaşar ile Alper Taşdelen'in yine aday olacağı konuşuluyor.
SOYER Mİ, ÖZKAN MI?
İzmir için de her iki partide arayışlar sürüyor. CHP’de Aziz Kocaoğlu’nun aday olmayacağını açıklamasından sonra gözler ilçe belediye başkanlarına çevrilmiş durumda.
İlçe belediye başkanlarından ismi genel merkezde öne çıkan isim ise Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer.
İlçe başkan adayları dışında genel merkezden de adaylar var. Bunlardan ismi öne çıkan ise Tuncay Özkan. Özkan da adaylık için genel merkezde nabız tutuyor. Tabii adı İzmir için az anılsa da Muharrem İnce de adaylardan birisi.
İSTANBUL: ARAYIŞ SÜRÜYOR
Yerel seçimlerde en çok merak edilen il elbette İstanbul.
İstanbul’da AK Parti de, CHP de güçlü adaylarla belediyeyi almak ve siyaseten moral üstünlük kazanmak istiyor.
CHP, İstanbul için öncelikle dışarıdan parlak bir aday peşinde. Adı her seçimde gündeme gelen Ümit Boyner, böyle bir teklife sıcak bakmadığını açıkladı. Yine kulislerde Coca Cola yöneticisi Muhtar Kent’in adı konuşulsa da, mevcut siyasi iklimin Kent’in bu teklife soğuk bakmasına yol açtığı konuşuluyor. Ancak alternatif arayışları da bitmiş değil.
Adı adaylık için geçen Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yeniden aynı göreve devam etmek istiyor ve yeniden aday olacak.
Bu açıdan en güçlü seçenek parti içinden bir isim. O isimlerin başında 2014 seçimlerinde olduğu gibi bu seçimde de adaylığını önceden açıklayan ve aylardır İstanbul’u karış karış dolaşıp, sorunları gündeme taşıyan Gürsel Tekin. Tekin, adaylık için adı geçen Akif Hamzaçebi ve Aykut Erdoğdu’dan bir adım önde.
CHP’de İstanbul için adı konuşulan bir başka isim ise partinin Cumhurbaşkanı Adayı olan Muharrem İnce.
Olağanüstü kurultay sürecindeki tartışmalar nedeniyle İnce’nin adaylığına parti yönetiminde sıcak bakılmadığı bilgileri var. Ama bu durum, İnce’nin adını gündemden düşürmüyor.
Kısaca CHP’de İstanbul için eğer son dakika sürprizi olmaz ve dışarıdan bir aday bulunmazsa Gürsel Tekin ya da Muharrem İnce’den birisi aday olabilir.
AKP’DE SÜRPRİZ İSİM
İstanbul konusunda AK Parti, sadece seçimi almak değil bir de sürpriz yapmak istiyor.
AK Parti seçime mevcut adayla değil sürpriz bir isimle katılmak istiyor. Bu ismin de Sabancı Holding yöneticisi Güler Sabancı olduğu kulislerde konuşuluyor.
Bu adaylık kulislerde konuşulsa da son dakikaya kadar belli olmayacağı açık. Eğer bu seçenek gerçekleşmezse adaylık için tıpkı Ankara’da olduğu gibi Cumhurbaşkanına yakın bir bakan ya da bürokratın aday olması da kuvvetli bir ihtimal.
SARIGÜL YENİDEN ADAY OLACAK MI?
İstanbul denildiğinde akla elbette ilçeler de geliyor. CHP’de sadece Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yeniden aday olabileceği konuşuluyor.
Partinin 2014’de büyükşehir başkan adayı olan Mustafa Sarıgül’ün adının da Şişli için diğer aday adaylarından bir adım önde olduğu ifade ediliyor.
Bunun dışında CHP'nin başta Üsküdar ve Eyüp olmak üzere 2014’de az farkla kaybettiği ilçeleri almak için bu ilçelerin seçmen profiline uygun adayları çıkarabileceği konuşuluyor. Üsküdar’da Muhammed Çakmak ya da Mehmet Bekaroğlu’nun adı geçerken, Bekaroğlu’nun adı Eyüp için de geçiyor.
Bu arada CHP’den kadın aday adayları da öne çıkıyor. Beyoğlu’nda Gülseren Onanç, Adalar’da Nilden Beyazıt Postalcı, yine Avcılar’ın mevcut belediye başkan adayı Handan Toprak’ın adları kulislerde konuşuluyor. Kısaca CHP’de mevcut belediye başkanlarında önemli oranda değişim yaşanabilir.
SANDIK BAŞI İTTİFAK
Elbette yerel seçimler, genel seçimden farklı olarak adayların profilleri ve kişisel özellikleri bir adım önde olsa da, siyasi iktidar, yerel yönetimleri de genel idare yapısının bir tamamlayıcısı gördüğü için yerel seçimlerde de başarı elde etmek istiyor.
Özellikle CHP ve HDP’nin elinde olan belediyeleri hedeflediği toplumsal tahayyülden farklı yaşam tarzlarının yaşanabildiği birer alternatif özgürlük adaları olarak görüyor. Bunun için bu belediyeleri bir biçimde almak istiyor.
Ama şu da bir gerçek ki, demokratik bir sistemde başarı, her seçim bölgesinde partilerin en çok oyu almasıyla mümkün. Kayyım atanma riskine rağmen bu gerçek ortada.
Bu ise her parti için ortak değerler temelinde yerel işbirliğinden geçiyor. Bu da adaylaşma sürecinde ve sandık başında koalisyon yapmakla mümkün. Muhalefetin partilerinin de yapması gereken bu.
Bu özellikle CHP, İyi Parti ve HDP için kaçınılmaz görünüyor.