Felsefenin değişimi kurtuluşun ilk hamlesi olur

‘Fenerbahçe altyapısından çıkan oyuncuyla yürümez’ diye yıllardır iddia edilen felsefeden kurtulmak, Fenerbahçe ve benzeri büyük kulüplerin kurtuluş hareketinin ilk adımıdır…

Liglerin 12 Haziran'da başlayacağını duyurdular, başladı bir tartışma…

Ama tartışmaya TFF Başkanı noktayı koydu: ‘Corona’ya yakalanan kenara çekilir, kalanlarla devam ederiz.’

Bu da gösteriyor ki lig başlayacak…

Fenerbahçelinin gözü kulağı teknik direktör konusunda açıklanacak isimde. Öyle ya, 3 haftadan az kaldı ama net bir şey yok.

Başkan Ali Koç hedef tarifi verdikten sonra 3 isimle görüştüklerini söyledi. ‘Az kaldı açıklamamıza da’ dedi. Bayramda bir müjde bekleyen Fenerbahçeliler yine dedikodularla yetinmek zorunda kaldılar.

Başka bir deyişle bayram müjdesi gelmedi…

Bu arada ortaya atılan isimlerden açıklamalar gelmeye başladı.

Bjelica ‘Fenerbahçe Haziran başında beni istedi ama virüsün seyri buna izin vermiyor’ dedi.

Erol Bulut sürekli Fenerbahçe’nin büyüklüğünden söz ediyor.

En son çıkan isim Roberto Carlos oldu. Sanal dünyada Türkçe bir mesajla bayramı kutladıktan sonra ‘Yakında görüşmek üzere’ mesajını düşüverdi.

Fenerbahçelinin kafası karma karışık. Ali Koç’tan bir haber konusunda karamsarlığa düşenler yeni bir göreve hazırlanan Emre Belözoğlu’nu da gözlemler oldular ama kendisinin Survivor’a katılacağı yönündeki haberler daha sık yer almaya başladı.

Geçmişte ‘Fenerbahçe birini istedi mi alır’ denirdi ama o günler anlaşılan çok eskide kaldı…

Korona sürecinde Fenerbahçe Başkanı olarak sınıfı geçen Ali Koç, konu Fenerbahçe olunca adeta kilitlenip kalıyor. Bir türlü takımın planlaması hakkında adım atamıyor. Başkanlığı süresindeki hamleleri düş kırıklığı olarak seyreden Koç, önümüzdeki dönem için de başlangıcı bir türlü veremiyor.

Peki Fenerbahçe’nin bu kadar rahat davranıp zaman kaybetmeye lüksü var mı?

Çoğunluğa göre yok. Fenerbahçe taraftarı artık ayaklanıp takımın koşmaya başlamasını bekliyor. Bunun da yolu zamanında doğru planlamadan geçiyor da o plan ne olacak, bunu kimse kestiremiyor.

Şöyle de bir gerçek var ki kulüpler içine düştükleri maddi kaostan ötürü artık eskisi gibi hamlelerde bulunamayacaklar. Para kuşkusuz her zaman çok önemliydi ama artık daha da önemli olacak. Maddi sıkıntılar karşılaştırıldığında Ali Koç markası nedeniyle futbol dünyasında Fenerbahçe bir adım avantajlı olarak gösteriliyor.

Ama Koç’un geçmiş seçimleri ise gelecek düşünülünce iyi örnek gösterilemiyor…

Maddi sıkıntılardan sık sık yakınan Fenerbahçe’de gayrimenkül satışı olabileceği telaffuz edilmeye başlandı. Hatta Ali başkanın Kenan Evren Lisesi olarak bilinen ve kulübe verilen statın bitişindeki arsayı satmayı düşünebileceği iddia ediliyor.

Fenerbahçe bir spor kulübü. Lokomotif branşı futbol. Ama son 20 yılda tesisleşme adı altında çok değişik yatırımlar da yapıldı.

Örneğin Topuk Yaylası’ndaki tesisler. Fenerbahçe’nin kamp masrafından kurtulacağı söylendi ama Sarı Lacivertlilerin 10 günün üzerinde bir çalışma dönemi geçirdikleri soru işareti. Bölgenin hava koşulları ise ayrı bir engel oldu her zaman. Kısa bir ısınma süresinin ardından rota hep yine Avrupa oldu.

Ankara İncek Tesisleri... Şehrin oldukça dışında ciddi bir masrafla yapıldı ama karşılığı büyük bir düş kırıklığının ötesine geçemedi.

Benzer daha küçük çaplı örnekler de mevcut…

Bu arada sürekli altyapıda oyuncular geldi geçti… Hiçbir kazanılamadı ama transfere milyon Eurolar yıllarca aktı gitti…

Oysa şu altyapıdan çıkan oyuncular değerlendirilebilseydi…

Bir örnek verelim. Altyapıdan değil, çünkü altyapıdan çıkmış bir örnek değil, öylesi yok. Ama kazanç açısından örnek oluşturabilir.

Gökhan Gönül… Zico zamanında Fenerbahçe’ye geldi. Transfer maliyeti 400 bin dolar civarındaydı. Sarı Lacivertli formayla 9 yıl üst düzey futbol oynadı. O kalitede 3 tane sağ bek alınmış olsa Fenerbahçe’ye, kulübün kasasından çıkacak parayı siz tahmin edin…

Spor kulüpleri hedefi fazla şaşmamalı. Konu futbolsa, yatırım da futbolun üzerine olmalı. Farklı yerlerden kazanç hedefleyip bunu futbolcuya yatırmayı planlamak yerine, eski futbolcuların da çalışmalarıyla yeni yıldızlar kazanmak kulağa çok daha mantıklı geliyor.

Merih Demiral gibi bir genç altyapıdan kulübe 1 euro kazandırmadan gidiyorsa… İnsan ‘Burası futbol kulübü değil’ diye düşünmez mi… Ve bunun nedeni en iyi şekilde araştırılmamalı mı?

‘Fenerbahçe altyapısından çıkan oyuncuyla yürümez’ diye yıllardır iddia edilen felsefeden kurtulmak, Fenerbahçe ve benzeri büyük kulüplerin kurtuluş hareketinin ilk adımıdır…

Herkese iyi bayramlar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi