Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervleri bir haftada 4,7 milyar dolar eksildi

Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervleri bir haftada 4,7 milyar dolar eksildi
Merkez Bankası'nın bankalarla yaptığı swapların yenilenmemesi sebebiyle geçen hafta net uluslararası rezervleri 4 milyar 717 milyon dolar düşüş gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) net uluslararası rezervleri 27 Kasım'da bir önceki haftaya göre yaklaşık 4,7 milyar dolar düşüşle 13,73 milyar dolara geriledi. TCMB'nin net rezervleri böylece 2003'ten bu yana en düşük seviyelere inmiş oldu.

Reuters'ta bu hafta yayımlanan ve bankacıların analitik bilanço verilerinden yaptığı hesaplamaya dayanan bir haberde, 27 Kasım haftasında net rezervlerde yaklaşık 5 milyar dolar düşüş olacağına dikkat çekilmişti. 

Aynı haberde bu düşüşün önemli bölümünün, TCMB'nin bankalarla gerçekleştirdiği swapların yaklaşık 4 milyar dolarlık bölümünü yenilememesinden kaynaklandığı da belirtilmişti. Bu etkiler normalleşme kapsamında atılan adımlar nedeniyle yaşanıyor. Geçtiğimiz iki yılda kendi sahipliğindeki rezervlerden 130 milyar dolar kayıp yaşayan TCMB'nin son dönemde aynı yönde hiçbir adımı bulunmuyor. 

Yine aynı haberde zorunlu karşılıkta yapılan değişiklikler ve Hazine'nin eurobond ihracı nedeniyle önümüzdeki dönemde rezervlerin 8-10 milyar dolar artacağına ancak bunun kademeli gerçekleşeceğine de dikkat çekilmişti. 

Ekim sonunda 66,9 milyar dolarlık swap (takas) ile ödünç alınan döviz ve altınlar düşüldüğünde TCMB net rezervi -48 milyar dolar olmuştu. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar