CHP'li Mahmut Tanal'dan Hakkari tepkisi: Normalleşmeyi engeller

Hakkari Belediyesi'nin seçilmiş Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın yerine kayyım atanmasına tepki sürüyor. CHP Urfa Milletvekili Mahmut Tanal, kararın hukuksuzluğunu vurgulayarak "Görebildiğimiz kadarıyla normalleşmeyi de engeller" dedi.

Artı Gerçek - CHP Urfa Milletvekili Mahmut Tanal, 31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) kazandığı Hakkari Belediyesi'ne İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanması konusunda “Bu şu anda normalleşmeyi de görebildiğimiz kadarıyla engeller" dedi. Tanal, "Siz kalkıp yani mevcut olan gücünüzü kötüye kullanarak, keyfi davranarak o ülkede normalleşmeyi sağlayamazsınız" sözleriyle iktidara yüklendi.

Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın görevden alınmasına dair sosyal medyadan yaptığı ilk açıklamada "Bu hukuksuzluktur, siyasi hamledir” ifadelerini kullanan Tanal, ANKA'ya demecinde de "ekonomik krizi örtme amacıyla sürekli gündem değiştirildiği" tespitini yaptı. Tanal, Akış'ın 31 Mart seçimlerine girmesine izin verildiğini de vurgulayarak şunları söyledi:

'HUKUKSAL ENGEL OLMADIĞI İÇİN SEÇİME KATILDI'

"Hakkari'de belediye başkanının görevden alınması, İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına baktığımız zaman aslında Hakkari Belediye Başkanı, belediye başkanı olmak için müracaat ettiği zaman seçime katılmasına yönelik herhangi bir hukuksal engelin olmaması nedeniyle seçime katıldı, belediye başkanı olarak seçildi.

Ancak şu anda bugün gördüğümüz kadarıyla İçişleri Bakanlığı bazı suçları sıralayarak görevden alınma gerekçesini saydı ve bu görevden alınma gerekçesini sayarken bu şu anda mevcut olan Hakkari'deki ağır ceza mahkemesindeki dava konusu olan olayları sıraladı. Önümüzdeki hafta da yargılaması var. Karar verilecek son duruşma öncesinde İçişleri Bakanlığı'nda yapılan böyle bir hamlenin gelmesi, olayın tamamen hukuki olmadığını siyasi olduğunu gösteriyor.

'GÜNDEM DEĞİŞTİRMENİN YOLUNU BUGÜN KAYYIM ATAMAKTA BULDULAR'

Aslında toplumda mevcut olan siyasi iktidar bir nevi ekonomik krizi örtmek için, ekonomik krizin konuşulmaması için sürekli böyle bir gündem değiştiriyor. Ekonomik krizi örtmenin veya gündemi değiştirmenin yolunu maalesef bugün Hakkari'deki kayyum atamayla buldular. Mademki bu kadar çok suç işlediği iddia ediliyor, işlemiş ise dahi bunun mahkumiyet kararı olması gerekir mahkumiyet kararı yok. Maalesef aslında bu şekildeki hamleler mahkemeye verilen bir gözdağı."

'NORMALLEŞME, BAKANLAR ELİYLE BALTALANMIŞ OLUYOR'

Tanal, AKP'nin yerel seçim yenilgisi sonrasında Türkiye'nin birinci partisi konumuna yükselen CHP ile "normalleşme" sürecinin de seçilmiş belediye başkanının görevden alınmasından etkileneceğini söyledi:

"Bu şu anda normalleşmeyi de görebildiğimiz kadarıyla engeller. Güya Cumhurbaşkanı diyor ki efendim biz normalleşmenin derdindeyiz. Yani şu anda da böyle bir olayda maalesef bakanlar eliyle bakanlar yaptıkları işlemlerle baltalanmış oluyor. Yani sözün kısası buradaki soruşturmanın yeni delile dayanmadığını İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasından anlıyoruz. Dava konusu yapılan olaylarla ilgili olduğunu anlıyoruz.

Bir eylemden dolayı, bir olaydan dolayı bir insan bir sefer yargılanır. Bir sefer soruşturma yapılır. Aynı eylem, aynı olayla ilgili siz birden fazla soruşturma yapmanız bu bir keyfilik olur. Bu bir siyasi soruşturma olur. Bu hukuki soruşturma olmaz.

Bir ülkede hukuk devleti olmadı mı normalleşme olmaz. Bir ülkede özgürlükler olmadı mı normalleşme olmaz. Siz normalleşmeyi arıyorsanız da adalet olacak, hukuk devleti olacak, mevcut olan anayasa hükümleri uygulanacak. Siz kalkıp yani mevcut olan gücünüzü kötüye kullanarak, keyfi davranarak o ülkede normalleşmeyi sağlayamazsınız." (ANKA)

Öne Çıkanlar