AKP'den muhalefete başörtüsü ziyaretleri

Adalet Bakanı Bozdağ, başörtüsü teklifi için muhalefeti ziyaret etti. CHP, teklifi reddetti. HDP, tutumunu daha sonra kamuoyuyla paylaşacağını açıklarken, teklifin pazartesi günü Meclis'e gelebileceğini aktardı.

AKP'den muhalefete başörtüsü ziyaretleri

Seda TAŞKIN

ANKARA - AKP, başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliği için muhalefetin kapısını çalıyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve beraberindeki heyet ilk olarak CHP ile görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Biz temel hakların referandum konusu olmaması gerektiğini söyledik. Birden çok maddeli bir anasaya değişikliğinin de seçime yedi ay kalmışken parlamentoda yapılmasını doğru olmadığını düşünüyoruz. AK Parti'nin gerçekleştirmek istediği bir anayasa değişikliği çalışmasının içinde olmayacağız" dedi.

HDP'den ise, konuyla ilgili tutumlarının parti kurullarında görüştükten sonra kamuoyuyla paylaşacakları açıklaması geldi. HDP'li Meral Danış Beştaş, "Konusu temel hak ve özgürlükler olan bir olguda referandumu doğru bulmayız" dedi.

Beştaş, görüşmede AKP'li yetkililerin anayasa değişikliği teklifini bütün partilerle görüştükten sonra Pazartesi Meclis'e sunmak istediklerini söylediğini aktardı.

BOZDAĞ İLK OLARAK CHP İLE GÖRÜŞTÜ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş bugün saat 15.30'da başörtüsü için Anayasa teklifi gündemiyle CHP'yi ziyaret etti. Bekir Bozdağ görüşme öncesi basına açıklamalarda bulundu. “Teklif haftaya mı sunulacak?” şeklindeki soruya Bozdağ şöyle yanıt verdi:

“İstiraşeler sonucunda ortaya çıkacak. Görüşleri tekrar değerlendireceğiz. Bu görüşmeler çerçevesinde teklifin son halini vereceğiz. Çünkü biz hazır bir teklif götürmüyoruz. Bir fikri tartıştık, kendi aramızda istişare ettik. Bu çerçevede olgunlaşan fikri değerlendirmek, ne yapıyoruz, ne yapmak istiyoruz, onların da bu çerçevede görüşlerini almak, ne öneriyorlar, onları dinlemek...Ve bu aldığımız görüşleri daha sonra bu teklif taslağına nasıl monte ederiz, onun değerlendirmesini ayrıca yapacağız, teklif ondan sonra netleşmiş olacak. Elimizde bir teklifle grupları ziyaret etmiyoruz."

CHP: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMASININ İÇİNDE OLMAYACAĞIZ

Görüşme sonrası da CHP Grup Başkanvekili Engin Altay açıklama yaparak anayasa değişikliği çalışmasına katılmayacaklarını açıkladı.

Engin Altay şunları ifade etti:

“Biz temel hakların referandum konusu olmaması gerektiğini söyledik. Birden çok maddeli bir anasaya değişikliğinin de seçime yedi ay kalmışken parlamentoda yapılmasını doğru olmadığını düşünüyoruz. Yeni bir anayasa, yeni parlamentonun artık işi olmalıdır diye düşünüyoruz. AK Parti'nin çalışmaları birlikte olgunlaştıralım, son şeklini verelim önerisinin de içinde olmayacağımızı belirttik. Kendileri daha sonra bir çalışma yapıp, net bir taslak ortaya koyduklarında o taslağı görerek de bir değerlendirme yaparız. Özetle AK Parti'nin gerçekleştirmek istediği bir anayasa değişikliği çalışmasının içinde olmayacağımızı sayın bakanımız ve heyete söyledik.”

HDP: TUTUMUMUZU DAHA SONRA KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ, TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER REFERANDUM KONUSU OLAMAZ

Bozdağ 16:30'da HDP'yi ziyaret etti.

Ziyaret sonrasında açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, görüşmede AKP'li yetkililerin anayasa değişikliği teklifini bütün partilerle görüştükten sonra Pazartesi Meclis'e sunmak istediklerini söylediğini aktardı. Konuyla ilgili tutumlarını parti kurullarında görüştükten sonra kamuoyuyla paylaşacaklarını söyleyen Beştaş, "Konusu temel hak ve özgürlükler olan bir olguda referandumu doğru bulmayız" dedi.

Beştaş'ın açıklamaları şöyle:

“Tutumumuzu eş genel başkanlarımız ve Merkez Yürütme Kurulu'muzla yaptığımız değerlendirme sonucunda kamuoyuyla paylaşacağız. Bugün sohbet ettik. Kıyafet özgürlüğüne, türbana dair, kadın haklarına dair bizim tutumumuz zaten net. Ama böyle bir dönemde nasıl bir karar alacağımızı, ilgili kurullarımızla birlikte karar vereceğiz."

TEKLİF PAZARTESİ MECLİS GÜNDEMİNE GELECEK

"Bize teklifi Pazartesi sunmayı düşündüklerini açıkladılar, bütün partilerle görüştükten sonra."

"Konusu temel hak ve özgürlükler olan bir olgudaki değişiklikte referandumu doğru bulmayız. İnsanların nasıl giyineceğine dair bir özgürlüğü ve hakkı nasıl halka soralım? Biz de hukuktan yana bir tutum alırız"

Bozdağ ve Elitaş son olarak saat 17.00'de İYİ Parti'yi ziyaret etti. İYİ Parti "Genel başkanımıza ileteceğiz ve parti kurullarımıza konuşup kararımızı bildireceğiz" dedi. İYİ Parti yetkililerini ziyaretin ardından Anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri sona erdi. (HABER MERKEZİ)

HDP chp akp bekir bozdağ başörtüsü teklifi