Çevre örgütlerinden Uludağ'ın Alan Başkanlığı'na devredilmesine tepki: 'Uludağ Milli Park kalacak'
BURSA - Türkiye’nin en önemli kış sporları merkezi ve doğa koruma alanlarından biri olan Uludağ Milli Parkı sınırlarının Uludağ Alanı sınırları ile çakışan kısımlarının Milli Park vasfının kaldırılmasına ve bu alanda milli park iş ve işlemlerini yürütmek üzere ilgili idarelere tahsis edilmiş olan taşınmazların Uludağ Alan Başkanlığına devredilmesine karşı, DOĞADER, Bursa Barosu, Tarım Orkam-Sen, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu ve Türkiye Ormancılar Derneği, Uludağ Alan Başkanlığı’nın ofisinin de bulunduğu Odunluk’taki EFE TOWERS önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklamaya CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İYİ Parti Bursa İl Başkanvekili İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Nevzat Kocakurt, Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun, Bursa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Eralp Atabek, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş’da destek verdi.
'ULUDAĞ YETERİ KADAR KORUNMAYACAKTIR'
Uludağ Milli Parkı’nın statüsünün değiştirilmesinin doğal kaynakları ve ekosistemi ciddi bir tehdit altına sokacağını belirten KESK Dönem Sözcüsü Fikret Gizir, “Uludağ Milli Parkı’nın Alan Başkanlığına ayrılan kısmının Milli Park statüsünün kaldırıldığı bugünden itibaren, Milli Park’ın kaynak değerlerini oluşturan endemik bitki ve hayvan çeşitliliği ve Bursa’nın yaklaşık yüzde 90 oranında içme suyunu karşılayan su kaynakları yeteri kadar korunamayacaktır.” diye konuştu.
Gizir, bu durumun Uluslararası Sözleşmeler ve IUCN kriterlerine aykırı olduğunu belirterek, Uludağ’ın korunmasına ilişkin mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.
'BURSA TARIMI VE YERLEŞİM ALANLARI ULUDAĞ’DAN GELEN SELLERE MARUZ KALABİLİR'
Uludağ Milli Parkının Alan Başkanlığı’nın kurulmasıyla; doğal kaynakların korumasız kalacağını ve zaten hassas olan ekosistemin tamamen yok olacağını belirten Gizir, şöyle konuştu:
"Uludağ Milli Parkı yönetimine ilişkin gerek Orman Genel Müdürlüğü gerekse Uludağ Milli Park Müdürlüğünde koruma ve yönetime ilişkin bilgi ve birikim ile bu kapsamda bir kamusal hafıza bulunmaktadır. Alan Başkanlığı kurulması durumunda, bu bilgi ve birikimin oluşacağı süreye kadar alanın korunması ve yönetimine dair iş ve işlemler aksayabilecektir.
Uludağ Milli Parkının Alan Başkanlığı’nın kurulmasıyla, alanın koruma statüleri (Milli Park, Doğal Sit) de kalktığından; doğal kaynaklar korumasız kalacak ve zaten hassas olan ekosistemin tamamen yok olacağı, su kaynaklarının zarar göreceği, Bursa tarımının ve yerleşim alanlarının Uludağ’dan gelebilecek sellere maruz kalabileceğini öngörmekteyiz. Uludağ Alan Başkanlığı Kanunu gerekçe gösterilerek alan sınırlarının Milli Park statüsünden çıkarılması, diğer alanlarında Alan Başkanlığına devri ve ardından Milli Park alanının daha da daraltılmasına ve hatta sonlandırılmasına neden olacağı kaygısını taşımaktayız."
'ULUDAĞ’IN MİLLİ PARK STATÜSÜNDEN ÇIKARILMASINI UTANÇ VESİKASIDIR'
Uludağ’ın Milli Park statüsünden çıkarılmasını utanç vesikası olarak değerlendiren CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala şunları kaydetti:
“Uludağ’a bakarak böyle bir toplantının içerisinde olmak aslında bir yandan öfke dolu bir yandan da hüzünlü olmamızı gerektiriyor. Böyle anlaşılıyor ki kamu kaynaklarının uluslararası sermaye transferi sürecinde Bursa ve Uludağ’da payına düşeni alıyor. Büyük ihtimalle de körfez sermayesine aktarılacak bir kamu kaynağı olarak tarihte anılacak bizim sevgili Uludağ’ımız. Mecliste bu kanun yasalaşırken buna evet oyu veren, özellikle Bursalı vekiller, Bursa’daki yurttaşların gözlerine nasıl bakacaklar? Çünkü Uludağ Milli Parkı’nın ‘Milli park’ olmaktan çıkartılması tamamen bir utanç vesikasıdır. Kimin bu utanç vesikasında katkısı varsa tarih onları affetmeyecektir. Biz de tarih onları affetmesin diye elimizden geldiğince bunu gündemde canlı tutacağız.”
'BURSALILAR BU MÜCADELEYE SAHİP ÇIKAMADI'
Bursa halkını Uludağ’ın Alan Başkanlığı’na alınmaması için mücadeleye çağıran CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da şöyle konuştu:
“Daha önce kurulan alan başkanlıklarında Kapadokya’nın ne hale geldiğini hepimiz gördük. Dünyada da uygulaması olmayan bir şeyi uydurup ‘Alan Başkanlığı’ adı altında sırf rantı açmak için ülkemize böyle bir uygulama getirdiler ve bunu yargı kararlarıyla aşamadıkları rantı açamadıkları yerleri kanun aracılığıyla meclisteki çoğunluklarını kullanarak rantı açmak istediler ve açtılar. Tabii üzgünüz, Meclisteki çoğunluklarıyla bu yasayı geçirdiler. Bu konuda hem Bursa’daki çevre örgütleri, hem bütün Türkiye’deki doğaya duyarlı dostlarla birlikte mücadele ettik bizler de.
Bursalılar bu mücadeleye yeterince sahip çıkmadı. Buradan bir kez daha bu dağa sahip çıkmaları için çağrıda bulunuyorum. Çünkü Uludağ bizlerin ve bütün Türkiye’nin en temiz su kaynağı. Söylendiği gibi anayasanın bize verdiği yetkiyle bu kanunun iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne götürdük. Sürecin takipçisiyiz ve alınan her işlemde de yine idari yargı yolu açıktır. Bununla ilgili de sizlerle birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz." (ARTI GERÇEK)
Uludağ'ın 2 bin hektarlık bölümü Alan Başkanlığı'na devredildi: 'Uludağ talana açılacak'