Ay'a dört şeritli yol da yakındır

Karadeniz’de gaz bulan Fatih gemisi iki yıl önce Akdeniz’e yola çıkarken Bakan Albayrak, hayali vaatlere bile inanan bir seçmen kitlesine sahip olduklarını övünerek anlatıyordu.

Tarih 31 Mayıs 2018. Kocaeli'nde bir tören düzenleniyor. Enerji Bakanı Berat Albayrak kürsüde konuşuyor: 

"Birileri konuşuyor. Birileri de yapıyor. Türkiye'de Ak Parti olarak biz hep yapan tarafında olduk. Geçenlerde seçmen vatandaşlarımızla konuşurken, biri dedi ki, ‘Valla Ak Parti'ye o kadar güveniyoruz ki Sayın Bakanım, Cumhurbaşkanımız çıksa, şuradan Ay'a kadar 4 şeritli yol yapacağım derse, Vallahi inanırız‘. Yani Ak Parti çıtayı öyle bir noktaya koydu ki, icraat ve hayata geçirme noktasında böyle bir teveccühe mahsar olmuş."

Albayrak'ın konuştuğu tören aslında Türkiye’nin ilk sondaj gemisi Fatih'in Akdeniz‘e yola çıkışı için düzenleniyordu.

Aradan iki yıl geçti. İşte o yola çıktığı gün "aya dört şeritli yol yapsak inanacak seçmenimiz var" denilen Fatih gemisi bugün Karadeniz’de gaz buldu!

Erdoğan'ın "müjde" vereceğini söylemesinin ardından tüm televizyon kanalları bu müjdeyi konuşuyordu. Eee, dile kolay bu müjde "yeni bir dönem" başlatacak Türkiye'nin "eksenini değiştirecekti"!

Ve ufaktan ufaktan müjdenin ne olduğu ortaya çıkmaya başladı. Aranan gaz bulunmuştu. Ama inandırıcı olmak ve heyecanı yüksek tutmak için "yerli ve milli" gazeteler yerine "yabancı" bir yayın kuruluşu; Reuters tercih edilmişti.

"İki Türk kaynak" Reuters’e Karadeniz‘de 800 milyar metreküplük bir rezerv bulunduğunu ve Türkiye'nin 20 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir potansiyele sahip olduğunu söylüyordu. Kaynaklara göre üretim süresi de 10 yıl olacaktı.

Ama dün Erdoğan'dan dinlediğimize göre 320 milyar metreküptü bulunan gaz ve 2023'te kullanıma sunulacaktı.

Erdoğan, kullanım için seçim yılını işaret etmişti. "Oylarınızı bana verin gazı çıkaralım" diyordu yani.

Gazla çalışan yandaşlar coştukça coştu… Hayal satıcıları "bu daha başlangıç çok daha zengin kaynaklar var" diye konuşmaya başladı. MHP kurumsal hesabından "çırpınırdı Karadeniz" şarkısını paylaştı… 

Bugüne dek her seçim öncesi Türkiye’nin pek çok yerinde "bulunan gaz" haberlerini biliyoruz.

Doğal olarak bu yeni gaz haberi de seçim işareti olarak yorumlandı.

Aslında AKP-MHP bloğu uzun süredir seçim yatırımı olarak okunan pek çok olaya imza attı. Ayasofya’dan kredi faizlerinin düşürülmesine değin…

Ancak her adımın ardından yapılan anketler düşüşün durdurulamadığını gösteriyordu. Dolayısıyla yeni bir gaza ihtiyaç vardı. 

Onlar da klasik yolu tercih ettiler. "Tarihi müjde", "yeni dönem" diyerek beklentileri yükselttiler. Bu gazla Türkiye’nin ekonomik sorunlarının tamamen çözüleceği propagandası her mecradan halkın üzerine boca edildi.

Peki gerçekten bir erken ya da baskın seçimin habercisi mi son bulunan gaz?

Bir hafta sonra açıklanacak kamuoyu anketleri bunun yanıtını verecek. Eğer Erdoğan beklediği sıçramayı görürse en kısa sürede sandığı halkın önüne koyacaktır.

Göremezse Ay‘a dört şeritli yol yapıp ilk yolculuk için de "ilk yerli ve milli"! otomobil TOGG’u göndereceğini açıklamaktan başka çaresi kalmayacaktır.

Bir zamanlar Erbakan’ın hayali temelleri siyasete damgasını vurmuştu, şimdilerde Erdoğan’ın "yerli ve milli" hayalleri…

Ama gazla çalışan yandaşların vermeye çalıştığı coşku bile artık yurttaşı gaza getirmiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi