TOGG mu RTE mi?
Sadece bataryasının yerli üretim olduğunu öğrendiğimiz otomobilin tanıtımı dün yapıldı. Acilen bir başarı hikayesine ihtiyacı olan Erdoğan’ın adı da bu otomobillerden birine verilir artık.
Birkaç gündür hem hükümet hem de onun medyası tarafından merak uyandırılmaya çalışılıyordu. Türkiye’nin ‘ilk yerli ve milli otomobili‘ Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Gebze’de tanıtılacaktı. Önce üstü örtülü, sonra farları, sonra iç aksamından görüntüler verilerek güya heyecan yüksek tutulmaya çalışıldı.
Neyse bu çocukça şeyleri bir tarafa bırakırsak dün ‘yerli ve milli‘ olarak lanse edilmeye çalışılan otomobilin tanıtımı Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde yapıldı.
Biliyorsunuz 2017 yılında Erdoğan’ın isteğiyle ve yine Erdoğan’ın deyimiyle "beş babayiğit"; Anadolu grubu, BMC, Kök Grubu (Kıraç Holding), Turkcell ve Zorlu Holding, TOBB ve Sanayi Bakanlığı’nın koordinasyonunda ‘yerli ve milli otomobili‘ üretmek için Türkiye’nin Otomobili Girişimi Grubu’nu (TOGG) kurdu.
O günden bu güne bu girişime Sanayi Bakanlığı’nın yanısıra Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve 100’ün üstünde Türkiyeli mühendis de katkı verdi. Ve nihayet bu geniş grubun ürettiği iddia edilen otomobil ortaya çıktı. Ama başka bir şey daha ortaya çıktı; otomobil hiç de yerli ve milli değildi.
Prototip İtalya'da üretilmişti, teknolojisi yerli değildi, üstelik iç dizaynının gösterildiği fotoğrafta başlatma tuşu ve menüsü İngilizceydi.
Dün yapılan tanıtım toplantısında da otomobilin neyinin ‘yerli ve milli‘ olduğunu öğrendik; bataryası. Evet, bataryası Türkiye’de geliştirilmiş. Hem de sıfırdan!
İşte gurur duyulacak tablo.
Dün siyasi bir şova çevrilen, ekranlardan canlı yayınlanan tanıtım toplantısını şöyle özetleyebiliri: Varolan teknolojiyi alınmış, ‘geliştirilmiş ve ileri seviyeye taşınmış‘!
Erdoğan’ın açıklamalarından öğreniyoruz ki motoru da ‘yerli ve milli‘ değil:
"İnşallah birkaç yıl içinde motor meselesini de kökünden çözeceğiz."
Hadi motoru da geçtik.
Daha üretim fabrikası bile ortada yok.
Tanıtımın yapılacağı gün Resmi Gazete’de yer alan fabrikanın nerede kurulacağını Erdoğan tören alanında ilan etti.
Bursa’da Silahlı Kuvvetlere ait dört milyon metrekaralik alanın bir milyon metrekaresinde üretim fabrikası inşa edilecek. Ve 2022’de üretime geçilecek.
Ve üretim için devlet garantisi de verilecek. DMO tarafından 31 Aralık 2035 tarihine kadar 30 bin adet elektrikli otomobil alım garantisi verildi bile. İlk siparişi de törende Erdoğan verdi.
İtalya’da yapılan, dünyada varolan teknolojiyle üretilen, üretim fabrikası TSK arazisine kurulacak olan devlet tarafından alım garantisi verilen ve ‘yerli ve milli‘ diye yutturulmaya çalışılan otomobilin ismi ise törende açıklanmadı. Önümüzdeki süreçte adının verileceği söylendi.
Sizce adı ne olur?
Herhalde beş farklı model olarak piyasaya sürülecek otomobillerden birisinin adı da bu ‘başarı!‘ hikayesinin sahibi olarak lanse edilen Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin baş harflerini taşır?
Böylece otomobilin ‘yerliliği ve milliliği‘ de tescillenmiş olur.