Eren 'Kürdistan' dedi, Meclis'te 'kaba ve yaralayıcı' bulundu

Eren 'Kürdistan' dedi, Meclis'te 'kaba ve yaralayıcı' bulundu
Meclis Başkanlığı, Kürt illerindeki zorla kaybetmelere dair Yeşil Sol Parti’nin araştırma önergesinde yer alan Kürdistan ifadesini “kaba ve yaralayıcı” bularak iade etti.

Artı Gerçek - Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren’in 21 Eylül’de Meclis Başkanlığı’na zorla kaybetmelere ilişkin verdiği soru önergesi “kaba ve yaralayıcı” bulundu.

Eren’in verdiği önergede “Herkesin Zorla Kayıp Edilmeye Karşı Korunmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme” dikkat çekildi ve taraf olması için gerekli çalışmalarının yapılması talep edildi.

Bunun yanı sıra Türk Ceza Kanunu’na (TCK) zorla kaybetme suçunun insanlığa karşı suç kapsamında zaman aşımına uğratılmayacak şekilde düzenlenmesi ve 1995’ten beri Galatasaray Meydanı’nda gözaltına alınıp “güvenlik” güçleri tarafından kaybedilenlerin faillerin bulunması ve yargılanması için hakikat ve araştırma komisyonunun kurulması talep edildi. Önergede, "1990’dan beri Kürdistan’da güvenlik güçleri tarafından binlerce kişinin de öldürüldüğü ve kaybedildiği" ifade edildi.

Önergeye yanıt veren Meclis Başkanlığı, Kürdistan ifadesini “kaba ve yaralayıcı” buldu. Meclis, söz konusu Kürdistan ifadesinin çıkarılması halinde önergenin işleme konulabileceğini söyledi.

Öte yandan Yeşil Sol Parti Milletvekili Ömer Öcalan, 2 Ekim'de Meclis'te Kürtçe basın toplantısı düzenlemiş, Öcalan hakkında Türkçe dışında bir dille yapıldığı gerekçesiyle tutanak tutulmuştu. (MA)

Öne Çıkanlar