Davutoğlu, Babacan'ı ziyaret etti: Tüm bunlar erken seçim işaretidir

Davutoğlu, Babacan'ı ziyaret etti: Tüm bunlar erken seçim işaretidir
DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, ortak basın toplantısı düzenledi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, gündemdeki Anayasa tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, gündemdeki tüm gelişmelerin erken seçim işareti olduğunu söyledi.

DEVA Genel Başkanı Ali Babacan, beraberindeki heyetle birlikte Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu Gelecek Partisi Genel Merkezi'nde ziyaret etti. İkili, görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenledi.

ANAYASA TARTIŞMALARI: İYİ NİYET GÖRMÜYORUZ

İki genel başkan da gündemdeki Anayasa tartışmalarına değindi. Davutoğlu, DEVA Partisi'yle olan temasların artacağını belirterek, Anayasa tartışmalarının "bir gündem değiştirme çabası olduğunu" söyledi.

Davutoğlu, "İyi niyet, samimiyet görmüyoruz" dedi. Takvim gazetesinin, "Alışverişe tek başına ve tok karnına çıkın" manşetine gönderme yapan Davutoğlu, "Sayın Erdoğan ve Bahçeli tarafından imzalanmalı ve Türkiye basın tarihinin kara lekesi olarak asılmalı" ifadelerini kullanıldı. Davutoğlu, basın mensuplarının sorularına verdiği yanıtta Türkiye'deki son gelişmelerin erken seçim işareti olduğuna dikkat çekti.

BABACAN: YÖNETİM SORUNU VAR

"Türkiye'nin gidişatına baktığımız zaman 90'lara hızla dönüş var" diyen Babacan ise ekonomi yönetiminde Turgut Özal döneminin de gerisine gidildiğini kaydetti. 

Babacan, "Hukukun üstünlüğü diye bir kavram, ilke neredeyse kalmadı. Anayasa'nın bağlayıcı bir metin olarak kabul edilmediği bir ülkede hukukun üstünlüğünden bahsetmek mümkün değil. Şu anda ülkemizin yönetim sistemi sorunu var aynı zamanda yönetenlerin zihniyetiyle ilgili de sorun var. Sistem değişikliğinin yanında zihniyet değişikliği de şart" diye konuştu.

BABACAN'DAN ANA DİL AÇIKLAMASI

İkili, açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Anadil sorusuna yanıt veren Babacan, "Bir insanın annesinin konuştuğu dili konuşması, öğrenmesi, bu dilin yaşatılması temel bir insan hakkıdır. Biz anadil konusuna temel bir insan hakkı olarak bakıyoruz" dedi.

Davutoğlu da Uygur ve Doğu Türkistan'a ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, "Mesele Uygur ve Doğu Türkistan söz konusu olduğunda vicdanın ayağa kalkması lazım. Şu anda açık ve net bir şekilde bütün dünyanın hemen hemen üzerine müttefik olduğu bir gerçek var ki, kardeşlerimiz ağır bir toplama kamplarından 'soykırım' ifadesine uygun şekilde seyrediyor. Kadınlar toplu tecavüze uğruyor, kısırlaştırılıyorlar. Çin'i meşrulaştırma çabası insan hakları konusunun yüz karasıdır" ifadelerini kullandı.

VALİLERİN ERDOĞAN'A DESTEK AÇIKLAMASI

Valilerin AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a destek verdiği kampanyaya yönelik soruya yanıt veren Babacan, şunları kaydetti:

"Türkiye'de ne zaman ki bir siyasi partinin bayrağı Cumhurbaşkanlığı forsunun yanına kondu, devleti oluşturan omurganın da sonu verilmiş oldu. Genel başkan şapkasını takıyor, il başkanlarına talimat veriyor, Cumhurbaşkanlığı şapkasını takıyor valilere talimat veriyor. Bir rektör göreve geliyor, iktidar partisinin il başkanına teşekkür ediyor. Sistem değişikliği bu sebeple de ülkenin ihtiyacı."

Davutoğlu ise "Bir ülkenin Cumhurbaşkanına ikide bir yanındayız denmesi zaaf göstergesidir. Neden bundan 10 sene önce buna ihtiyaç yoktu da şimdi yapılıyor?" dedi.

BABACAN: HÜKÜMET, KÜÇÜK GRUPLAR HEDEFLEYİP DÜŞMANLAŞTIRIYOR

"Toplumdaki herkesin yaşam tarzına saygı duyuyoruz. Anayasamız gereği aile kurumunun da güçlü olması gerektiğini de savunuyoruz" diyen Babacan, Erdoğan'ın LGBTİ+ bireyleri hedef alan açıklamalarına ilişkin şu yanıtı verdi:

"Şu anki hükümet kendisine küçük gruplar hedefliyor, kendisine destek vermeyecek grupları gözüne kestiriyor ve düşmanlaştırıyor, marjinalleştiriyor. Ülkedeki toplumsal yapı üzerine çok ciddi çatlaklar oluşturuyor. Böyle bir iktidar anlayışı, bu ülkenin birlik ve bütünlüğünü sağlayamaz" dedi.

Davutoğlu da "Biz aile değerlerinin korunmasını esas alan bir partiyiz. Ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kanun önünde eşittir" diye konuştu.

ENİS BERBEROĞLU KARARI

AYM'nin Enis Berberoğlu hakkındaki karara ilişkin değerlendirmesi sorulan Babacan, "AYM, kararlarının uygulanması yönünde bir hatırlatma yapma gereği hissetti. Bir ülkenin Anayasası yürütmeyi ve yargıyı bağlıyorsa Cumhurbaşkanına da bağlar. Kendisi bu kararlara uymadığını söyledi. Böyle bir tabloda hukuktan bahsedemeyiz. AYM'nin verdiği karara gecikmeksizin uyulması gerekir" yanıtı verdi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar