Hidalgo: Paris bisikletin başkenti olacak

Hidalgo: Paris bisikletin başkenti olacak
Paris Belediye Başkanı Hidalgo, küresel ısınmayla mücadele kapsamında, başkentte fosil yakıtlı araç sayısını minimum seviyeye indirmek ve bisikleti teşvik etmek için yoğun çaba sarf ediyor.

Foto: AFP


İkinci kez belediye seçimlerini kazandıktan sonra "Paris'in dünyanın bisiklet başkenti olmasını istiyorum" diyen Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, bu konuda gelen bazı tepkilere rağmen ciddi bir politika izlemeye başladı.

Anne Hidalgo, küresel ısınma ile mücadele kapsamında, başkentteki fosil yakıtlı araç sayısı minimum seviyeye indirmek, ve bisikleti teşvik etmek için yoğun bir çaba sarf ediyor.

Sosyalist Parti adına gelecek cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını açıklayan Hidalgo'nun çevreci politikası başkentte çoğunluk tarafından kabul görüyor. Fakat bisikleti teşvik eden politika, kısa yolculuklar yapan büyük şehir sakinleri arasında geniş bir destek bulurken, ulaşımın daha zor olduğu ülkenin diğer bölgelerinde çok karşılık bulmuyor.

‘YÜZDE 100 BİSİKLET DOSTU BİR ŞEHİR’

Kentsel dönüşümden sorumlu belediye başkan yardımcısı ve Yeşiller Partisi üyesi David Belliard, AFP'ye verdiği demeçte, "Amacımız şehrimizi yüzde 100 bisiklet dostu yapmak" dedi.

Euronews’in aktardığı habere göre Paris Belediyesi, 2026'ya kadar kent içi ve banliyölerdeki ana bisiklet yollarının sayısını artırmak ve hazır olan yolları daha güvenli hale getirmek için 180 milyon euroluk bir bütçe hazırladı.

Ayrıca 2026 yılına kadar Paris'in bisikletlere ayrılmış 100 bin yeni park yerine sahip olacağını ve bunların 40 binin özellikle tren ve metro istasyonlarının yakının olacağı açıklandı.

Kentin bazı yoğun noktaları da, otomobil trafiğinden tamamen arındırılmış, bisikletçiler ve yayaların hizmetine sunulacak.

Paris ayrıca şehir içi araç trafiğini daha da azaltarak şehirler arası araç geçişini sonlandırmayı ve şehir merkezinin belirlenmiş bölgelerinde araç trafiğini yarıya indirmeyi hedefliyor.

PARİS BİSİKLETÇİLER İÇİN İDEAL BİR ŞEHİR Mİ?

Hidalgo, son yıllarda sıfır emisyonlu mobileteyi destekleyen çevreci politikalarıyla öne çıkıyor.

Hatta sosyalist belediyenin, kentsel otoyollarda bisiklet ve yayalar için bölümler ayırması, şehrin birçok caddesini arabalara yasaklaması ve şehir içi hızı saatte 30 km ile sınırlandırması birçok sürücünün tepkisini çekti.

Belliard'a göre, başkentte insanları bisikletten uzaklaştıran en büyük etkenlerden biri, önüne geçilemeyen hırsızlık vakalarının artması. Bu konuda da Paris Belediyesi yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor.

Paris şu anda bisikletçiler için uygun şehirler sıralamasında, diğer tüm mega şehirlerin önünde, ancak yine de Avrupa bisiklet modelleri olan Kopenhag ve Amsterdam'ın çok gerisinde.

Öne Çıkanlar