Deleuze ve Sanat, sadece Deleuze’ün felsefesine ilgi duyanlar için değil, sanatın düşünsel ve toplumsal boyutlarını sorgulayan herkes için değerli bir kaynak niteliğindedir.
Ranciére, “Sanatın Yolculukları” isimli eserde yer alan metinlerde sanatın tiyatro, mimarlık, müzik, tasarım, felsefe, estetik gibi kavramlarla ilişkisini incelerken, aynı zamanda iktidar ve onun temsilleriyle olan bağının da izini sürüyor.
Ütopya ile hakikati birbirine düğümlemesine ve ütopyaya yapılandırıcı bir rol vermesine karşın Adorno post-kapitalist ütopyanın ayrıntılandırılmasına karşı çıkar; çünkü geleceğin tasavvur edilmesi özdeşlik felsefesine, yani idealizme dönüş demektir.
Shakespeare, hümanizmin en önemli kişilerinden biridir. İnsanın doğasına, bireyin potansiyeline ve duygularına odaklanan eserleriyle, insanın evrensel bir varlık olduğunu da gösterir.
Binet, Roland Barthes’ın ölümünden yola çıkarak kaleme aldığı romanda Fransız entelijansiyasının önemli isimlerine karakter olarak yer veriyor ve onların yazı ve dil meselesine dair düşüncelerini de harcına kattığı, sürükleyici bir metin ortaya çıkarıyor.
Ortaçağ ve Rönesans dönemlerinin, birer dönem olmaktan çok birer düşünce halinde var olduklarının çıkarımını yapabilmek, bu yazının temel amacıdır.
Carmen, Don José’yi ve diğer erkekleri gerçekten seviyor mu? Yoksa sadece ona gösterilen ilgiyi mi seviyor? Carmen, Escamillo ve Don José'ye aynı anda aşk hissedebilir mi? Yoksa sadece özgürlüğünün peşinde mi?
Aruoba’ya göre, 'birey'e bu karşı çıkışı felsefe 'kişi'ye ulaşarak ve kişinin birleştiği sanat ve yaşamla birlikte gerçekleştirebilir. Böylelikle karşımıza bir reçete çıkmış oluyor: Bilim-cilik’lere karşı sanat, ide-ologluklara karşı da yaşam.
Türkiye Kant Topluluğu'nun "Kant 300 Yaşında!" başlığıyla düzenlediği konferans, 2-3-4 Mayıs'ta Mersin Üniversitesi Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Kant Türkiye Topluluğu ile MSGSÜ Felsefe Bölümü'nün organizasyonunda Kant'ın üç kritiği "Üç Kritik Gün" başlığıyla üç gün boyunca MSGSÜ Fındıklı Yerleşkesi'nde ele alınacak.
Çalışmalarıyla Türkiye felsefe camiasına çok önemli katkıları olan Prof. Dr. Doğan Özlem hayatını kaybetti.
Prof. Dr. Necmettin Tozlu koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Tozlu, felsefe alanındaki çalışmalarıyla biliniyordu.
Türkiye'de sosyal medya kullanıcıları arasında adından dolayı tanınan felsefeci Bence Nanay, kitaplarının Türkiye baskıları için bir takma ad bulunabileceğini söyledi.
Bir avukatın her anının, insan hakları mücadelesi ile geçtiğini vurgulayan TBB Başkanı Sağkan, ‘mesleğimizin özü hak mücadelesi’ dedi.
Bugün Dünya Felsefe Günü. Dünyanın bir çevre felaketine doğru sürüklendiği günümüzde felsefecilerin iklim krizine, doğa-insan ilişkisine nasıl baktığını sorguladık.
Noam Chomsky: Uğraşılacaksa, küresel ısınma, pandemi, silahsızlanma ile uluslararası düzeyde uğraşılmalı.
Felsefe lisans programları "YÖK Destek Bursu" kapsamına dahil edildi.
Albert Camus’nün Veba’sı, hem salgınla mücadeleyi hem de alegorik olarak faşizme karşı direnişi odağına alan çok katmanlı bir roman: Farklı bir gözle yeniden okunmayı denemeli…
Erdoğdu, Merkez Bankası'nın swap hamlesini 1999'da IMF'nin dayattığını ancak engellendiğini belirterek, 'IMF yurt dışında ama felsefesi bugün iktidarda' dedi.
Müfit Can Saçıntı: 'Hem ‘dünya çapında bir devletiz’ hem de ‘300 kişilik bir salonda bir tiyatrocunun güvenliğini sağlayamayız’ diyorlar'
Doğu ve batı felsefesini bütünlüklü bir metodolojiyle tek kitapta birleştiren Bayram Kaya ile son kitabı Felsefe Tarihi üzerine söyleştik.
Adı ve soyadı ile Twitter’da gündem olan felsefe profesörü Bence Nanay İstanbul'a geldi.
AKP'li eski vekilin felsefe öğretmeni eşi Erdoğan tarafından vali olarak atandı.
Her yıl Kasım ayının üçüncü Perşembe günü, Dünya Felsefe Günü olarak kutlanmaktadır.
Filozofların bugünün dünyasını yeniden yorumlamasına acil ihtiyaç var. Bu arada, bunu yorumlayacak kaç filozof var diye de sormak gerekiyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.