İşsizlik azalıyor, Saray’ın kadrosu artıyor!

Bütçe verilerine göre Haziran 2018 sonu itibarıyla toplam 2 bin 374 kişi çalışıyordu. Bu bilgiden sonra TÜİK'in işsiz sayısını nasıl düşürdüğünü anlamak daha kolay olsa gerek.

Erdoğan, dün iki ismi daha kendi danışmanlığına atadı. AKP eski MKYK üyesi Ayhan Oğan ile daha önce Cumhurbaşkanı Özel Kalemi'nde görev yapan Hamza Gedikoğlu. Geçtiğimiz ay da iki ismi başdanışmanlığına atamıştı Erdoğan; AKP eski milletvekili Ayşenur Bahçekapılı ile Halkbank Yönetim Kurulu üyesi Meltem Taylan Aydın.

Elbette Saray'daki danışman ve başdanışman ordusunun sayısını tam olarak bilmiyoruz. Ne kadar maaş alıyorlar onu hiç bilmiyoruz?

Zaten Cumhurbaşkanlığı sitesinde de hiçbirisinin adını göremiyoruz.

Muhalefet milletvekillerinin bu konudaki birçok soru önergesine "Cumhurbaşkanıyla ilgili soru sorulamayacağı" gerekçesiyle yanıt verilmedi.

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2019 Aralık ayında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu Erdoğan'ın danışmanlarının sayısını ve maaşını.

Oktay, Ocak 2020'de yanıt verdi Tanrıkulu'nun soru önergesine. "Cumhurbaşkanı Danışmanı" ünvanlı 21 kişinin olduğunu açıkladı ama kaç başdanışman olduğunu söylemedi. Maaşlara ilişkin soruya ise "375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 sayılı cetveline göre hesaplanmaktadır" demekle yetindi.

2018 yılında milletvekillerine dağıtılan telefon rehberinde ise Erdoğan'ın 35 başdanışmanı olduğu bilgisi yer almıştı.

Elbette bazı danışmanlarını bakan ve büyükelçi yaptı son iki yılda. Ama gördüğümüz gibi yeni danışman ve başdanışmanlar da atamaya devam ediyor Erdoğan.

30'dan fazla başdanışmanı olduğu belirtiliyor.

Ki bu başdanışman kadrosundaki bazı isimler aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki politika kurulu üyeliği görevini de yürütüyor.

Politika kurulları demişken. O da yeni sistemin ürünü. Bakanlık politikalarını belirlemek için kurulmuşlardı. Tam 9 kurul...

Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu.

Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu.

Ekonomi Politikaları Kurulu.

Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu.

Hukuk Politikaları Kurulu.

Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu.

Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu.

Sosyal Politikalar Kurulu.

Yerel Yönetim Politikaları Kurulu.

Hepsinin toplam 76 üyesi bulunuyor. Onları da zaten bizzat Erdoğan atadı. Hepsinin ismini yazmak uzun olur ama birkaçını söylersem diğerlerini anlarsınız zaten:

Mehmet Ali Yalçındağ, Nihat Zeybekçi, Yiğit Bulut, İlnur Çevik, Burhan Kuzu, Mehmet Uçum, Hülya Soydan yani Hülya Koçyiğit, Orhan Gencebay, Alev Alatlı, Edibe Sözen...

Her biri ne politika gerçekleştirdi bilmiyoruz. Yok, o da Cumhurbaşkanlığı sitesinde yok tabii. Ben başka bir yerde de bulamadım.

Ama işte onların yani bu 76 ismin maaşlarının ne olduğunu biliyoruz.

En azından 2018 yılındaki maaşlarını. Onu da Sözcü yazarı Çiğdem Toker, kendi yaptığı memur maaşları hesabıyla bulmuştu; her bir kurul üyesine o günün hesabıyla 11 bin 794 lira...

Haa bir de Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu var tabii. Onu da Erdoğan oluşturdu. 15 Mayıs 2019'da bir kararnameyle. "millete ve devlete hizmeti geçmiş, bilgi ve birikim sahibi kişilerin bu kazanımlarından istifade edebilmek amacıyla"!

Üyeleri: Bülent Arınç, Cemil Çiçek, İsmail Kahraman, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin, Yıldırım Akbulut.

Geçen ay toplanmışlar. Ne konuştuklarını bilmiyoruz?

Kurul üyesi Mehmet Ali Şahin, "Yüksek İstişare Kurulu'nun görevi, Cumhurbaşkanımızın önemli gördüğü konularda farklı düşünceleri almak suretiyle daha isabetli karar vermeyi amaçladığını düşünüyorum" demişti.

Peki Erdoğan, görüşlerine başvurduğu bu kurul üyelerine ne kadar maaş verilmesini istemiş. Evet, onların maaşını da Erdoğan bizzat kendisi belirlemiş; 15 bin 130 lira...

Sayıştay denetim raporuna göre 2018'de Cumhurbaşkanlığı personel ödemeleri için 181 milyon 640 bin 681 TL ödeme yapıldı. Bütçe verilerine göreyse Haziran 2018 sonu itibarıyla Cumhurbaşkanlığı'nda bin 108 işçi, 479 kadrolu memur, 787 sözleşmeli personel olmak üzere toplam 2 bin 374 kişi çalışıyordu.

Bin 100 odalı Saray için normal mi?

Her odaya ortalama iki kişi!!

Bu bilgiden sonra TÜİK'in işsiz sayısını nasıl düşürdüğünü anlamak daha kolay olsa gerek!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi