Reuters: Merkez Bankası'nın vereceği sinyaller TL üzerinde belirleyici olacak

Reuters: Merkez Bankası'nın vereceği sinyaller TL üzerinde belirleyici olacak
15 Nisan'daki Para Politikası Kurulu toplantısında faizin yüzde 19'da sabit tutulması bekleniyor ancak faiz kararının hemen sonrası yapılacak basın açıklaması TL için kritik...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 15 Nisan'da yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında (PPK) faiz oranlarını yüzde 19'da sabit tutması bekleniyor ancak faiz kararının hemen ardından yapılacak basın açıklamanın tonu Türk Lirası (TL) için çok önemli olacak.

Reuters'ta yer alan yoruma göre, eğer, Merkez Bankası gevşeme yanlısı bir şekilde faiz oranını sabit tutarsa dolar/TL kuru 8.58 olmasa bile, 8.4850 seviyesini test edebilir.

8.4850 seviyesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen ay Merkez Bankası'nın sıkılaştırma yanlısı Başkanı Naci Ağbal'ı görevden almasının ardından TL'nin değer kaybetmeye başlamasıyla doların TL karşısında gördüğü dört aylık zirveydi.

8.58 ise geçen yılın kasım ayında Ağbal'ın 19 haftalık merkez bankası başkanlık görevine başlamasından bir gün önce doların kasımda çıktığı rekor seviyeydi.

Tam tersine, Merkez Bankası sıkılaştırma yanlısı bir açıklamayla faiz oranını sabit tutarsa dolar/TL kuru 8.00'e inebilir. Bu pazartesi açıklanan enflasyon oranı 2019'un ortasından beri ilk defa yüzde 16'nın üstüne çıkmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise dün yaptığı açıklamada, "Son dönemde bir miktar artış gösteren enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara düşürmekte kararlıyız. Faizleri de tek haneli rakamlara indirerek bütçedeki (faiz) yükünü çok daha azaltacağız" demişti.

Reuters'ın ekonomistlerle yaptığı beklenti anketine göre Türkiye'nin faiz oranının yıl sonunda %15'te olacağı tahmin ediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar