Diyarbakır'ın 'onur konuğu' Margosyan

Diyarbakır'ın 'onur konuğu' Margosyan
Yarın başlayacak Diyarbakır 6. Kitap Fuarı 250 yazarı ağırlayacak.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Diyarbakır 6.  Kitap Fuarı yarın TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi’nde başlıyor. 30 Eylül tarihine kadar açık kalacak olan Diyarbakır Kitap Fuarı’nda, Mıgırdiç Margosyan, İsmail Beşikçi, Şeyhmus Diken, Altan Öymen, Ahmet Telli, Ayşe Kulin, Oya Baydar, Şükrü Erbaş, Fikret Başkaya, Nurcan Baysal, İsmail Saymaz ve Levent Gültekin’in de aralarında bulunduğu 250 yazar okuyucuları ile buluşacak. 120 yayınevinin katılımıyla gerçekleştirilecek fuarda panel, söyleşi ve atölye çalışmalarından oluşan 60 etkinlik gerçekleştirilecek.

ONUR KONUĞU MIGIRDİÇ MARGOSYAN

Fuarın onur konuğu ise yazar Mıgırdiç Margosyan. Fuar süresince düzenlenecek panel ve söyleşilerde Margosyan’ın edebiyatı, eserleri ve yaşamı ele alınacak. Margosyan adına TÜYAP tarafından bir de armağan kitap hazırlandı. Ayrıca Margosyan için yazar Şeyhmus Diken tarafından "Gittin ki Tez Gelesin" adlı bir kitap hazırlandı. Alıntılar ve fotoğraf albümünden oluşan kitap okurlarla buluşacak.

TÜRKİYE OKULU TERKETME-BIRAKMA ORANINDA AVRUPA’DA BİRİNCİ

Yarın kapılarını açacak olan Diyarbakır 6. Kitap Fuarı’na ilişkin basın toplantısında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği İkinci Bakanı Fahri Aral, "80 milyon nüfuslu bir ülkede bin 137 adet halk kütüphanesi var. Bu çok düşük bir rakam" dedi. Türkiye’de okulu terk etme oranının oldukça yüksek olduğunu ifade eden Aral, "Avrupa ülkeleri arasında en hızlı okulu terk eden öğrenci kitlesine sahibiz" diye konuştu. 

AFİŞLERDE KÜRTÇE YOK

Basın toplantısında Kitap Fuarı’nın afişinde bu yıl Kürtçeye yer verilmemesi de gündeme geldi. Afişlerde Kürtçenin olmamasının özel bir nedeninin olup olmadığına ilişkin soruya Kültür Fuarları Kurum İletişim Müdürü Cemran Anıl Öder cevap verdi. Afişlerde Kürtçe’nin yer almamasının özel bir nedeninin olmadığını ifade eden Öder, "Anadilleri önemsiyoruz. Kürtçe yayınevleri de fuara ciddi destek verdiler. Hem etkinliklerde hem de katılımcı olarak... Herhangi bir engelleme söz konusu değil, olmaz, olamaz da. TÜYAP belki de Türkiye’nin en demokratik platformu bu anlamda. Burada sadece Kürtçe yayınevleri değil, Ermenice kitap basan, Türkçe kitap basan, İncil satan pek çok farklı dünya görüşü olan yayınevi bir arada bulunuyor. TÜYAP her yerde nasıl kitap fuarı düzenliyorsa, Diyarbakır’da o şekilde kitap fuarı düzenliyor" dedi.

Basın toplantısının ardından Fuarı gerçekleştiren kurumlar arasında yer alan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye Yayıncılar Birliği İkinci Bakanı Fahri Aral ve  yazar Şeyhmus Diken Artı Gerçek’e konuştu.

