Seçimler öncesi mini prova: Altılı masa ve İstanbul Ticaret Odası seçimi

Geçmiş yıllarda MÜSİAD bazı adaylar belirler, onlardan biri de başkan olurdu. Eski yıllardan günümüze çok şeyler değişti, şimdi MÜSİAD’ın yerine Millet İttifakı’nın devrede olduğunu görüyoruz.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı odalarda seçim süreci devam ediyor. Seçim atmosferinin en heyecanlı ve çekişmeli geçtiği odalardan biri de İstanbul Ticaret Odası (İTO) oluyor…

İTO, Türkiye’de hemen hemen üç şirketten birinin üye olduğu bir oda.

İTO, sahip olduğu üye sayısı ve ekonomik gücünden kaynaklı olarak dünya ticaret odalarının en büyüklerinden biri unvanına sahip.

Bir iş dünyası örgütü bu denli önemli bir büyüklüğe sahip olduğunda, o gücü yönetmek hem ayrı bir yetenek ister hem de o gücü elinde bulunduranlara kritik getiriler sağlar.

Geçmiş yıllarda İTO’nun bu gücünü kullananlar yeri geldiğinde ülkeye vizyon sağlayarak ekonominin önünü açtı, yeri geldiğinde hükümetlere karşı kritik rol oynadı.

İTO’da geçmiş yıllardaki ve özellikle de son 20 yılda yaşanan bayrak devri, ülkenin siyasi ikliminin ekonomi dünyasına yansıması açısından ilginç pek çok hikayeyi de içinde barındırıyor.

Geçmiş yıllarda MÜSİAD bazı adaylar belirler, onlardan biri de başkan olurdu. Eski yıllardan günümüze çok şeyler değişti, şimdi MÜSİAD’ın yerine Millet İttifakı’nın devrede olduğunu görüyoruz.

9 Kasım’da 700 bin civarında üyesi bulunan İTO’da çok ilginç şeyler yaşandığına tanıklık edebiliriz.

Gelecek seçime geçmeden önce bir iki ufak hatırlatma yapalım.

İTO’da esas itibariyle AKP nüfuzunun başlaması 2005 yılında başlar.

Muhafazakar kesimin en saygın isimlerinden Nevzat Yalçıntaş’ın oğlu, AKP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Murat Yalçıntaş, bizzat o dönem Başbakan olan Erdoğan’ın isteği üzerine İTO seçimlerine girdi, kazandı ve 2005-2013 yılları arasında iki dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.

Ardından hem AKP hem de MÜSAİD kurucu üyesi olan İbrahim Çağlar, 2013 yılında İTO’da Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Murat Yalçıntaş’tan devraldı. Çağlar’ın 2017’deki ani vefatının ardından MÜSİAD üyesi ve İTO Yönetim Kurulu Üyesi Öztürk Oran, İTO'nun yeni başkanı oldu. Oran, o dönem oda ve borsa seçimlerinin yapıldığı Nisan 2018 tarihine kadar başkanlık yaptı.

Ardından, MÜSİAD’da Çağlar’ın vefatı öncesi yaptırılan ve tartışmalara neden olan temayül yoklamasında adı ön plana çıkan İTO Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

Avdagiç, o dönemden bu yana iktidara desteğini ve hatta biatını açıktan belli ederek, İTO’daki başkanlık görevini sürdürüyor.

Hatta Avdagiç, geçen hafta bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı desteklediğini belirterek, “Burada hiç filtreli konuşmayacağım. Şu andaki siyasi büyüğümüz sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır, biz onun politikalarını desteklemekle ilgili kendimizde sorumluluk hissediyoruz. Bu sorumluluğun gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz. Bundan sonra da seçilirsek bu konudaki duruşumuz da böyle olacaktır” dedi.

Avdagiç, açık açık arkasında Cumhur İttifakı’nın desteğini alarak yeniden aday olduğunu ifade etmiş oldu.

Avdagiç’in Saray odalığı işi öyle bir raddeye taşındı ki, devreye Cübbeli Ahmet Hoca da girdi. Cüppeli Ahmet Hoca, “İTO Seçimlerinde Rey Atmaya Gitmeyenler Meydana Gelecek Millî ve Dînî Zarârlara Ortak Olur!” adıyla sosyal medya hesaplarından bir video paylaştı.

Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı 2019 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Seçimleri’ni AKP’nin “ceketimizi koysak alırız” düşüncesiyle kaybettiğini belirterek, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun İTO seçimlerinde desteklediği adayın LGBTİ’ye destek veren yatırımlar yapacağını savundu.

Fetva niteliğindeki böyle bir konuşmadan kim niye medet umar, anlaşılır gibi değil…

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Platformu, Avdagiç’i destekliyor.

Platforma MÜSİAD, TÜMSİAD, ASKON dahil.

Seçimde Şekip Avdagiç’in yanı sıra rakibi İTO Meclis Üyesi Murat Kalsın da, güçlü bir aday olarak yerini almış durumda.

Kalsın, yaptığı bir konuşmada, “Mevcut yönetim, bizi destekleyen işadamlarını tehdit ederek bezdiriyor. Buna asla müsaade etmeyeceğim. Asla korkmuyoruz. Çekilmeyeceğiz” şeklinde ilginç bir açıklamada bulundu.

Öte yandan Avdagiç ve Kalsın’ın dışında İTO Meclisi için çalışan bir diğer grup da İTO’da Değişim Grubu...

Muhafazakar kesimin güçlü olduğu İTO seçimlerinde Değişim Grubu adıyla ortaya çıkan muhalefet de sıkı bir çalışma yürütüyor. Değişim Grubu içinde Saadettin Saran meclis üyeliği için aday olarak kendini açıklarken, kulislerde geçen diğer isimler arasında Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun dünürü Dursun Topçu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl’ün kardeşi Atilla Bingöl ve Bekir Taner Ateş’in isimleri sayılıyor.

Sürpriz adaylar arasında muhalif kanadın nasıl ilerleyeceği merak konusu.

Diğer yandan, Millet İttifakı’nın icracı organı Altılı Masa’nın onayıyla masadaki bir genel başkanın, partilisi bir iş insanını, İTO’da muhalefetin çalışmalarını koordine etmesi için görevlendirdiği konuşuluyor.

Millet İttifakı’nın hedefi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerindeki gibi bir bloklaşmayı sağlayarak, genel seçimlere az bir zaman kala İstanbul’da önemli bir kaleyi ele geçirmek…

Dolayısıyla bu seçim, sıradan rutin bir esnafın komitelere, oda meclisine ve yönetime isim seçeceği bir seçim değil.

Görünen o ki, İstanbul Ticaret Odası seçimlerinde hem İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçiminin bir benzeri hem de 2023 genel seçimlerinin ön hazırlığı yaşanacak.

Genel seçimler öncesi küçük, büyük fark etmeksizin şirketlerin yapacağı bu oylama bir nevi 2023 seçimlerinin provası olabilir, yakından izlemekte fayda var gibi görünüyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi