ayşe düzkan
o sırada irlanda’da…
dr. ıssam hijjawi bassalat 22 ağustos 2020’de londra heathrow havaalanı’nda gözaltına alındı, dubai’den geliyordu ve niyeti on yıldır yaşadığı edinburgh’a gitmekti. onunla aynı gün, saoradh’ın dokuz üyesi de gözaltına alındı ve kuzey irlanda’daki yüksek güvenlikli maghaberry hapishanesine konuldu.
devam etmeden önce bu esirlerle ilgili biraz bilgi vermek istiyorum. irlanda dilinde kurtuluş anlamına gelen saoradh, 24 eylül 2016 tarihinde kurulmuş olan sol partinin de adı. hem kuzey irlanda’da hem de irlanda cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren parti, kuruluş günü yaptığı basın açıklamasında, daha önceki yıllarda bağımsız hareket eden irlandalı cumhuriyetçi eylemcilerden oluşan kolektifin, birkaç yıl süren tartışma, danışma ve örgütlenmenin ardından, adı saoradh olan devrimci irlanda cumhuriyetçi partisi’ni kurduklarını, saoradh’ın, irlanda’nın serveti ve servet üreten mekanizmalarının irlanda halkının mülkiyetinde olarak yine bu halk tarafından yönetilmesi gerektiğine inandığını ancak irlanda’nın kaderi britanya emperyalizminin kontrolündeyken ve britanya emperyalizmi irlanda ulusunu bölerken, yeni-sömürgeci bir elit, ulusun emeğini ve doğal kaynaklarını uluslararası sermayeye satarken bunun mümkün olmadığını söylüyor. açıklamanın devamında irlanda halkının mücadele tarihine ve 1916’da, paskalya ayaklanması sırasında okunan cumhuriyet beyannamesi’ne göndermeler var. saoradh, britanya sömürgeciliğine son vermeyi ve birleşik irlanda’yı hedefliyor.
ıssam hijjawi bassalat 63 yaşında, filistinli bir tıp doktoru; avukatının ifadesiyle, "filistin davasıyla ilgili farkındalık oluşturmaya çalışan demokratik ve barışçıl bir örgüt" olan iskoçya filistin toplulukları birliği’nin başkanlığını yapmış. ingiltere’ye 1995 yılında gelmiş, filistinlilerin geri dönüş hakkı, eşitlik ve özgürlük için avrupa’nın her yerinde verilen mücadeleyle ilişkisi var, çalışmalar yürütüyor. saoradh’ın herkese açık toplantılarına katılıp filistin davası hakkında konuşmuş.
saoradh, 2012’de bir araya geldiği bildirilen yeni ira ile bağlantılı olmakla suçlanıyor ancak parti yetkilileri bu bağlantıyı reddediyor, ortada kanıt da yok. ancak hepimizin bildiği gibi "demokrasi"lerde çare tükenmez. mı5 (military ıntelligence section 5/ askeri istihbarat 5 kısım yani iç istihbarat örgütü) ne güne duruyor? partiye bir ajan sızıyor.
irlanda’nın her yerinde evler, bürolar basılıyor, 9 saoradh’lı gözaltına alınıyor. issam hijjawi ise partili sandığı o ajan tarafından resmen kandırılarak, yasal ve açık bir toplantıya katılma davetiyle bir evdeki –yeni ira’nın düzenlediği iddia edilen- bir toplantıya götürülüyor. (operasyonun adı da denizkestanesi) ses kayıtlarında ıssam hijjawi’nin sadece filistin meselesinden ve sadece, barışçıl, demokratik dönüşümden söz ettiği ortaya çıkıyor ama böyle şeylerin pek anlam ifade etmediğini gayet iyi biliriz. britanya’nın en kötü hapishanesi olarak tanımlanan, yüksek güvenlikli maghaberry hapishanesinde, covid bahane edilerek tecritte tutuluyor ama hapsedilmeden kısa bir süre önce incittiği belkemiği, özellikle dar bir alanda bulunduğu için ağırlaşıyor. terörizme hizmet etmekle suçlanan 9 saoradh’lı ve ıssam hijjawi 16 eylül’de cezaevindeki diğer cumhuriyetçi tutsaklarla birlikte açlık grevine başlıyor, hijjawi’ye yönelik tecridin son bulması üzerine eyleme 30 eylül’de son veriyor.
aradan bir yıldan fazla zaman geçti, 9 saoradh’lı ve ıssam hijjawi hâlâ hapiste. ıssam hijjawi’nin sağlık durumu sürekli daha kötüye gidiyor, herhangi bir şekilde tedavi görmüyor. bu, bir tür işkenceye dönüşmüş çünkü sürekli ağrı çekiyor ve kefaletle serbest bırakılma talepleri, sürekli olarak –en son 22 aralık’ta- reddediliyor. avukatı son açıklamasında, ameliyat olması gerektiğini, kas kaybı yaşamaya başladığını belirtti.
sağlık durumu git gide kötüye giden ıssam hijjawi’nin serbest bırakılması için yürütülen kampanyaya dünyanın dört bir yanından destek veriliyor.
sömürgecilik karşıtı mücadele, dünyanın farklı yerlerinde yürürken, birbirinin elini bırakmıyor. biliyorum, bizim derdimiz başımızdan aşkın, kendi derdimizi düşünmek, kendi derdimizi konuşmak istiyoruz ama yalnız olmadığımızı, biricik olmadığımızı bilmek de az şey değil.