"MIGIRDİÇ MARGOSYAN BU KENTİN SAHİPLERİNDEN BİRİ"

Mıgırdiç Margosyan için "Gittin ki Tez Gelesin" adlı kitabı hazırlayan Şeyhmus Diken, Diyarbakır’ın çok kimlikli yapısına dikkat çekti. Diyarbakır’ın bölge kentlerine de hitap ettiğini ifade eden Diken, "Memleket sana gelmez, sen memlekete gidersin. İşte Diyarbekir’i, Diyarbakır’ı, Amed’i, Amid’i, Amida’yı Dikranagerd’i… Bu kadar farklı dillerde bir memleketi telaffuz ediyoruz. Mıgırdiç Margosyan yıllar evvel, orta 2’de bir öğrenciyken anadilini öğrenmek üzere İstanbul’a gidiyor. Kendi dilini kendi toprağında değil, İstanbul’da bir Ermeni okulunda öğreniyor. Yıllar sonra, 80’inci yaşında bu memleketin sahiplerinden biri olarak, bu memleketin has evladı olarak, yine bu memlekete onur konuğu olarak geliyor. Mıgırdiç Margosyan’ı sadece bir tekil şahıs olarak değil, simgesel bir şahsiyet olarak değerlendirip o şekilde kabul etmek gerekir" dedi.

"TÜRKİYE’DE BİN ÇOCUKTAN SADECE 3 ÇOCUK OKUDUĞUNU ANLAYABİLİYOR"

Türkiye Yayıncılar Birliği ikinci Bakanı Fahri Aral ise okuma kültüründe yaşanan sorunlara dikkat çekti. Okuma oranında Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun pek iç açıcı olmadığını belirten Aral, bunun anadilde eğitimin olmaması ile yakından ilişkili olduğuna dikkat çekti. Öğrencilerin okuduklarını anlamadığını ifade eden Aral, "Okuma kültürü anadille bağlantılı olan bir şey. Yetişen çocuğun anadili neyse, çocuğun o kültürü alması lazım. Tabi eğitim gördüğü, toplumda ‘resmi dil’ olan dilde de okuma kültürünün bir yere gelmesi lazım. Bunun hep beraber yapılması çok iyi sonuç verecek. Bu gün Türkiye’de okuduğunu anlamada çocuklar çok geriler. Son verilere göre yaklaşık bin çocuğun sadece üçü okuduğunu anlamaktadır. Yani okuduğunu anlamadan ezberci bir eğitimle buralara kadar geldik" ifadelerini kullandı.

"HEDEF MEZOPOTAMYA KİTAP FUARI"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, uzun bir arada sonra Diyarbakır’da kitap fuarının düzenlenmesinin bölgede heyecan yarattığını söyledi. Kürtçe yayın yapan kitapevlerinin fuarda olması ve söyleşilerin bir kısmının Kürtçe olmasının olumlu olduğunu belirten Kaya, kağıt fiyatlarındaki artışa rağmen katılımın oldukça yüksek olduğuna dikkat çekti. Diyarbakır’da düzenledikleri kitap fuarının konseptini genişletme hedefinde olduklarını belirten Kaya, "Fuarı Ortadoğu’nun tamamını kapsayacak bir boyuta taşımak gerekiyor. Bölgenin geçmişine baktığımız zaman bu topraklarda Araplar, Türkler, Kürtler, Azeriler ve başka halklar bir arada yaşadı. Bu bölgede yaşayan medeniyetlerin izleri var. Renklerinin izleri var. Bunların hepsini Diyarbakır’daki bu fuarda toplama gibi bir zorunluluğumuz var. Umarım bundan sonraki fuarlarda bunu gerçekleştirebileceğiz. Çevre ülkelerle de görüşmeler yapıp, bundan sonra Amed Kitap fuarını Mezopotamya kitap fuarına dönüştürürüz umarım" dedi.

Yarın kapılarını açacak olan Diyarbakır 6. Kitap Fuarı, 30 Eylül 2018 tarihine kadar devam edecek. Girişin ücretsiz olduğu kitap fuarı her gün 10.00-19.30, kapanış günü 30 Eylül 2018 Pazar günü ise 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

 

Öne Çıkanlar