Adalet Bakanlığı önünde eylemini sürdüren Emine Şenyşar için bugün yapmayı planladığı basın açıklaması, Cumartesi Anneleri’nin 1000’inci hafta eylemlerinden dolayı 31 Mayıs tarihine ertelendi.
Cumartesi Anneleri, yarınki 1000'inci buluşma öncesi, dijital destek kampanyası başlattı. Cumartesi Anneleri'nin hak arayışına destek vermek isteyenler sanal ortamda Galatasaray Meydanı'na karanfil bırakabiliyor.
Claude Meillassoux'nun Heretik Yayınları'ndan çıkan 'Kadınlar, Ambarlar ve Sermayeler' adlı çalışmasından Serdar Korucu'nun 'Cumartesi Anneleri: Galatasaray Meydanı'nda 1000 hafta' kitabına kadar sekiz eser ile haftanın öne çıkanları...
Bandista'nın "Benim Annem Cumartesi" şarkısını yorumlayan Teoman "Öneri bana Cumartesi Anneleri tarafından geldi. Gelebilecek negatif tepkileri sezdim ama bu teklifi reddetmeyi bir an bile düşünmedim" dedi.
AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın bu cumartesi 1000'inci hafta oturumunun Galatasaray Meydanı'nda daha geniş bir katılımla yapılacağını söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Cumartesi Anneleri’nin bu cumartesi 1000. kez toplanacağını hatırlatarak, Galatasaray Meydanı’nı annelere açma çağrısı yaptı.
Yeni Zelandalı 39 milletvekili, Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 1000'inci buluşması öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya mektup yazdı: "Mahkeme kararlarına uyulsun, engelleme son bulsun."
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Temsilciliği'nin iş birliğiyle düzenlenen Gözaltında Kayıplar Haftası programı belli oldu. Etkinlikler, Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın 1000. Hafta Buluşması'na ithaf edildi.
Cumartesi Anneleri 999’uncu haftalarında 30 yıl önce gözaltında kaybedilen Selim, Hasan ve Cezayir Örhan’ın akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Yetkileri göreve çağıran hak savunucuları etkin soruşturma talep etti.
Galatasaray Meydanı'na bu hafta Anneler Günü nedeniyle vefat eden Cumartesi Anneleri için karanfil bırakıldı: "Bu bariyerleri koyanlar utansın. Annelerine çiçek verirken utansın"
Cumartesi Anneleri 996’ncı haftalarında 43 yıl önce gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl’ün akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Açıklamayı okuyan Ümit Efe, "Yedigöl’ün işkenceye uğradığına şahidim" dedi.
Cumartesi Anneleri, bu hafta 29 yıl önce gözaltında kaybettirilen Ali İhsan Dağlı’nın akıbetini sordu. Hak savunucuları, kaç yıl geçerse geçsin kayıpları için adalet istemekten vazgeçmeyeceklerini belirtti.
Cumartesi Annelleri'nin Galatasaray Meydanı'ndaki 993'üncü buluşmasında 31 Mart 1948 sabahı yurtdışına çıkmak üzere İstanbul’dan ayrılan ve kendisinden bir daha haber alınmayan, Yazar ve Şair Sabahattin Ali’nin akıbeti soruldu.
Üzeyir Kurt, 29 yıl önce asker ve korucular tarafından gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamadı. Cumartesi Anneleri/ İnsanları, ‘Etkin soruşturma ve kovuşturma yürütülmesi talebimizi yineliyoruz’ dedi.
Cumartesi Anneleri/İnsanları, Yüksekova’da 27 yıl önce işkenceyle gözaltına alınan ve daha sonra kurşuna dizilip yakılan Abdulkerim Yurtseven, Mikdat Özeken ve 13 yaşındaki Münür Sarıtaş’ın faillerini sorarak, adalet talebinde bulundu.
Cumartesi Anneleri/İnsanları, Mardin'in Dargeçit ilçesinde 27 yıl önce gözaltına alındıktan sonra kaybedilenlerin akıbetini sordu. Cumartesi Anneleri/İnsanları, ‘Dargeçit JİTEM Davası’nda cezasızlığa son, adalet istiyoruz’ dedi.
Diyarbakır'da kayıp yakınları "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" talebiyle 715'inci kez buluştu. Bu haftaki eylemde, 1990'lı yıllarda gözaltında kaybettirilen Hüseyin Aydemir ile Yılmaz Gümüş'ün akıbeti soruldu.
Gözaltında 31 yıl önce kaybettirilen Hüseyin Toraman için yargıya adalet çağrısında bulunan Cumartesi Anneleri, ‘Fail ve sorumluların yargılanmasını sağlayacak adımları atın’ dedi.
Cumartesi Anneleri, 916. haftadaki açıklamalarında 27 yıl önce gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun ve Hüseyin Aydemir'in akıbetini sordu. Yargı mercileri ve hükümete gözaltında kaybedilme suçunu etkin şekilde araştırmaları çağrısı yapıldı.
"Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi" Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde, 8-9 Ekim arası iki gün sürecek olan “Ölüye Saygı ve Adalet Konferansı” başlıklı bir konferans düzenliyor.
914'üncü kez bir araya gelen Cumartesi Anneleri, 27 yıl önce JİTEM tarafından sorguda işkenceyle katledilen Düzgün Tekin’in akıbetini sorarak faillerin açığa çıkarılmasını istedi.
Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 913’üncü haftasında adliye önünde uğradıkları polis saldırısına tepki göstererek, 'Son fail cezalandırılana kadar bu mücadele devam edeceğiz’ dedi.
İktidarın saldırılarına devam edeceğini söyleyen Alper Taş, "Toplumu sindirerek bu seçim sürecini alalım istiyorlar. Çok dikkatli olmamız gerekiyor, sol duyulu olmamız gerekiyor” dedi.
Duruşma öncesindeki polis müdahalesinde gözaltına alınan sanık ve avukatların bulunmadığı Cumartesi Anneleri Davası 3 Şubat'a ertelendi.
Cumartesi Anneleri davasının 5'inci duruşması öncesi yapılmak istenen basın açıklamasına polis müdahale etti. 14 kişi gözaltına alındı, görevi başındaki gazeteciler darp edildi.
Cumartesi Annelerinin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis müdahalesinde darp edilen 46 kişi hakkında açılan davanın 5’inci duruşması bugün görülecek.
12 Eylül darbe döneminde zorla kaybettirilen insanları unutmadıklarını belirten Cumartesi Anneleri, herkesi 12 Eylül ile yüzleşmeye ve hesaplaşmaya çağırdı.
Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda bir araya gelmek isteyen kayıp yakınları darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınan 14 kişinin gözaltı süresi uzatıldı.
Cumartesi Anneleri eylemlerinin 909’uncu haftasında Kemal, Zübeyir, Abdulbaki Birlik ve Zeki Alabalık için adalet talebinde bulunarak ‘Cezasızlık son bulsun’ dedi.
Cumartesi Anneleri, Cemal Kavak’ın faillerini sorarak, ‘Devlet görevlilerinin, işledikleri ağır insan hakları ihlalleri için hesap vermelerini sağlayacak siyasi bir irade hiç olmadı’ dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.